Kaņepes kultūras centrā norisināsies laikmetīgās operas lekciju cikls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kaņepes kultūras centrā norisināsies lekciju cikls "Lulu" - diskusijas par laikmetīgo operas žanru un tā aktuālākajiem mūsdienu darbiem. Pasākumā tiks demonstrēta izlase no 20. un 21. gadsmita nozīmīgākajām operām, kas iestudētas pēdējā desmitgadē.

Pirmajā triju operu ciklā, kas notiks laika posmā no 27. aprīļa līdz 11. maijam svētdienās plkst. 17, tiks demonstrēti Dmitrija Šostakoviča, Ģerģa Ligeti un Tomasa Adesa darbi. Pirms katras operas būs īsa ievadlekcija, ko sniegs mūzikas vidē spilgtas un pamanāmas personības. Pirmajā ciklā tie būs Andris Dzenītis, Edgars Raginskis un Jānis Torgāns.

Lekciju ciklu "Lulu" 27. aprīlī atklās jaunā un atzītā britu komponista Tomasa Adesa opera "Vētra" ("The Tempest") pēc Viljama Šekspīra traģikomēdijas motīviem Ņujorkas Metropolitēna operas iestudējumā. Mūsdienīgais darbs ir apliecinājums Šekspīra nemirstīgajam ģēnijam, kurš šogad plašos pasākumos visā pasaulē svin 450 gadu jubileju. Izrādes iestudējuma autors ir viens no šī brīža aktuālākajiem režisoriem pasaulē - kanādietis Roberts Lepāžs.

Nedēļu vēlāk, 4. maijā, tiks izrādīta ungāru komponista Ģerģa Ligeti opera "Lielais Baisais" ("La Grande Macabre"), kas tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajiem 20. gadsimta skatuves mākslas darbiem. "Lielo Baiso" uzskata par modernisma mākslas kvintesenci, jo tajā ir gan ekspresionisma, futūrisma, sirreālisma, gan arī absurda teātra elementi. Pats komponists, ironizējot par sava laika protesta mākslas darbiem, to nodēvējis par "anti-anti-operu".

Trešajā svētdienā, 11. maijā, būs skatāma Dmitrija Šostakoviča opera "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta" ("Lady Macbeth of Mtsensk") maestro Marisa Jansona vadībā. Žanriski pats komponists operu nodēvējis par traģēdiju-satīru, tādējādi apstiprinot libretā atklātos daudzos zemūdens akmeņus. Simbolisms, politisko problēmu risināšana ar mūzikas palīdzību, sociāla kritika, eksistenciālu jautājumu iztirzāšana - tās ir tikai dažas no lietām, kas neapmierināja tā laika varas doktrīnu, tomēr padara šo darbu aktuālu arī šodien.

Ieeja laikmetīgās operas lekciju cikla "Lulu" seansos ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti