Kultūras ziņas

Cēsu Mākslas festivāls iepazīstina ar programmu

Kultūras ziņas

Grāmatniecības retumi izstādē "1514.Grāmata.2014"

Bagātīga programma festivālā "Kremerata Baltica"

Kamerorķestra «Kremerata Baltica» festivāls šogad veltīts Rīgas zvaigznēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 2. līdz 5.jūlijam Rīgā un Siguldā norisināsies vienpadsmitais kamerorķestra "Kremerata Baltica" festivāls "Rīgas zvaigznes", kas pulcēs pasaules slavu ieguvušus māksliniekus un klasiskās mūzikas cienītājus no visas pasaules.

"Kremerata Baltica" festivāls "Rīgas zvaigznes" šogad veltīts izciliem rīdziniekiem. Četrus festivāla vakarus  klausītājus aicinās orķestris un Latvijā dzimušas pasaules mūzikas zvaigznes. Festivāls tiks atklāts 2.jūlija vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" ar kinovakaru "Rīgas Gidons", kurā tiks atspoguļota rīdzinieka Gidona Krēmera dzīve un darbs dokumentālajā un mākslas kino.

"Pats lielais Maestro - viņš pats kā personība ir tik ļoti daudzšķautņains, viņam pašam ir tik ļoti daudz ideju, ka no malas par viņu kaut ko taisīt vienmēr ir ārkārtīgi riskanti, jo viņam vienmēr ir sava versija. Tai pašā laikā Gidona Krēmera bērnība ir pagājusi Rīgā, skolas gadi ir pagājuši šeit, viņa pamati mākslai un uzskati ir veidojušies šeit, un tā kino kamera ir viņam sekojusi no bērna kājas. Mūsu arhīvos ir nenovērtējamas lietas, protams, arī citur. Klāsts ir tik bezgalīgs! Gribējās uztaisīt izlasi. Laima Žurgina piekrita izdarīt to pilnīgi neiespējamo darbu - bez paša Gidona klātbūtnes, bez viņa piefilmēšanas, bez viņa rokas un uzstādījuma - ir apkopojusi materiālu, kurā ir viena pamatideja - tās ir attiecības starp lielu zvaigzni un viņa dzimto pilsētu," par filmu stāsta orķestra  "Kremerata Baltica" direktore un festivāla producente Ingrīda Zemzare.

Gidons Krēmers Rīgu jūt kā savējo, uzsver Zemzare: "Viņam vienmēr ir gribējies, ka domās ir vieta, kur atgriezties. Savā ziņā "Kremerata Baltica" pilda šo funkciju, tā ir saikne ar mājām."

Savukārt pirms kinovakara notiks Gidona Krēmera grāmatas "Vēstules jaunajai pianistei" atvēršana. Šī ir jau ceturtā Gidona Krēmera grāmata, kas iznāk latviešu valodā. Kā parasti, pirmizdevums ir Krēmera dzimtajā ģimenes valodā - vācu, kam seko tulkojumi dažādās pasaules tautu valodās.

"Šī ir ceturtā Gidona Krēmera grāmata, kas iznāk latviešu valodā. Ja iepriekšējās bija vairāk autobiogrāfiskas, tad šoreiz tās tiešām ir vēstules, kur viņš iedomātai jaunai pianistei Aurēlijai raksta savas pārdomas, kas varētu palīdzēt zvaigznes tapšanas ceļā, kas nav vienkāršs. Grāmata ir aizraujoša. Varu pačukstēt, ka es zinu, kas ir šī Aurēlija. To patiesībā zina visi rīdzinieki, kuri seko līdzi "Kremerata Baltica" festivāliem," par grāmatu stāsta Zemzare.

Grāmatas tēlā ir apkopotas visas tās zvaigznes, kuras Gidons Krēmers uz "Kremerata Baltica" festivālu Latvijā ir atvedis. "Viņam ir kā labam medību sunim - viņš jūt, kur kaut kas būs, un viņš šos cilvēkus atved šeit, dod atspēriena punktu, aizved vēl uz kādu savu festivālu, un tad šis cilvēks aiziet pasaulē," saka Zemzare.

3.jūlijā Lielajā ģildē sadarbībā ar "Riga 2014" un Žaņa Lipkes memoriālu notiks "Kremerata Baltica" un Gidona Krēmera koncerts "Žanis un Johanna. Mīlestība". Latvijā pirmatskaņojumu piedzīvos Artura Maskata skaņdarbs "Pusnakts Rīgā", kas veltīts tieši Žanim un Johannai Lipkēm. Par koncerta vizuālajiem efektiem rūpējies scenogrāfs Reinis Suhanovs. "Kremerata Baltica" direktore uzsver - neskatoties uz lielo slodzi, Gidons Krēmers visu koncertu atradīsies kopā ar orķestri uz skatuves, kaut viņš tā nemēdzot darīt.

Šis ir izņēmuma koncerts Rīgai, kas ir ļoti, ļoti svarīgs. Koncertā mēs visu laiku Gidonu Krēmeru redzēsim uz skatuves, un es brīnos, kā to slodzi var izturēt," saka Zemzare.

4.jūlija vakarā Siguldas koncertzāle "Baltais flīģelis" koncertā "Meistari un meistardarbi" orķestris "Kremerata Baltica" uzstāsies kopā ar latviešu pianisti Laumu Skridi. Savukārt 5.jūlijā plkst. 19 "Baltajā flīģelī" izskanēs festivāla noslēguma koncerts "Laiks Šūbertam: mīlestība un vientulība". Koncertā kopā ar "Kremerata Baltica" uzstāsies Rīgas zvaigznes Baiba Skride (vijole), Ksenija Sidorova (akordeons) un deviņgadīgais brīnumbērns Daniils Bulajevs (vijole).

"Pirms vairākiem gadiem Daniila Bulajeva tētis uzmeklēja "Kremerata Baltica" biroju un pastāstīja par Daniilu. Pirmā reakcija bija piesardzīga, jo visiem vecākiem jau ir brīnumbērni. Bet tad mēs dabūjām ierakstus, Gidons paskatījās to un bija pilnīgā sajūsmā. Viņš teica - šis zēns ir kaut kas! Viņš sajūsminājās par šo mazo zēnu, kurš izcili spēlē vijoli - viņš ir ārkārtīgi brīvs, viņš ir dabas talants," stāsta Zemzare.

Tagad būs pirmā reize, kad Daniils spēlēs mūsu festivālā, turklāt tādu skaņdarbu, kas ir iegājies kā "absolūts Gidons" - Georga Pelēča "Plaukstošs jasmīns"," uzsver "Kremerata Baltica" direktore Ingrīda Zemzare.

Orķestra "Kremerata Baltica" festivālā "Rīgas zvaigznes" izskanēs četri koncerti, bet "Kremerata Baltica", Gidons Krēmers un Daniils Bulajevs uzstāsies arī Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas koncertā "Dzimuši Rīgā" pie Latvijas Nacionālās operas 6.jūlijā. Kā vēstīts iepriekš, koncerts "Dzimuši Rīgā" pulcēs pasaules mēroga Latvijas mūzikas zvaigznes, un tas būs skatāms tiešraidē gan Latvijas Televīzijā, gan teju visā Eiropā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti