Kaunatā top ģitāru izgatavošanas darbnīca

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Drīzumā Rēzeknes novada Kaunatas pagastā tiks atklāta darbnīca, kur varēs soli pa solim sekot līdzi tam, kā top tāds mūzikas instruments kā ģitāra. Šo ieceri dzīvē plāno realizēt Jānis Kuzminskis, kurš šobrīd pagaidām vēl hobija līmenī nodarbojas ar elektrisko ģitāru ražošanu.

"Taisu ģitāras no Latgales koka, 99% pat Rāznas nacionālajā parkā aug tie koki, no kuriem taisu. Pārsvarā izmantoju priekš korpusa melnalksni, ozolu, osi, liepu. Priekš grifa pārsvarā kļava iet," atklāj Rēzeknes novada Kaunatas pagasta zemnieku saimniecības "Tiptops" īpašnieks Jānis Kuzminskis. Pārējās elektroģitāras tapšanas procesā nepieciešamās detaļas tiek iepirktas internetā.

Jānis atklāj, ka visas zināšanas ģitāru taisīšanas mākslā ir apgūtas pašmācības ceļā. "Tas aizsākās ļoti sen. Pirmo ģitāru iesāku taisīt pirms gadiem 20 atpakaļ. Principā kā pirmie kaķēni slīcināmi tā arī pirmās ģitāras ir sakurināmas, un pirmās ģitāras nemaz netika līdz skaņai," viņš stāsta.

Šobrīd Jānis šos mūzikas instrumentus taisot vienīgi uz pasūtījuma, bet, lai viņa taisītās ģitāras interesentiem būtu pieejamākas, nākotnē cer uzsākt arī nelielu ražošanu.

"Ja taisi individuāli, tas arī izmaksā lielāku naudas summu. Bet, kad taisi uzreiz vairāk, tās izmaksas var arī būt zemākas, un tas lielākam cilvēku pulkam tas varētu būt pieejams," viņš norāda. Tomēr Jānis arī atzīst, ka no individuāliem pasūtījumiem ienākt ražošanas biznesā, nepieciešama drosme "tas nav maizes kukulis, kuru pērk katru dienu."

Šobrīd Jāņa darinātas elektriskās ģitāras jau skaitāmas desmitos, un drīz tās varēšot arī dzirdēt reālās mūzikas grupās, jo ģitāra taps Latgales rokgrupas "Dabasu durovys" mūziķim Arnim Slobožaņinam.

"Ar Jāni Kuzminski iepazinos šogad ģitāristu forumā Rogovkā, kur viņš demonstrēja savas ģitāras. Viņam tas diezgan normāli sanāk, ģitāras ir ērtas vieglas, varbūt šur tur kādi trūkumi ir, bet es neesmu tik liels ģitāras pazinējs, lai varētu baigi kritizēt. Iesku visiem pamēģināt tādu ģitāru, un es arī pats pasūtīju pie Jāņa sev ģitāru uztaisīt un redzēs kas no tā sanāks. Domāju, ka tas ir jauki, ka tāds meistars ir pie mums tepat Latgalē," atklāj Arnis Slobožaņins.

Arī Guntis Rasims no mūzikas grupas "Bez PVN" Jāņa centienus ienākt mūzikas instrumentu izgatavošanas lauciņā vērtē pozitīvi.

"Īstenībā Jānis ir Latvijā viens no pionieriem, ir gan daži, kas ir mēģinājuši to darīt. Jāni es varētu nosaukt, kā tādu labu entuziastu, viņs vairāk specializējas tieši uz elektriskos ģitāru dizainu, bet runājot par skaņu un skaņas kvalitāti un elektroniku, tad tur fakstiski ne viņa, bet tavā paša ziņā, kādu elektroniku tu izvēlēsies," stāsta Rasims.

"Tagad varu parādīt, kur ģitāra top un ta dosies uz Ogri pie grupas "Oghre", viņi tādu smagāku mūziku spēlē," atklāj Jānis, piebilzdams, ka šobrīd procesā ir arī akustisko ģitāru izgatavošanas mākslas apgūšana. "Tā ir nedaudz sarežģītāka lieta saistīta ar koksnes izvēli. Bet tas arī nākotnē būs noteikti," viņš saka.

Pagaidām ikdienā iztiku Jānis pelna ar galdniecības darbiem un ģitāru izgatavošana jau piecus gadus esot vien hobijs, tomēr viņš cer jau tuvākajā nākotnē pāriet tikai uz šo mūzikas instrumentu ražošanas biznesu. Kopumā par mūzikas instrumentu noieta perspektīvām Jānis ir visai cerīgs.

Pašlaik Rēzeknes novada Kaunatas pagastā tiekot celta arī darbnīca, kur drīzumā visi interesenti varēšot iepazīties arī ar mūzikas instrumenta pašu tapšanas procesu, tādējādi Jānis Kuzminskis savu ģitāras izgatavošanas mākslu cer attīstīt arī par tūrisma produktu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti