Pārmijas

"MazikDuo" no Spānijas un programma "Ebreju dzīve, pagātnes portreti" VEF Kultūras pilī

Pārmijas

Kaspars Ādamsons: Sadarbība ar Orķestri “Rīga” vienmēr ir saistoša

"Kamēr..." galvenais diriģents Aivis Greters: Dziedāt franciski – tas ir ellīgi grūti

«Kamēr…» vadītājs Aivis Greters: Esmu izaicinājis kori uz milzīgu pārbaudījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas 150. jubilejas gada svinību ietvaros jauniešu koris "Kamēr..." 30. martā plkst. 18.00 klausītājiem piedāvās muzikālu ceļojumu, kurā vienotā koncertprogrammā skanēs latviešu un franču romantisma klasiķu, kā arī mūsdienu komponistu kordziesmas. "Esmu kori izaicinājis uz milzīgu pārbaudījumu,” intervijā Latvijas Radio 3 - "Klasika" studijā neslēpj kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Aivis Greters.

Kaut arī sešos vakarā nakts gan vēl nebūs iestājusies, koncerta programmai izvēlēts tieši šāds nosaukums, domājot par saturu. Proti, koncerta nosaukums patapināts no programmā iekļautā Kamila Sensāna opusa "Calme des nuits" jeb "Nakts klusumā", kas labi raksturo visa koncerta emocionāli jūtīgo atmosfēru.

"Koncerta iecere radās vēl tad, kad strādājām kopā ar iepriekšējo diriģentu Jāni Liepiņu – jau tad laicīgi domājām, ko varētu nākotnē atskaņot. Domājot par Kluso nedēļu, mūs uzrunāja šīs baznīcas ērģelnieks un galvenais mākslinieciskais virzītājspēks Aigars Reinis. Man šķita – kaut arī baznīca svin jubileju, šim laikam būtu piemērotākas klusākas, mierīgākas un intīmākas noskaņas,” stāsta Aivis Greters.

Viņš arī atzīmē: "Esmu kori izaicinājis uz milzīgu pārbaudījumu, jo ar pāris izņēmumiem kora vēsturē

esam ļoti maz dziedājuši skaņdarbus franču valodā – tas ir ellīgi grūti!

Tik tiešām ļoti sarežģīts uzdevums, un man prieks, ka mums bijuši palīgi kora iekšienē, kas šo valodu pārvalda. Esmu priecīgs, ka dziedāsim franču mūziku. Atslēgas numurs – Sensānsa "Nakts klusumā", kur tiek runāts par dzejnieka dvēseles meklējumiem, kas tiek pretnostatīti milzīgam pūlim un spožai saules gaismai. Tāpat man šķita būtiski dziedāt arī latviešu mūziku – šai ziņā man prieks šajā koncertā sadarboties ar kora otro diriģentu Patriku Stepi.”

Koris koncertā atskaņos arī latviešu klasiķu - Jāņa Kalniņa un Jāņa Ivanova - gaišās mīlestības caurvītos skaņdarbus, pasaulē plaši zināmo komponista Pētera Vaska un Ērika Ešenvalda opusus, kā arī laikmetīgās mūzikas skaņraža Andra Dzenīša mūziku. Latviešu a cappella kormūzikas pērles mīsies un jaunus, interesantus iespaidus līdzāsnostatījumā radīs kopā ar Kamila Sensāna, Kloda Debisī, Morisa Ravēla, Šarla Guno, kā arī Olivjē Mesiāna skaņdarbiem.

Greters stāsta, ka šobrīd koris "Kamēr…” strādā arī pie koncertizstādes "Kalpotājs. Blumbergs. Kamēr...” ieraksta un gatavojas koncertizstādes atskaņojumiem Rēzeknes "Gorā" un Dzintaru koncertzālē.

"Esam sajūsmā, ka šis projekts nav beidzies ar vienreizēju unikālu reizi, bet to iespējams nest un rādīt klausītājiem," atzīmē Greters. "Atgriežoties pie tā, ir pilnīgi cits skatījums uz to, kā šo mūziku iestudēja Jānis Liepiņš.

Neesmu tik kategorisks, lai domātu, ka man jādara kaut kas pilnīgi pretējs, taču tagad, kad pagājis kāds laiks, uz "Kalpotāju" raugos citām acīm,

un to pašu arī saskatīju ieraksta procesā dziedātājos – ka atrodam pilnīgi jaunus paņēmienus un veidus, kā šo mūziku vislabāk emocionāli piepildīt. Milzīgs prieks arī par jaunajiem dziedātājiem, kuru sezonas sākumā bija ļoti daudz."

Paralēli "Kamēr..." gatavojas arī vasaras notikumiem: jūnija vidū koris dosies uz Āheni, kur notiks koru biennāle – tai atkal jāapgūst pilnīgi cits repertuārs. "Tas ir lielākais izaicinājums, ka amatierkolektīviem jāiestudē ļoti daudzas programmas," piekrīt diriģents un stāsta, ka šajā gadījumā "Kamēr..." startēs teju kā profesionālais koris. Augustā "Kamēr..." piedalīsies Cēsu Mākslas festivālā, kur tiks iestudēts "Vestsaidas stāsts".

Visbeidzot koris "Kamēr..." izcīnījis biļeti doties uz Eiropas koru pašu augstāko "Grand Prix", kur jāaizstāv savs gods – tas būs ļoti atbildīgais konkurss Areco.

"Nemelošu – uztraukumiņš ir, bet priecājos, ka mums dota šī iespēja, un nenoliedzami tas prasīs daudz darba un pūļu. Jau šī semestra laikā dziedātājiem sevi jāpilnveido, lai vasarā būtu vislabākajā kvalitātē," uzsver Aivis Greters.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti