NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: audrú, Bad Religion, The Besnard Lakes u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Ģ.Koknēvičs, Pilsētas skaņas, John Frusciante, Lucidvox u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Gaisma, Šubrovskis, Alejas, Jello Biafra, Mogwai, Sleaford Mods u.c

Karstvīna noskaņās sildoša noktirne un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šonedēļ “Radio Naba” mūzikas topa jaunumos – rotaļīgas elektronikas sajaukums ar modernizētu surf-rock no “Gaismas”, Latvijas indie mūzikas leģenda Edgars Šubrovskis, karstvīna noskaņās sildinošs singls “Noktirne”, masīvs un hipnotizējošs tehno no “PLUNEPTUNE”, Kaspera Klausena solo gaitas, maršējošs un jaudīgs manifests pret Putinu, Džona Kārpentera “Weeping Ghost”, skotu post-rock ikonas “Mogwai”, Berlīnes projekta “OST+Front” singls cilvēkiem, kam iet pie sirds “Rammstein” kombinācija ar kaut ko līdzīgu vācu šlāgerim metāla ietērpā, Notingemas elektroniskie panki “Sleaford Mods” un slasher/electro piedāvājums no jauna Parīzes dueta “Starbabe”.

“Gaisma” – “Sirds balss” [“Big Girl”]

“Sveiks, Radio NABA. Mans vārds ir Edgars, un es dzīvoju Amerikā,” sākas singla “Sirds balss” pieteikums no projekta “Gaisma” mūsu e-pastā. Mazliet papētot sīkāk, var uzzināt, ka tas ir Edgars Legzdiņš, kurš vismaz savā “Bandcamp” kontā par mītnes vietu norādījis Čikāgu Ilinoisā. “Sirds balss” ir dziesma no viņa, pēc visa spriežot, debijas albuma “Cīnies”, kas gan izdots jau pavasarī – maijā. Muzikāli tas ir interesants rotaļīgas (“Dzeltenie pastnieki”) elektronikas sajaukums ar kaut ko no modernizēta surf-rock.

Šubrovskis – “Mazāk” [pašizdots]

Šeit jau nu komentāri lieki. Atļaušos šo Edgaru – Šubrovski – droši saukt par pēdējo 20 gadu Latvijas indie mūzikas lielāko leģendu. Grupu “Kartāga”, “Hospitāļu Iela”, “Manta” un citu dalībnieks un līderis. Šķiet, šis ir pirmais singls, ko Šubrovskis ir izdevis, parakstoties ar paša uzvārdu. Kā norāda autors, esot ideja par solo albumu, bet “varbūt [dziesma] ir tāpat vien”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“alejas” – “Noktirne” [pašizdots]

Neskatoties uz to, ka grupa “alejas”, kuru veido Kirils Ēcis, Spāre Vītola un Reinis Žodžiks, 2021. gada sākumā izdos jau savu otro studijas ierakstu “austrālija”, praktiski visos medijos šī apvienība tiek pieteikta debijas nodaļā. To var saprast, jo par grupu “alejas” tik tiešām līdz šim nebija nekas dzirdēts. Jauno plati (es ceru arī šī vārda tiešā nozīmē) ievada diezgan tumšs, bet tajā pašā laikā karstvīna noskaņās sildinošs singls “Noktirne”. “Dziesma atspoguļo cilvēka vēlmi uz tuvību ar sevi, citiem, un visu, kas starpā, nerimstošus iekšējus un ārpusējus meklējumus,” par skaņdarbu stāsta grupa. No savas puses varu piebilst, ka muzikāli šis ir labs 2000. gadu chillwave un 90. gadu Ivisas chill-out izlašu kompilējums.

“PLUNEPTUNE” – “Body” [pašizdots]

Parasti notiek otrādi, bet šoreiz no chill-out zāles pārejam uz Lielo. “PLUNEPTUNE” jaunākais singls “Body” ir masīvs, uzbudinošs un hipnotizējošs tehno, kas būtu perfekti piemērots 3.00-4.00 no rīta, kad vēl organisms sāk attīrīties, bet nav vēl pilnībā noguris. Nemelošu – diemžēl es ļoti maz zinu par Ani Varja, kas ir šī projekta autore. Vien to, ka viņa ir dzimusi Jakutskā, Krievijā, bet dzīvo Latvijas galvaspilsētā. Diemžēl neizdodas arī atrast viņas “Bandcamp” kontu, jo ļoti labprāt, īpaši šobrīd, kad naktsklubi slēgti, veldzētos “Body” piedāvātajos viļņos krietni ilgāk. Viens no Latvijas elektroniskās mūzikas spēcīgākajiem singliem šogad.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Casper Clausen – “Used To Think” [“City Slang”]

Kaspers Klausens ir varbūt mazāk zināms ar savu īsto vārdu, bet mūzikas cienītājiem noteikti nebūs svešs dāņu synth-rock grupas “Efterklang” vārds, kuras viens no dalībniekiem ir Klausens. Pēdējais “Efterklang” albums “Altid Sammen” iznāca vien pērn. Pēc 20 gadiem “Efterklang” Klausens nupat izsludinājis savu debijas(!) solo albumu “Better Ways”, kurš tiks izdots pašā 2021. gada sākumā. Albuma pirmo singlu “Used to Think” producējis “Sonic Bloom” no slavenās apvienības “Spaceman 3”, tamdēļ nav brīnums, ka tieši šīs grupas daiļrade ir pirmā, kas nāk prātā klausoties “Used To Think”. Katrā ziņā skanējuma ziņā šis singls noteikti ir tuvāk “Spaceman 3” nekā “Efterklang”. Cita starpā, “Sonic Boom” kā producenta kontā ir arī tādi šedevri kā “Panda Bear” albums “Tomboy” un “Beach House” – “7”.

“Jello Biafra & The Guantanamo School of Medicine” – “We Created Putin” [“Alternative Tentacles”]

Leģendārās Sanfrancisko punk-rock apvienības “Dead Kennedys” solists Eriks Rīds Bušērs jeb Jello Biafra, kurš zināms arī kā kreisi noskaņots cilvēktiesību aizstāvis, pirms nepilna mēneša izdevis jaunu albumu ar savu jaunāko projektu “Jello Biafra & The Guantanamo School of Medicine”. Par albuma singlu “We Created Putin” visu priekšā jau pasaka pats nosaukums. Maršējošs un jaudīgs manifests pret Krievijas pašiecelto caru.

John Carpenter – “Weeping Ghost” [“Sacred Bones”]

Vēl viens mākslinieks, kura vārds droši vien komentārus neprasa. Viens no visu laiku slavenākajiem filmu mūzikas skaņu celiņu autoriem Džons Kārpenters pēdējā desmitgadē vairāk aizrāvies nevis ar ierasto darbu, bet gan vienkārši mūzikas albumu izdošanu. Arī viņa jaunākais albums “Lost Themes III: Alive After Death” nav saistīts ar kino, bet gan ir vienkārši mūzikas ieraksts. Jau jūlijā Kārpenters izdeva divus singlus, kam tagad seko “Weeping Ghost” – progressive/electronica darbs, kas, visticamāk, skaidri liecina, ko mēs sagaidīsim albumā, kuru paredzēts izdot nākamā gada februārī.

“Mogwai” – “Dry Fantasy” [“Rock Action”]

Skotu post-rock ikonas un “Radio Naba” klausītāju viena no visu laiku iecienītākajām grupām ir izsludinājusi savu jubilejas – desmito – studijas albumu “As the Love Continues”. To paredzēts izdot 2021. gada 19. februārī, kas sakritīs ar “Mogwai” 25. dzimšanas dienu. Turpinājums 2017. gada albumam “Every Country’s Sun” esot ierakstīts Anglijā kopā ar producentu Deivu Fridmenu (viņš darbojās arī pie “Mogwai” iepriekšējās plates). Albuma atsevišķās dziesmās piedalījies arī “Nine Inch Nails” dalībnieks Atticus Ross un saksofonists Kolins Stetsons. Pirmais singls “Dry Fantasy”, ieturot “Mogwai” stilistiku, ir viens no melanholiskākajiem grupas singliem, kādu es esmu dzirdējis.

“OST+FRONT” – “Honka Honka” [“Out of Line”]

Projekts no Berlīnes “OST+Front” vasarā izdevuši jaunu albumu “Dein Helfer In Der Not”. Tā singls “Honka Honka” patiks cilvēkiem, kam iet pie sirds “Rammstein” kombinācija ar kaut ko līdzīgu vācu šlāgerim metāla ietērpā.

“Sleaford Mods” – “Mork n Mindy” (feat. Billy Nomates) [“Rough Trade”]

Notingemas elektroniskie panki “Sleaford Mods” pēdējos gados bijuši ļoti ražīgi. Sākot jau no 2017. gada, katrs nākamais ir nesis jaunu ierakstu. Jaunākais albums “Spare Ribs” gan tiks izdots 2021. gada janvārī, bet jau šobrīd pie mums atceļojis singls “Mork n Mindy” sadarbībā ar dziedātāju Billju Noumeitsu. “Sleaford Mods” līderis Džeisons Viljamsons dziesmu raksturojis kā “centrālās apkures un svētdienas vakariņu smaržas skaņu 1982. gadā,” un man grūti nepiekrist.

“Starbabe” – “Scandal” [“Black Venus”]

Jauns duets no Parīzes, ko veido Elodie (vokāls un vārdi) un Idan Gavriel (sintezatori un bungu mašīnas) vasarā izdevuši singlu “Scandal”, kurš šobrīd ierodas “Radio Naba” topā. Muzikāli “Scandal” varētu ielikt Halovīna laikam atbilstošā šaudošā slasher/electro stilā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti