Katram sava balss un rokraksts. Ieskats «Austras balvai» nominētajos albumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Austras balva” ikgadēji apkopo gada ietvaros izdotos albumus, primāri novērtējot albumu kvalitāti. Šogad, ņemot vērā īpašos apstākļus, “Austras balvas” nominanti tika izziņoti vasaras sākumā un desmit albumu vietā tika izvēli divpadsmit. 

“Austras balvai” ierakstus izvērtē pašmāju mūzikas kritiķi, žurnālisti, apskatnieki un dīdžeji, klausītājiem dodot atspēriena punktu, no kura sākt savu klausīšanās ceļojumu jaunākajā Latvijas mūzikā.

2021. gada “Austras balvai” nominētie albumi:

Nominētie albumi ir stilistiski atšķirīgi, bet tiem ir arī kopīgais – pirmkārt, katram sava “balss” un rokraksts. Otrkārt, jau saņemtais klausītāju un mūzikas apskatnieku novērtējums.

Puse no nominētajiem albumiem jau ir saņēmuši “Zelta mikrofonu”, tāpat daļa guvuši sava veida atzinību ārzemēs. Kā lai nolemj to labāko? 

Kad mūzikas stilam kā jēdzienam ir tikai pieturas punkta nozīme, (savas izlases digitālajos mūzikas straumētājos veidojam pēc savas labpatikas, nevis stilistiskās tīrības), tad vērtēšanai paliek divi elementi – mākslinieka meistara spējas un mākslinieka stāstnieka dotības.

Lielā mērā mūziķi var uzskatīt par amatnieku, kurš pārvalda savu instrumentus, bet par mākslinieku viņu padara spēja realizēt ideju, izstāstīt stāstu – personīgo ceļojumu, aktuālo notikumu fiksēšanu.  

Gaisā virmojošās sajūtas

Vai “Austras balvu”  saņems ansis ar albumu “Liela māksla”, kas jau “Zelta mikrofonā”  ieguvis gada albuma titulu? Repera anša darbi ir nostrādāti un aktuāli, tajā skaitā albums “Liela māksla”. Tas ir dinamisks, ar jauniem risinājumiem gan mūzikas producēšanas paņēmienos, gan savos tekstos, šādi ikreiz uzliekot augstāk kvalitātes latiņu arī pārējiem. 

Savukārt grupa “Tesa” ar albumu “Control” ir pārkāpusi pāri stilu uzliktajai robežai. Protams, joprojām centrā ir post-metālam raksturīgie eksperimenti ar skaņu, tās skaļumu un efektiem, bet, savienojumā ar vizuālajām projekcijām, albums ir kļuvis par audio-vizuālu mākslas darbu.

Laikmeta aktuālo sāpi ir notvērusi grupa “Židrūns” savā albumā “Kovārņu mazbērniem”. Albumu varētu klasificēt kā postpanku gan muzikāli, gan tekstuāli, poētiski vedinot uz sociālām pārdomām par mums kā sabiedrību. Arī Alise Joste ar albumu “Šākātā” caur reālām sadzīves ainām stāsta par šobrīd aktuālo – distancēšanos, vientulības, apātijas sajūtu. Bet debitante ŪGA ar albumu “LG ir HH” mūsdienīgā veidā, caur grūvīgu bītu hiphopu, aktualizē latgaliešu valodu. Tikmēr grupas “Nesen” albuma “Tas būs ilgi” uzmanības centrā atkal ir dārdošais postroka skanējums, radot kontrastu jūtīgajam dziesmu tekstam, šādi parādot mūsu laika sajūtu ambivalenci. 

Iepazīt jaunu pasauli

Mūzika dod iespēju izdzīvot sajūtas un iepazīt pasaules skatījumus, kurus nekad savā dzīvē nepiedzīvosim. Tā, piemēram, grupas “Ezeri” albums “Sāls” klausītāju aicina abstraktā, idilliskā pasaulē, kur indie mūzika saplūst ar brīvā džeza trokšņiem. Artura Skuteļa un “Tvērumi” albums “Lavīna” rada psiholoģiska noslēpumu trillera atmosfēru, kur tu vēlies just līdzi galvenajam varonim, lai gan apzinies, ka varbūt labāk nevajadzētu. 

Grupas “Kasetes” albums "Dialogue" ir sintīpops, kas izsmalcinātu atsauču veidā piedāvā uz  ceļošanu turp un atpakaļ laikā. Grupas “Stūrī Zēvele” albuma “Labvakar” indie mūzika atvērs durvis uz dzejas pasauli. Projekta “Domenique Dumont” albums "People On Sunday" rosina klausītāja iztēli ar savu minimālismu. Māksliniece "Sign Libra" ar albumu "Sea to Sea" uzbur fantastisku skaņu pasauli jeb okeānu, savienojot tradīciju ar nākotnes vīziju. 

Kurš no 12 visvairāk būs rezonējis un saņems “Austras balvu”, to uzzināsim 16. jūnija rītā LR 5  "Pieci.lv" raidījumā “Pieci rīti”. Es ceru, ka rezultāts mani pārsteigs!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti