Kultūra

Pirmo reizi Latvijā cimboļu mūzikas svētki

Kultūra

Pildas iedzīvotājiem filmēšanās «Melānijas hronikā» palikusi spilgtā atmiņā

Kaspara Zemīša grāmata par ģitārspēli "Sešas stīgas"

Kaspars Zemītis - ģitārspēles pedagogs ar 20 gadu pieredzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ģitāristu Kasparu Zemīti vairāk pazīstam kā izcilu mūziķi un skatuves cilvēku, bet paralēli tam viņš ir arī ģitārspēles pedagogs ar 20 gadu pieredzi. Redzot, cik liela ir cilvēku interese par ģitārspēli, un vēloties dalīties savās pedagoga zināšanās, Kaspars Zemītis tikko klajā laidis savu pirmo grāmatu „Sešas stīgas. Ģitārspēles pamati”. Tā domāta ikvienam cilvēkam, kas sāk mācīties spēlēt ģitāru. Kaspara Zemīša iecere ir kopumā izveidot sešu grāmatu sēriju, kas ģitārspēlē ievadītu arvien dziļāk.

Apliecinot Kaspara Zemīša plašo pedagoģisko darbību, viņa grāmatas atvēršanā muzicē jauno ģitāristu nometnes „Sešas stīgas” audzēkņi. Šādu nometni vasarās Kaspars Zemītis organizē jau astoņus gadus, bet kopumā viņa pedagoģiskā darbība aptver 20 gadus, un nu viņš ar sakrātajām atziņām un savu metodi, arī daudzu citu rosināts, dalās savā pirmajā grāmatā „Sešas stīgas. Ģitārspēles pamati”. Grāmatu viņš centies rakstīt tā, lai tā būtu noderīga gan ģitāras skolotājiem, gan viņu audzēkņiem, gan ikvienam cilvēkam, kas vēlas ģitāru apgūt pašmācības ceļā.

"Es ikdienā šobrīd, protams, visvairāk satiekos ar studentiem, bet ir arī cilvēki, kas man piezvana, un saka, ka vēlas sākt no nulles, un citreiz man pat tas ir vieglāk, jo viņiem nav nekādas liekas informācijas, un es uzreiz varu iedot to minimumu, kas manā izpratnē nepieciešams, lai cilvēks vienkārši sajustu – jā, es to varu izdarīt,” stāsta Zemītis.

Tieši šo nepieciešamo minumumu Kaspars Zemītis sakopojis arī savā grāmatā. Tā sākas ar aprakstu un vizuāliem attēliem par ģitārista stāju, roku un pirkstu pozīcijām, turpinās ar vienkāršāko akordu mācīšanos un vingrinājumiem tehnikas attīstīšanai, kam seko arī konkrētu dziesmu apgūšana. Lai māceklim būtu interesantāk, piedāvātais repertuārs ir dažāds.

"Šeit ir viena vai divas klasikas etīdītes, bet kopumā es mēģināju šeit ielikt visu aktuālo, kas ir. Lūk, „Zvaniņš skan”, Ziemassvētku dziesma, jau pirmajā grāmatā ir arī ļoti vienkārši spāņu motīvi, lai cilvēks var „pagaršot”, kas ir spāņu mūzika, tur ir arī Latīņamerikas mūzikas paraugi ielikti.” turpina Zemītis.

Ļoti labs palīgs mācoties ir grāmatai pievienotais kompaktdisks, kurā Kaspars Zemītis iespēlējis visus grāmatā iekļautos vingrinājumus un skaņdarbus.

Roku vingrinājumiem ir dažādi interesanti nosaukumi, kā, piemēram, zirneklis, šujmašīna un šaušana un citi. Kad jau pamati apgūti, grāmata un tai pievienotais disks piedāvā apgūt vienu no populārākajām Ziemassvētku dziesmām.

Kaspars Zemītis arī uzsver – lai arī grāmatā iekļāvis minumumu, ļoti piedomājis, lai šī informācija būtu ar profesionālu segumu.

"Man bija svarīgi šeit ielikt profesionālu informāciju, kas nepieciešama, lai cilvēks saprastu, kā muzicēt. Jo bieži vien man cilvēki saka – parādi man tikai trīs akordus! Es saku – bet tas jau vispār aizņem tikai vienu stundu! Man gribas, lai tu to dari labāk. Nu bišķi, bišķi iedziļinies un tu ieraudzīsi, ka mūzika var sniegt daudz vairāk,” skaidro Kaspars Zemītis.

Ģitāristu nometnes „Sešas stīgas” dalībnieki Krista Sniķere un Kristiāns Upenieks iepazinuši Kasparu Zemīti kā lielisku pedagogu, kurš vienmēr strādā no sirds un ar atdevi, tādēļ, viņuprāt, ļoti vērtīgi, ka ar savu pieredzi viņš tagad dalās arī grāmatā.

Kaspara Zemīša veikumu ļoti atzinīgi vērtē arī pazīstamais ģitārists Aivars Hermanis. Pirmkārt, latviešu valodā līdz šim bijis maz šāda rakstura izdevumu, otrkārt, Kaspars Zemītis to sastādījis ļoti pārdomāti un arī vizuāli labi uztveramu.

Tikko klajā nākusi Kaspara Zemīša pirmā grāmata par ģitārspēles pamatiem „Sešas stīgas”. Taču kopumā sērijā iecerētas sešas grāmatas, kas katra ģitārspēlē ievadītu arvien dziļāk.

Plānots, ka otrā sērijas grāmata nāks klajā aptuveni pēc gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti