Kas jāzina par «Austras balvas 2019» nominantiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau kopš 2015. gada mūzikas žurnālisti un nozares speciālisti no jaunajiem mūzikas albumiem izvēlas desmit spilgtākos, vienam piešķirot “Austras balvu”. Balvai kvalificējās visi latviešu vai Latvijā dzīvojošu mūziķu radīti albumi, kas izdoti no pagājušā gada 19. oktobra līdz šī gada 18. oktobrim. Klausītājiem “Austras balvas”  izlase ir iespēja uzzināt vairāk par aktuālajiem ierakstiem un Latvijas populārās / alternatīvās mūzikas daudzveidību. LSM.lv piedāvā iepazīties ar šo albumu autoriem.

“Austras balvai” nominēti stilistiski daudzveidīgi ieraksti, un pavisam iespējams, ka ikdienā šo dažādo mūziķu klausītāju ceļi nemaz nekrustosies, kas ir pavisam normāli.  Taču jāpiebilst – lai gan sākumā daļa no nominantu vārdiem varētu būt jaunums, patiesībā zem šiem nosaukumiem savas radošās idejas realizē mūziķi, kas klausītājiem ir pazīstami jau ilgāku laiku – šogad nav neviena debitanta, kas “no zila gaisa” ar savu pirmo muzikālo darbu varētu mainīt spēles noteikumus. (Varbūt šādu pārsteigumu sagaidīsim nākamajā gadā.) Tas, šķiet, apliecina vien sen zināmo faktu, ka veiksmes pamatā ir gadiem ilgs, mērķtiecīgs darbs.

Ozols – “Neona pilsēta”

Iespējams, no visiem “Austras balvai” nominētajiem šogad viszināmākais ir reperis OZOLS, kurš uz Latvijas mūzikas skatuves darbojas jau kopš deviņdesmitajiem. Katrai klausītāju paaudzei būs savs OZOLA hits, kas ieskanēsies prātā, izdzirdot repera pseidonīmu. Laiks iet, bet nemainīga ir OZOLA izjūta par aktuālo un stilīgo. “Austras balvai” nominēts albums “Neona pilsēta” , kurā iekļautas tādas kompozīcijas kā “Stils”, “Zapte”, “Nekad”, “Personības rekords”, “Levitē” un viesmākslinieku statusā ir reperi ansis, Subdrabu sirds, rolands če, xantikvariāts, Niklāvz, Katapullt  un citi.

 

Grupa “Astro'n'out” – "Multivitamīnu multipaka"

Nākamā kā Latvijas populārās mūzikas stabila vērtība jāmin grupu “Astro'n'out”, kas dibināta 2003. gadā. “Astro'n'out” vienmēr ir gādājuši par to, lai viņu dziesmas klausītājiem būtu gan stāstnieciskas, gan muzikāli skanīgas un viegli līdzi dungojamas. Šī gada oktobrī izdotais albums “Multivitamīnu multipaka” ir viens no dejojamākajiem grupas diskogrāfijā, plašākai auditorijai atpazīstams, pateicoties singliem “Dejot trakāk”, “Multivitamīnu multipaka” un “Uzmācīga melodija”.

 

 

Grupa “Instrumenti” – “Cilvēks”

Latvijas populārajā mūzikā grupa “Instrumenti” ir viena no izdomā daudzveidīgākajām grupām, kas vienmēr sagādās kādu māksliniecisku pārsteigumu.  Aktuāli – šī gada maijā izdotais albums “Cilvēks” (brālītis atzinīgi novērtētajam albumam “Atkala”) vasaras noslēgumā ar grandiozu šovu izskanēja Daugavas stadionā. No albuma “Cilvēks” klausītājiem zināmākās dziesmas būs radio singli: “Aukstākā līmeņa mīlestība”, “Visā Visumā Visums ir viss” un “4rāpus no rīta”.

Grupa “Tribes of the City” – “Rust and Gold”

Grupa “Tribes of the City” ir labi zināma vērtība Latvijas alternatīvajā mūzikā jau kopš 2006. gada (savu radošo izdomu veiksmīgi pierādījusi vēl agrāk, tolaik ar nosaukumu “The Movies”). Savā laikā saņēmusi apbalvojumu arī kā labākā Baltijas grupa. “The Tribes of the City” daiļradi var stilistiski raksturot kā shoegaze-dreampop, taču grupa augsti novērtēta sava individuālā skanējuma dēļ, kuru veido lielā personīgā atdošanās mūzikai gan tās radīšanas laikā, gan koncertos. Šī gada augustā izdotais albums “Rust and Gold” iznācis pēc teju 10 gadu pārtraukuma, atklājot personīgus stāstus, muzikāli radot atmosfēru it kā starp sapņa un nomoda stāvokli.

 

 

Kashuks – “Lost Echo”

Kashuks ir godalgots elektroniskās mūzikas mākslinieks, kurš plašākas auditorijas uzmanību ieguvis, pateicoties saviem “Prāta vētras”, “Astro'n'out”, “The Coco’nuts” un citu mūziķu dziesmu remiksiem. Kashuks ir arī viens no apvienības “PRAGAII”, kā arī pārstāv izdevniecību “Dirty Deal Audio”.  Savā jaunajā albumā “Lost Echo” mākslinieks no dažādām skaņu faktūrām rada vienoti plūstošu atmosfēru, ieaicinot klausītāju savas iztēles pasaulē.

Jāņa Ruņģa Klātbūtne – “Ārpus Prātus”

Ģitārists Jānis Ruņģis ir labi zināms kā džeza, tā arī populārās mūzikas skatuvē. Savu projektu ''Jāņa Ruņģa Klātbūtne'' viņš aizsāka jau krietnu laiku atpakaļ, tolaik spēlējot džezu. Savukārt debijas albums “Ārpus Prātus” stilistiski būtu pieskaitāms pie indie roka / ārtroka. Albumā caur dziesmu vārdiem mūziķis apskata dažādu jautājumus, saistītus ar cilvēka esamību, un arī tekstam piemītošo ritmu izmanto kā savdabīgu mūzikas instrumentu.

Grupa “Juuk” – “Indulgenču tirgotāji”

Lai gan kopā sanākuši salīdzinoši nesen, grupu “Juuk” veido pieredzējuši mūziķi, kurus visus vieno interese par tumšo folkmūziku un kantrimūziku. Iepriekš latviešu mūzikā šos apakšžanrus neviens tik mērķtiecīgi nav pētījis un praktizējis. Grupas “Juuk” albums “Indulgenču tirgotāji” uzdzirkst plašā emociju gammā – vieglā ironijā, sentimentā un patiesā priekā, to veido gan autordziesmas, gan ļoti senu dziesmu mūsdienu interpretācijas.

 

 

VIŅA – “Mildas īstais vārds ir Zelma”

Repere VIŅA jeb Zelma Jēgere klausītājiem pazīstama gan kā solo māksliniece – saņemot atzinības par savu debijas mazalbumu “Elpo” – gan kā grupu “Bandmaster” un “Autographic”  dalībniece. Savos tekstos VIŅA ir asa un tieša, bet tajā pašā laikā ļaujoties romantiskai gan savos stāstos, gan mūzikas bītos. VIŅAS jaunā albuma “Mildas īstais vārds ir Zelma” atpazīstamākais singls ir dziesma “Karamele”.

 

 

Grupa “Lupa” – “Sequences and Consequences”

Jauno grupu “Lupa” veido pieprasīti pašmāju džeza mūziķi, kas konkrēti šī projekta ietvaros džezu sapludina ar visdažādākajām mūzikā aktuālām ietekmēm. Albumu “Sequences and Consequences” raksturo prātā paliekošas melodijas ar patīkami negaidītu attīstību,  d’n’b iedvesmots ritms – mūziķiem ir sava formula, kā klausītājiem piedāvā džezu.

Grupa “Nikto” – “Nikto”

Grupa “Nikto” ir viens no pēdējo gadu aktuālākajiem vārdiem pašmāju underground mūzikā, un arī šoreiz grupu veido mūziķi ar pieredzi. “Austras balvai”  nominētais albums “Nikto” ir noskaņām un niansēm bagāta rokmūzika, kurā ļoti svarīgu lomu spēlē dzeja krievu valodā – spēcīga ne vien savā vēstījumā, bet arī muzikāli – dodot, piemēram, bardu dziesmām raksturīgo sajūtu.

“Austras balvas” pasniegšana notiks 15. novembrī pulksten 20.00 mūzikas namā “Daile” un tiešraidē sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Pasākuma laikā publiskas intervijas un apsveikumi mīsies ar nominantu muzikālajiem priekšnesumiem, solot interesantu vakaru. Ieeja pasākumā bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti