Labrīt

Radio ar bankas seifu pagrabā. Audio ekskursija ar Ilzi Tiltiņu pa radio māju

Labrīt

Satversmes tiesas priekšsēdētāja: Nepieciešams uzlabot pieņemto likumu kvalitāti

Kārļa Skalbes 140. jubilejai par godu izdod ierakstu "Skalbe. Dzirnavās"

Kārlim Skalbem – 140. Nāk klajā CD «Skalbe. Dzirnavās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Paskatīties ar neierastu un svaigu skatu uz mūsu izcilākajām kultūras personībām – ar šādu ideju pirms četriem gadiem ''Radio Naba'' sāka veidot īpašu mūzikas un mākslas albumu ciklu. Jau nākuši klajā Veidenbaumam, Rozentālam un Aspazijai veltīti albumi, un šonedēļ tiem piepulcēsies veltījums Kārlim Skalbem, kuram šo ceturtdien aprit 140. gadskārta.

Iedvesmas avots albumam bijusi Skalbes populārā pasaka “Kaķīša dzirnavas”, ko mūzikā apcerējuši 13 dažādi mākslinieki. Tekstu autors visām dziesmām ir Imants Daksis.

Producente Anete Enikova to raksturo kā drosmīgu, mūsdienīgu un arī spēkpilnu skatījumu uz Skalbes pasaku.

Kārlis Skalbe ir ceturtais lielais klasiķis, kam ''Radio Naba'' pievēršas savā albumu ciklā, veltītā izcilām kultūras personībām.

Tā kā viņa pasaka “Kaķīša dzirnavas” atzīta par latviešu vienu no visu laiku mīlētākajām pasakām, tad tieši tā izraudzīta par iedvesmas avotu jaunajam albumam.

Aicinot mūziķus uz sadarbību, bijuši arī savi nosacījumi, stāsta producente un viena no albuma idejas autorēm Anete Enikova:

“Pirmais uzstādījums visiem bija – nemēģināt atkārtot kaut ko jau iepriekš radītu, nemēģināt būt sentimentāliem, neradīt papildus skumjas, bet meklēt spēcīgo šajā stāstā, nevis vienkārši ilustrēt, bet mēģināt šo stāstu izstāstīt pa savam.”

Iemiesot pasaku dziesmu tekstos tika uzaicināts dziesminieks Imants Daksis, bet tekstus mūzikā ietērpa 13 dažādi mūziķi un mūziķu grupas.

“Oranžās brīvdienas”, “Dzelzs vilks”, “Inokentijs Mārpls”, “Baložu pilni pagalmi”, Elizabete Balčus, Evija Vēbere un vēl citi mūziķi piedalās projektā, - galvenokārt tie, kuri pēdējos gados bauda vislielāko ''Radio Naba'' klausītāju mīlestību.

Anete Enikova rezultātu raksturo kā aktuālu un drosmīgu skatījumu uz klasikas darbu, kas – lai arī ļoti mūsdienīgā valodā – būtībā jau runā par tām pašām darbā ietvertajām tēmām – gan par pašiem sāpīgākajiem eksistenciālajiem jautājumiem, gan arī par labestību, mīlestību un maigumu.

“Skalbe, esot cietumā, šo pasaku rakstīja savai mazajai meitai, lai radītu drošības sajūtu un ticību tam, ka vēl joprojām pastāv labais, ka pastāv brīva Latvija.

Jo Skalbe jau arī cīnījās par Latvijas brīvību, viņš ticēja Latvijas brīvībai. Viņš cīnījās līdz maksimumam, par ko arī viņam nācās būt cietumā. Un mēs tikai varam nojaust, kādas domas raisās cietumā un cik ļoti ir jātic labajam, lai radītu stāstu, kas iedvesmotu bērnu.

Un tie tēli, kas atklājas mūzikā, es teiktu, ka tās ir tādas spēcīgas zemapziņas izpausmes. Drosmīgas, mūsdienīgas un aktuālas,” stāsta Enikova.

Savā ziņā katra albuma dziesma ir neatkarīga kompozīcija, tomēr tās visas kopā veido vienotu lielo stāstu, tāpēc albuma ideja vislabāk uztverama, to noklausoties pilnībā. Kā ievads visam ir grupas “The Bubble Gum expLOTION” kompozīcija “Vienots stāsts”, bet albuma noslēgumā realitātē klausītāju atgriež grupas “Zig Zag” dziesma “Rūķīši”.

Albuma klausītājam jābūt gatavam, ka viņš tajā sadzirdēs dažādu žanru mūziku, tostarp visai daudz smagās mūzikas, kā arī elektronisku skanējumu, bet būs arī kompozīcijas dziesminieku estētikā.

Anete Enikova atklāj: “Albuma svarīga sastāvdaļa ir arī vizuālā puse, ko veido jaunie mākslinieki no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas pedagoģes Klāras Grundšteines vadībā, par animāciju un video salikumu rūpējas Valters Mednieks. Līdz šim jau publiskotas vairāku dziesmu videoversijas, bet visu albumu pilnībā dzirdēt un redzēt varēs tā ieskandināšanas pasākumā, kas notiks tieši Kārļa Skalbes 140. dzimšanas dienā – ceturtdien, 7. novembrī, kultūras vietā “Aleponija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti