Kamerorķestris «Kremerata Baltica» 25 gadu jubileju svinēs «Lielajā dzintarā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

18. februārī pulksten 19.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" ar īpašu 25 gadu jubilejas koncertprogrammu viesosies viens no pasaulē zināmākajiem orķestriem, vijolnieka Gidona Krēmera dibinātais "Kremerata Baltica". Koncertprogrammā skanēs gan vairāki īpaši kamerorķestrim veltīti skaņdarbi, gan Gidona Krēmera līdzgaitnieka Georga Pelēča mūzikas daiļrade – par godu komponista 75 gadu jubilejai, informēja koncertzāles pārstāvji.

Svinīgajā vakarā pirmo reizi uz skatuves vienosies "Kremerata Baltica" un jubilejas koncerta īpašais viesis – poļu jaunais klaviermūzikas spīdeklis Adams Kosmeja (Adam Kośmieja), kurš jau paguvis debitēt Ņujorkas Kārnegija zālē un izdot solo albumu prestižās ierakstu kompānijas "Warner Classics" paspārnē. Koncerta pirmajā daļā ekspresīvā pianista klavierspēlē dzirdēsim Alfrēda Šnitkes Koncertu klavierēm un stīgām. 

"Programmas otrā daļa būs veltīta labskaņas ideālista un pētnieka Georga Pelēča 75 gadu jubilejai. Georga Pelēča mūzikas daiļrades sūtnis pasaulē ir viņa līdzgaitnieks un skolasbiedrs Gidons Krēmers, kuram Pelēcis veltījis daudzus no saviem skaņdarbiem. Tieši Krēmeram pieder nopelni Pelēča mūzikas nokļūšanai starptautiskajā mērogā," norādīja koncertzāles pārstāvji. Koncertā skanēs "Peoniju deja" vibrafonam un stīgām, skaņdarbs "Astors Pjacolla, Oskars Stroks un es (Buena Rīga)" (2001), kā arī "Concertino Bianco" klavierēm un stīgām.

Svētku vakaru papildinās īpaši "Kremerata Baltica" veltīti skaņdarbi – Jēkaba Jančevska "Lignum" un kamerorķestra kontrabasista Kristapa Pētersona stāstījums skaņās – "Mūzika lielam ansamblim".

1997. gadā slavenā vijolnieka Gidona Krēmera dibinātais un mūzikas cienītāju un kritiķu augsti novērtētais kamerorķestris "Kremerata Baltica" ir uzskatāms par vienu no Eiropas spējīgākajiem starptautiskajiem ansambļiem. Orķestris koncertējis vairāk nekā 50 pasaules valstīs, un tā īpaši izvēlētais repertuārs ieskaņots vairākos ierakstos, kas saņēmuši prestižus apbalvojumus. Mječislava Veinberga ieraksts tika nominēts 2015. gada "Grammy" balvai, bet Šostakoviča klavierkoncerts, kas ierakstīts sadarbībā ar Annu Binnitskaju, 2016. gadā ieguva "ECHO Klassik" balvu, savukārt Veinbera 2. un 21. simfoniju ieraksts, kas tapa sadarbībā ar Birmingamas pilsētas simfonisko orķestri un Mirgu Gražinyte-Tylu, 2020. gadā ieguvis "Gramophone" balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti