Kultūras ziņas

"Citādas krāsas" latviešu kamermūzikā

Kultūras ziņas

Rutas Štelmaheres dzeja un glezniecība

"Karmenu" iestudē starptautiska komanda

«Karmenu» operā iestudē starptautiska komanda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nākamnedēļ, 2. martā, Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos Žorža Bizē operas “Karmena” jauniestudējums, īsts retums mūsu Baltajā namā – 10 gadu laikā šis ir tikai trešais iestudējums. 22. februārī ar iestudējuma filozofiju presi iepazīstināja tā radošā komanda no Francijas.

Operas direktors Zigmars Liepiņš uzskata, ka pēc Prospēra Merimē noveles motīviem veidotā Žorža Bizē operas stāsts par Karmenu jaunā skatījumā bija jāuztic tieši francūžiem.

"Lēmums uzaicināt visu franču komandu izveidojās pakāpeniski, jo pirmām kārtām mēs domājam par to, ka Bizē uztaisīt Latvijā, protams, var vismaz pieci režisori, bet tas, ko mēs gribējām sasniegt un, es domāju, ka mēs to sasniegsim, ir tas, ka franču komanda šajā gadījumā ir īsti francūži, kas ar Bizē operu ir tu, nevis uz jūs,” stāsta Zigmars Liepiņš.

Lai arī franču valodas dēļ operā ir apgrūtināta komunikācija, scenogrāfa Fabjēna Tenjē, gaismu mākslinieka Filipa Bertomē un kostīmu mākslinieces Jaši klātbūtne iestudējuma tapšanā ir jauna pieredze. Šobrīd viena no Francijas vadošajām un operas režisorēm Marija Eva Sinjerola redz Karmenu 21.gadsimta Eiropas priekšpilsētas skarbajā īstenībā.

"Man tas ir Karmenas personāža kontrapunkts. Karmenas tēls ir sievišķīgākais tēls klasiskajā operā. Un es gribēju šo tēlu iesprostot tumšā ainavā, kur brīvība un feminisms ir iesprostoti starp ēkām. Tas ir ne tikai vienas sievietes sapnis par brīvību, bet visas jaunatnes, kuri jūtas iesprostoti šajā priekšpilsētā, sapnis par brīvību," skaidro režisore Marija Eva Sinjerola (Francija).

Kā iepriekš jau vēstīts, Karmenas lomā pirmizrādē iejutīsies Ramona Zaharija, bet Hosē  - Dmitrijs Golovņins.

Jauniestudējumā pirmo reizi uz Latvijas Nacionālās operas skatuves mīmiskas lomas atveidos hiphopa dejotāji Gunta Spridzāna vadībā. Karmenas mīlas kaislību un brīvības alku stāsts orģinālajā franču valodā  Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos 2.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti