Kaspara Putniņa atraidīto «antikapitālisma» operu uzvedīs Volstrītā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jauna opera, kuras pirmizrāde Latvijā tika atcelta, jo diriģents Kaspars Putniņš no tās atteicās, iebilstot pret operas antikapitālistisko vēstījumu, tiks uzvesta Volstrītā – ielā, kuras vārds visvairāk saistās tieši ar kapitālismu, ziņo Igaunijas sabiedriskā medija portāls ERR

Operas "Valsts stāvoklis" (State of the Union) pirmuzvedums tika paredzēts pagājušā gada martā Latvijā, taču Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš atteicās no dalības operā septiņas nedēļas pirms pirmizrādes, iebilstot pret darba politisko nostāju, ziņo ERR.

Igaunijas sabiedriskais medijs citē saraksti starp Putniņu un komponistu Jūdžīnu Bermanu (Eugene Birman), ASV pilsoni ar latviešu un krievu saknēm.

"Galvenais iemesls ir pats vēstījums... Es lieliski saprotu jaunās paaudzes skepsi par pasaulē notiekošo. Tomēr cilvēki manā pasaules malā nekad nav dzīvojuši labāk kā tagad. Es esmu izbijis padomju karavīrs. Esmu patiešām pateicīgs par dzīvi, kāda man var būt tagad, salīdzinot ar dzīvi pirms 30 gadiem, un man ir noriebusies kreiso nostaļģija," rakstīja Putniņš.

"Es tā arī nesapratu Putniņa lēmumu," Bermans teica ERR, "Tas ir, latviešu diriģents man saka, ka opera nepietiekami atbalsta kapitālismu?"

Kā lsm.lv norādīja Kaspars Putniņš, "jaunā komponista un viņa libretista idejas bija neskaidri noformulētas gan satura, gan arī nošu pieraksta ziņā", tāpēc viņš bijis "pret darbu diezgan kritisks".

Tāpat Putniņš norāda, ka citāts portālā ERR ir brīvi tulkots no personiskas sarakstes ar komponistu, kurā tika apspriesti daudzi ar jauno darbu un tā uzvešanu saistīti jautājumi.

"Izrauts no konteksta, tas dod ļoti deformētu priekšstatu par iemesliem, kāpēc izlēmu šo darbu neatskaņot, un ļoti neprecīzi ataino manu attieksmi pret tēmu," uzsver Putniņš.

Tagad opera "Valsts stāvoklis" pirmizrādi piedzīvos Mičiganas pilsētā Marketē, savukārt tās beidzamais uzvedums paredzēts 6. oktobrī Ņujorkā, Volstrītas Trīsvienības baznīcā. 

Bermans un libretists Skots Dīls (Scott Diel) ir autori arī tviteroperai "Nostra Culpa", kas izsauca plašu rezonansi medijos. Tās librets balstās dusmīgu tvītu apmaiņā starp Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Nobela prēmijas ekonomikā laureātu Polu Krugmenu.

Video redzams "Nostra Culpa" Latvijas uzvedums "Sinfonietta Rīga" izpildījumā. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti