Kamdžalovs: Bartoks un Gureckis ir pilnībā saistīti ar Kosmosu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Bēla Bartoks un Henriks Gureckis ir pilnībā saistīti ar Kosmosu, uzskata jaunā bulgāru diriģēšanas zvaigzne Jordans Kamdžalovs, kura vadībā piektdienas vakarā Lielajā ģildē varēsim baudīt ugunīgu temperamentu, askētisku skaudrumu un garīgu apskaidrību koncertprogrammā "Balkānu noskaņās", kurā iekļauti arī diriģenta minēto komponistu darbi.

„Esmu atradis sevi diriģēšanā. Un jūtos laimīgs, to darot. Patiesībā, tā man ir vienīgā forma, vienīgais veids šobrīd, kā nodarboties ar mūziku,” stāsta  Jordans Kamdžalovs.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertā "Balkānu noskaņās” kā solisti piedalīsies "Lielās mūzikas balvas" laureāts pianists Reinis Zariņš un dziedātāja Nelja Kravčenko.

Koncertprogrammai izvēlēta Dimitra Nenova "Tokāta", Bēla Bartoka Trešais koncerts klavierēm ar orķestri Mi mažorā Sz. 119, BB 127 un Henrika Gurecka Trešā jeb "Skumjo dziesmu" simfonija op.36. Pianistu Reini Zariņu solista lomā dzirdēsim Bartoka Trešajā klavierkoncertā, bet Gurecka mūzikā mirdzēs bulgāru soprāns Neļa Kravčenko.

„Diriģēšana man nozīmē komunikāciju, komunikāciju ar cilvēkiem, ar cilvēku dvēseli,” komentējot darbu ar simfonisko orķestri, kurā ar ir ap 80 mūziķu, skaidro koncerta diriģents Jordans Kamdžalovs.

Kamdžalova aizraušanās ir arī astronomija un kvantu fizika, tāpēc diriģents uzskata, ka katrs no mums ir daļa no Kosmosa.

Mācīšanās ir brīnišķīgākā daļa no mūsu dzīves,” runājot par Kosmosu, vispārina mūziķis un joko, ka ir pārāk vecs, lai nosauktu savus mīļākos komponistus, taču aizrautīgi norāda, ka no koncertam izvēlētajiem komponistiem absolūta saistība ar Kosmosu noteikti ir Bartokam un Gureckim.

Jordans Kamdžalovs ir 2009. gada prestižā Jormas Panulas diriģentu konkursa uzvarētājs un 2010. gada Bambergas Gustava Mālera Starptautiskā diriģentu konkursa laureāts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti