Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Kultūrdeva

Kultūrdevas ABC: dziesma "Baltā saule"

Kāpēc man dziedāt «Baltu sauli»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

1970. gadā Latvijas Radio dziesmu konkursa "Mikrofons" trešajā aptaujā triumfēja toreiz jaunās, bet nu jau leģendārās Margaritas Vilcānes izpildītā dziesma "Balta saule".

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Par dziesmu "Balta saule" nobalsoja rekordliels skaits – 17 000 radioklausītāju, turklāt tolaik balsošana nebija nemaz tik vienkārša – bija jānopērk marka, aploksne un jāsūta vēstule uz radio.

Dziesmas mūzikas autors, protams, bija maestro Raimonds Pauls – viņa komponētās dziesmas ieņēma arī konkursa otro un trešo vietu. Daudzi uzskatīja, ka dziesmas tekstu ir sarakstījis dzejnieks Alfrēds Krūklis, bet tomēr vārdu autors izrādījās mazāk pazīstamais kordiriģents un dzejnieks Ziedonis Purvs.

Dziesma iekaroja skatītāju sirdis ar savu vienkāršo melodiju, smeldzīgi romantiskajām ilgām pēc jūtām un vasaras, kā arī latviešu estrādes karalienes Vilcānes krāšņo balsi.

Margarita Vilcāne "Mikrofona" dziesmu aptaujā uzvarēja arī nākamajā gadā, kopā ar Noru Bumbieri, Ojāru Grīnbergu un Viktoru Lapčenoku izpildot kārtējo maestro Raimonda Paula šedevru – "Teic, kur zeme tā".

Tomēr pēc 25 gadiem dziesmai pavisam jaunu elpu iedeva SWH dīdžejs Ēriks Loks, kurš tobrīd bija sācis arī karjeru televīzijā kā raidījumā "Zvaigznīšu brīdis" vadītājs. Loks bija pārņemts ar ideju, ka latviešu estrādes zelta fonda dziesmām vajag piešķirt laikmetīgāku skanējumu, un nekas to nespētu paveikt labāk par 1990. gadu kulta instrumentu – sintezatoru. Par laimi, šāds instruments piederēja viņa "Radio SWH" kolēģim Mārim Kristapsonam, ar kuru abi nodibināja mūzikas apvienību "Ēriks Loks un MK projekts". Pirmās viņu ierakstītās dziesmas bija "Benzīna blūzs" – latviešu versija par Mišela Legrāna tituldziesmu filmai "Šerbūras lietussargi" un dziesmas "Balta saule" kaverversija, kas ātri un nesaudzīgi ielauzās klausītāju prātos, kļūstot par vienu no populārākajām dziesmām valstī.

Dziesma kļuva tik slavena, ka jauno apvienību "Ēriks Loks un MK projekts" uzaicināja iesildīt tā laika megazvaigznes un zēnu apdziedātājas – Sabrinas – koncertu Rīgā. Koncerta iesildīšanai ar divām dziesmām bija tā kā par maz, tāpēc apvienībai nācās ierakstīt vēl arī citu – pārsvarā Raimonda Paula – dziesmu kaverversijas.

Apvienības albums "Jūnijs matos", kurā, protams, bija iekļauta arī dziesma "Balta saule", tika izdots tolaik elitārajā kompaktdiskā, un tā izdošanu finansiāli atbalstīja politiķis Kārlis Leiškalns un uzņēmums Raimonds Gerkens. Kopš "Baltas saules" otrā zvaigžņu brīža atkal ir apritējuši jau nedaudz vairāk par 25 gadiem un rodas likumsakarīgs jautājums – vai šo dziesmu atkal gaida kāds jauns likteņa pavērsiens, jauna kaverversija un jauns popularitātes vilnis?

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti