Kas jauns Latvijas mūzikā? Ieskats 12 pavasarī izdotos albumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mūsdienās daudz tiek runāts par to, kāda jēga vairs no mūzikas albumu apskatiem. Savā ziņā albumus aizvieto dziesmu saraksti (pleilistes), kur mūzikas stili mainās ik pa dziesmai, un mūzikas digitālie straumēšanas dienesti mūziku sistematizējuši atbilstošu dažādiem noskaņojumiem.

Tomēr, kas attiecas uz vietējo – Latvijas mūzikas skatuvi -, albumu apskati joprojām ir svarīgi, kaut vai tikai tāpēc, lai gūtu priekšstatu par aktuālām norisēm Latvijas mūzikas dzīvē. Piedāvājam ieskatu 2019. gada aprīlī, maijā un jūnijā izdotos Latvijas mūzikas albumos.

Grupas “Instrumenti” albums “Cilvēks” ir iepriekšējā, titulētā albuma “Atkala” “brālītis”. Lai gan līdzības ir saklausāmas (no sevis jau neaizbēgsi), “Cilvēks” ir  sanācis nerātnāks un draiskulīgāks gan tematikas, gan vārdu spēļu un arī muzikālā viegluma ziņā. Albumā piedalās tādi viesi kā Intars Busulis, ansis un “Prāta vētra”, kas jau kā fakts par sevi ir viena jaudīga veiksmes formula.

Plašāku publikas atpazīstamību grupa “Carousel” ieguva pēc uzvaras konkursā “Supernova 2019” ar dziesmu “That Night”. Grupas debijas mazalbums (EP) “Sketches of Sleepless Nights” elegantā balansā starp dažādu mūzikas stiliem raksturīgo – te ieskanas džezs, te folks, te blūzs, un to visu apvieno Sabīnes Žugas mierpilnais dziedājums.

Noteikti visoptimistiskāko albumu no visiem šajā ieskatā pieminētajiem ir izdevis dziedātājs Jānis Stībelis. Albums “Optimists” ir kā klasisks uzvalciņš, ar kuru var iederēties tik daudz dažādās situācijās. Tas ir melodisks, labi dejojams, un bezrūpīgais teksts labi paliek prātā.

Grupa “Indygo” arī jaunajā albumā “The Result of Everything” palikusi uzticīga rokmūzikas žanram un sev raksturīgajam – stāstiem par divu cilvēku attiecībām un citām fundamentālām vērtībām. Šoreiz dziesmas ir angļu valodā un kopumā albums ir atmosfērisks, taču vietām uzbango viļņi, radot ritmisku kulmināciju.

Jaunā grupa “Reverb Moonlight” piesaka ar albumu “There’s a Bonfire in my living room” no dažādiem mūzikas stiliem – postroka simfoniskums un skaņu eksperimenti, folkmūzikas ilgas, filmu mūzikas skaņu krāsainība, popmūzikas melodiskums-, radot vienotu atmosfēriskumu, kurā ļoti labi iederas arī dziesmu vārdi, kas arī kļūst par vienu no instrumentiem.

Grupa “Plenērs” ar savu mazalbumu “Aiz ādas” piedāvā eksistenciālu jautājumu piesātinātu postpanku. Grupa izceļas ar saturā bagātīgu dziesmu tekstiem, kurus muzikāli iznes ar pašcieņu – nekļūstot uzbāzīgi, tomēr saglabājot savu attieksmi skaidru un nepārprotamu.

Ar solo albumu “Rezonanse” debitē jaunā dziedātāja Elīna Silova. Daļa albuma dziesmu ir latviešu, daļa angļu valodā, un muzikāli tas ir ieturēts indie folka stilistikā. Dziesmas noskaņas ziņā atšķirīgas, šādi ļoti labi atklājot Elīnas balss daudzveidību, kas var būt gan maiga un smalka, gan dramatiska un dārdoša. Silovas dziesmām piemīt poētiskums un visi dziesmu vārdi, izņemot vienu ar I. Ziedoņa vārdiem, ir pašas Elīnas rakstīti. Iepriekš publikai dziedātāja bija zināma kā grupas “How Town” dalībniece, un arī šajā albumā grupas biedri ir snieguši savu artavu.

Grupa “Bur mani” albumā “Tālu Tālu” stāsta par cilvēka ilgām, kas bija labi zināmas sentēviem un joprojām satrauc arī mūsu sirdis. “Tālu Tālu” dziesmu vārdu pamatā ir tautas dziesmas vārdi, bet mūzika ir pašas grupas rakstīts, mūsdienīgs etnodžezs, kas izpildīts ar rokmūzikai raksturīgu ekspresiju. Albums atklāj dziedātājas Elzas Rozentāles lielāko trumpi –  niansēto emociju izjūtu – viņas spēj izdziedāt sākot no visaptveroša maiguma un prieka līdz pat visas pasaules sāpei.

Fankmūzikas grupa “Very Cool People”  sākotnēji spēlēja tikai instrumentālo mūziku, bet, laikam ejot, uzsāka arvien ciešāku sadarbību ar vokālistiem, kas izrādījās grupas veiksmes atslēgu. Iespējams, šis fakts ir par pamatu grupas jaunākā albuma “Caution! Contains Words” ("Uzmanību! Satur vārdus!") smalki ironiskajam nosaukumam. Jaunajā albumā būs atrodams arī radiostacijās populārais singls “Pa apli” un arī citas dziesmas, kuras izpilda vokālisti Kristīne Prauliņa,  Ralfs Eilands, Evilena Protektore, Maija Sējāne reperi ansis, Edavārdi un arī dziedātājas no Rumānijas – muzikālā jautrība sit augstu vilni, kamēr dziesmu tekstos, kā tas fankā ir ierasts, tiek apskatītas sociālas problēmas.

Iespējams, visdejojamāko albumu “Nutcracker” šajā pavasarī ir izdevis elektroniskās mūzikas projekts “Gas of Latvia”. Šoreiz projekta līderis Andris Indāns kā albuma viesi pieaicinājis Gati Ziemu, kurš minimālistisku, dinamisku elektronisko mūziku iekrāso ar ģitāras skanējumu.

Pianists un komponists Edgars Cīrulis ar savu otro albumu “AISMA” izaicina klausītājus likt lietā savu iztēli un fantāziju – spējas, kuras ierasti vislabāk liekam lietā bērnībā, bet laika gaitā mēdzam ieslēgt dziļi zemapziņā. Patiesībā “AISMA” ir ne vien albums, bet arī pasaka par meiteni. Tā ilustrēta un izdota grāmatā, šādi nodarbinot arī klausītāju vizuālo uztveri. Muzikāli albumā savijas džezs, akadēmiskās, avangarda mūzikas valoda un daudzkrāsainība.

Folkmūzikas apvienība “ImantaDimanta un draugi”  uz šīs vasaras saulgriežiem nākuši klajā ar albumu “Līgo”, kurā apkopojuši septiņas Jāņu svinēšanai atbilstošas tautas dziesmas. Albumā saglabāta tradīcija, un tautas dziesmām ir viegli dziedāt līdzi, šādi pretendējot uz pirmā albuma vietu Līgo vakara svinību ietvaros, kad Jāņu bērni sasēduši pie ugunskura un ir gatavi dziedāšanai.

Noslēgumā jāuzsver, ka šī ir ļoti maza daļa no 2019. gadā izdotajiem Latvijas mūzikas ierakstiem. Ja ņem vērā, piemēram,  “Zelta mikrofona” pieteikumu skaitu, tad katru gadu Latvijā tiek izdoti vismaz 120 mūzikas ieraksti. Tas nozīmē – vidēji 10 albumi mēnesī. Tātad – izvēles iespēja pastāv, vajag tikai atrast laiku, kad noklausīties. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti