Kultūras ziņas

Eiropas Ziemassvētki. Jubilejas mesa

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Raimondam Tigulam 50

Katra nots ir jaudas pilna. Komponistam Raimondam Tigulam – 50

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

5. decembrī 50 gadu dzimšanas diena latviešu mūziķim, ambientās, elektroniskās un kormūzikas komponistam Raimondam Tigulam. Nedēļas nogalē komponista mūzika izskanēja divos koncertos Rīgā un Tigula jaunības pilsētā Ventspilī. Pats komponists pauž gandarījumu par iespēju apkopot paveikto un dēvē to kā visu gadu rezumē.

Uzstāšanās Ventspils koncertzālē "Latvija" komponistam un mūziķim Raimondam Tigulam ir īpaši satraucoša un nozīmīga. Savulaik mācījies Ventspils Mūzikas vidusskolā, bet kurzemniecisko mentalitāti un augstas prasības pret sevi un citiem spodrinājis Talsu pusē.

Muzicēt jubilejas koncertā Raimonds uzrunāja savus draugus. Kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Valsts akadēmisko kori "Latvija", Rīgas Doma zēnu kori komponista opusus atskaņoja Iveta Apkalna, diriģentu Mārtiņa Klišāna un Māra Sirmā vadībā. 

"Viņš ir ļoti liels perfekcionists. Viņš ir tāds knīpstanga. Viņš savus darbus mēdz ķidāt un pārķidāt, šaubīties, pielabot un piefrizēt," par jubilāru teic Rīgas Doma zēnu kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Mārtiņš Klišāns.

Savukārt Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Māris Sirmais atzīmē: "Viņā apvienojas kaut kādas tādas brīnišķīgas, tikai viņam piederošas īpašības, kur caur it kā tādu vienkāršību un elementāru skaidrību, tīrību, viņš spēj nonākt pie ārkārtīgi kaut kāda latviska koda."

"Tiešām, kas man sagādā lielu gandarījumu, ka es sēžu savā darba istabā un kad sajūtu to brīdi, kad ir kaut kas noticis," pārdomās dalās pats jubilārs – Raimonds Tiguls. "Aiz katra mana skaņdarba ir kāds manu senču stāsts. Un es domāju, ka vecvecāku un vecāku stāsti mani ir iedvesmojuši uz šiem skaņdarbiem. Un es domāju, ka katrs latvietis sajūt to emociju gammu, ko es esmu ielicis mūzikā."

"Viņa ļoti īpaša šķautne ir tā, ka viņš ir vienkāršs, kautrīgs, maz saka, bet visu dara jēgpilni. Viņš ir jaudīgs savā vienkāršībā. Jo tā vienkāršība ir ārkārtīgi spēcīga. Katra nots ir jaudas pilna, enerģijas pilna, un viņš ir tas apslēptais spēks," komponistu raksturo ērģelniece Iveta Apkalna.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti