Labrīt

Ritvars Jansons: Sabiedrisko mediju pārvaldības likumu, visticamāk, šogad nepieņems

Labrīt

Raimonds Pauls: Žēl, ka šodien kino mūzikā visu cenšas ierakstīt uz sintezatora

Kategorijā "Debija" uz balvu "Zelta mikrofons" pretendē daudzveidīgi albumi

Kategorijā «Debija» uz balvu «Zelta mikrofons» pretendē daudzveidīgi albumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dailes teātrī šovakar jau 23. reizi pasniegs balvas „Zelta mikrofons”. Par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā suminās komponistu Mārtiņu Braunu. Balvas par izcilākajiem aizvadītā gada mūzikas ierakstiem pasniegs 16 nominācijās.

Nomināciju skaita ziņā šoreiz līderi ir grupa „Instrumenti” ar septiņām nominācijām, kam seko grupa „Prāta vētra” ar sešām nominācijām. Bet katram pa četrām nominācijām ir grupai „The Sound Poets”, Donam un Ozolam.

Balvu pretendentu sarakstā galvenokārt dominē populāri vārdi, bet viena kategorija, kā allaž, veltīta jaunajiem pieteikumiem, un tā ir „Debija”.

Viens no žūrijas pārstāvjiem Sandris Vanzovičs „Debiju” dēvē par viskaujinieciskāko kategoriju. Lai izvērtētu, kuri pieteikumi atbilst šai kategorijai, parasti tiekot izcīnītas karstas cīņas. Arī šoreiz vairāki albumi izslēgti kā neatbilstoši, kamēr citu iekļūšana debijas kategorijā vēl joprojām raisa diskusijas – uzskata Sandris Vanzovičs:

”Būsim reālisti, ja mēs no ierindas klausītāja viedokļa vērtējam pagājušo gadu, tad es domāju, ka visi pateiks, ka spilgtākā debija bija Evija Vēbere, bet izrādās, ka viņa pēc nolikuma neatbilst debijai, un viņa arī tika svītrota no šīs nominācijas, un vēl daudzi mūziķi tika svītroti”.

No 20 par nolikumam atbilstošajiem atzītajiem debijas balvai izvirzīti pieci žanru ziņā daudzveidīgi albumi. To autori ir drīmpopa grupa „Polifauna”, pasaules mūzikas apvienība „Kanisaifa”, parodijas stilā muzicējošā grupa „Pirmais kurss”, kā arī dziedātāja Mur jeb Madara Murņikova un ģitārists Gints Smukais.

Piecinieku raksturo žūrijas pārstāvji Agnese Cimuška un Normunds Vucāns:

„Ir interesanti redzēt pietiekami eklektisku sastāvu šajā kategorijā, jo diezgan bieži gadās tā, ka pietiekoši līdzīgi viens otram ir tie debitanti. -„Debijā” nav tādu izteiktu meinstrīma mākslinieku. Protams, daudzi no debitantiem noteikti saglabās šo savu stilu un ies šo nepieradinātās, netradicionālās mūzikas ceļu, bet es domāju, ka noteikti kāds no šiem debitantiem atradīs sevi arī žanrā, kas saucas populārā mūzika”.


Drīmpopa grupa „Polifauna” aizvadītā gada nogalē jau saņēmusi Austras balvu, un tagad ir viena no pretendentēm arī uz „Zelta mikrofona” debijas balvu. Viens no patīkamākajiem pārsteigumiem aizvadītā gada Latvijas mūzikas dzīvē – tā par to saka Normunds Vucāns:

„Kaut gan pasaules kontekstā tā nav mūzika, ko neviens nebūtu pirms tam spēlējis, Latvijā īsti neviens ar ko tamlīdzīgu nenodarbojas, līdz ar to tās ir svaigas vēsmas. Un viņi to dara ļoti, ļoti kvalitatīvi. Dziesmas visas ir līmenī, viss albums lieliski „turas kopā”, un kas šķiet ir pats galvenais – „Polifauna” atšķirībā no citām mūzikas grupām ir pietiekami nepretencioza, tā nemēģina priekšplānā nolikt sevi, savas personības, tā vietā viņi ļauj runāt mūzikai, un tas viņiem sanāk pietiekami labi un attiecīgā žanra ietvaros viņi jau ir sasnieguši lielāko daļu no lietām, ko Latvijā varētu sasniegt šajā žanrā”.

Balvai izvirzīts arī jaunās pasaules mūzikas grupas „Kanisaifa” debijas albums. Grupas līderis ir pazīstamais perkusiju meistars Nils Īle, un grupa savā mūzikā apvieno pasaules un latviešu etnomūzikas noskaņas, vēstījot par cilvēku kā dabas un Visuma daļu.

Dažādos popa un roka stilos muzicē trešā Debijai izvirzītā grupa „Pirmais kurss”, kuras debijas albumu raksturo ironija par visdažādākajām parādībām. Labi, stilīgi, prot sevi pasniegt uz skatuves – tā par grupu saka Agnese Cimuška:

„Manuprāt, puiši šobrīd ir atraduši savu klausītāju. Lai vai cik šis repertuārs kādam liktos naivs un varbūt kaut kur dzirdēts, bet katrā ziņā pieteikums, manuprāt, ir ļoti interesants, kvalitatīvs un arī ļoti asprātīgs un stilā ieturēts. Es domāju, ka par šiem puišiem mēs noteikti dzirdēsim, bet es domāju, ka mēs dzirdēsim jau citā kvalitātē, jau nopietnāk. Tur būs lietaskoks”.

Gintu Smuko kā vienu no spilgtākajiem jaunajiem ģitāristiem novērtējis pazīstamais ģitāras meistars Kaspars Zemītis. Ginta Smukā debijas albums arī izvirzīts balvai, tajā dzirdama ļoti augstvērtīga perkusīvā spēle, lielisks, izcils skanējums.

Kā perspektīvu dziedātāju sevi arī pieteikusi Mur jeb Madara Murņikova, kuras debijas albums nāca klajā aizvadītā gada nogalē – viņas potenciālu augstu vērtē Sandris Vanzovičs:

„Šī meitene tiešām izceļas ar ļoti interesantu vokālu un ļoti interesantām idejām. Es ieteiktu viņai pievērst uzmanību. Ļoti labs materiāls viņai ir. Es ceru, ka viņai izdosies arī turpmāk strādāt tāpat, un mēs par viņu vēl dzirdēsim daudz”.

Kas kļūs par kategorijas ''Debija'' laureātu, uzzināsim šovakar „Zelta mikrofona” balvu pasniegšanas ceremonijā, kur balvas par izcilākajiem aizvadītā gada ierakstiem kopumā sadalīs 16 kategorijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti