Kultūras ziņas

Sadalītas "Spēlmaņu nakts" balvas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kamerkoris "Ave Sol" izdzied kara tēmas atainojumus mūzikā

Kamerkoris «Ave Sol» izdzied kara tēmas atainojumus mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

24. novembra vakarā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā izskanēs kamerkora "Ave Sol" jaunākās koncertprogrammas "Magnificat" koncerts. Izcilu kormūzikas komponistu un Latvijā vēl neizskanējusi ukraiņu baroka mūzika klausītājus vedinās pārdomāt – kā karš ietekmē mūziku un kā mūzika ietekmē karu.

Kamerkora "Ave Sol" jaunākās koncertprogrammas "Magnificat" koncertā izskanēs latviešu kormūzika, pasaules klasiķu kompozīcijas, kā arī līdz šim Latvijā neatskaņota ukraiņu baroka mūzika, ko no Ukrainas uz Rīgu atvedis diriģenta Andra Veismaņa students Sergijs Zadorožnijs. Tie ir trīs 18. gadsimta sākuma anonīmu autoru darbi.

"Viņš mums piedāvāja ļoti interesantu mūziku, ko ļoti maz zina. Varētu pat teikt, ka tikai ļoti lokāli Ļvivas apgabalā viņa ir rakstīta," stāsta diriģents Andris Veismanis. "Mēs domājam, ka tā ir ļoti jauka dāvana gan tiem ukraiņu bēgļiem, kas ir Latvijā, gan arī Sergijam. Mēs strādājām pie izrunas, pie stila. Labojām notis, jo tās radušās, apvienojot vairākas partijas, kas atrastas dažādās bibliotēkās. Un beigās ir izveidojusies partitūra.

Koncertā izskanēs arī franču komponista Olivjē Mesiāna Otrā pasaules kara laikā karagūstekņu nometnē tapušais opuss "Jēzus mūžības slavinājums".

Bet kā pretstats drūmajām noskaņām būs dzirdami arī gaišāku toņu opusi no itāļu komponista Džovanni Pjerluidži da Palestrīnas un angļu komponista Edvarda Elgara. Savukārt mūsdienu mūziku koncertā pārstāvēs Jēkaba Jančevska un Arvo Perta kompozīcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti