Kaspars Putniņš: Vinjao «Alkatība» ir jaudīgs opuss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Radio kora grupa diriģenta Kaspara Putniņa vadībā 30.novembrī plkst.19 Spīķeru koncertzālē uzstāsies ar programmu „Greed", kuras „smaguma centrs" ir elektroniskās mūzikas lielmeistara, Londonā dzīvojošā argentīnieša Alehandro Vinao eklektiskais un teatrālais lielformāta opuss 12 balsīm un elektronikai „Greed" (Alkatība). Kasparu Putniņu šis skaņdarbs interesējis gan tēmas, gan interesantās formas un skanisko kvalitāšu dēļ.

Darba centrā ir teksts no slavenās runas „Greed is good!" (Alkatība ir laba!), kuru filmā „Wall Street" saka Maikla Duglasa tēlotais varonis.

Šajā koncertā būs iespēja dzirdēt arī latviešu autoru Krista Auznieka, Kristapa Pētersona un Rolanda Kronlaka pirmatskaņojumus balsīm un elektronikai. Koncertā piedalās DJ Monsta, Latvijas Radio koris. Diriģents Kaspars Putniņš. Režisore Zane Kreicberga. Programmā: Krists Auznieks, Rolands Kronlaks, Kristaps Pētersons, Alehandro Vinjao.

Alehandro Vinjao, kurš būs klāt arī koncertā un vadīs elektronisko mašinēriju, diriģentam Kasparam Putniņam rekomendējuši vairāki pazīstami mūziķi.

„Jaunās mūzikas apritē viņš ir jau vairākas desmitgades. Ja sākumā viņš ir vairāk nodarbojies ar elektronisko mūziku kā dizaineris, tad pēdējā laikā aizvien vairāk komponē. Viņam ir ļoti laba kormūzika un arī ansambļu mūzika," par Vinjao stāsta Kaspars Putniņš, norādot, ka jau labu laiku ir „mērķējis" uz šo komponistu, meklējot kontekstu.

Lai gan skaņdarba „Greed" izvēli ierosinājuši citi apsvērumi, tas izrādījies šausmīgā veidā aktuāls neseno traģisko notikumu kontekstā.

„Egoistiskie strāvojumi ir neatņemama jebkura cilvēka sastāvdaļa. Faktiski, bez tā mēs nespējam eksistēt. Bet svarīgā lieta, kā šajā laikā un pasaulē noturēt pašam sevi, pirmkārt, balansā. Līdz ar to arī savas dziņas, vēlmes un vajadzības. Kā tās turēt līdzsvarā ar visām pārējām lietām, kas mūs raksturo un kas mūs beigu beigās padara par cilvēkiem," skaņdarba tēmas aktualitāti skaidro diriģents.

Arī bez šaušalīgu notikumu konteksta šī ir viena ļoti būtiska tēma," uzsver Kaspars Putniņš, atklājot, ka viņu kā mūziķi skaņdarbs interesējis arī  no formas viedokļa. "Tas ir jaudīgs opuss. Skaņas ziņā – ļoti neparasts. Tas savukārt mani interesē kā profesionāli."

Kaspars Putniņš norāda, ka Krists Auznieks, Rolands Kronlaks un Kristaps Pētersons zinājuši, kādam koncertam viņi raksta skaņdarbus un kas būs koncerta smaguma centrs, proti, Alehandro Vinjao „Greed". Kronlaka „Trīs skaņdarbus" Putniņš raksturo kā ļoti abstraktus, tajos nav teksta, tikai fonēmas.

„Valodas elementi darbojas kā muzikālas krāsas veidotāji nevis tiem būtu jēdzieniska slodze," stāsta Kaspars Putniņš.

Savukārt koncerta programmā iekļautā Kristapa Pētersona skaņdarba nosaukums ir „Naids".

„Un tas naids tiek pasniegts pavisam neparastā formā," atzīst diriģents, nosaucot komponista attieksmi pret šo fenomenu kā paradoksālu. „Savukārt Kristu Auznieku doma par Vinjao „Greed" ir aizvedusi pavisam neparastā laukā. Tā ir viena rinda no Volta Vitmena dzejoļa. Un rindiņa ir „I exist as I am"."

Festivālā "Eiropas Ziemassvētki 2913" Latvijas Radio koris sadarbībā ar Tallinas kamerorķestri diriģenta Kaspara Putniņa vadībā 9.decembrī Svētāa Ģertrūdes baznīcā uzstāsies ar Arvo Perta un Toivo Tuleva kompozīcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti