Kairišs: Maskats operā «Valentīna» izdarījis neiespējamu lietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc režisora Viestura Kairiša domām, Arturs Maskats operā „Valentīna” ir izdarījis neiespējamu lietu – mūzika šķīsta, nevis nomāc, un mīlestība ir kā spēks, kas palīdz pacelties virs traģiskiem notikumiem.

Kā iepriekš jau vēstīts, 5.decembrī Latvijas Nacionālajā operā pasaules pirmizrādi piedzīvos Artura Maskata opera „Valentīna”. Tā tapusi pēc Latvijas kultūras leģendas – ievērojamās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes biogrāfijas motīviem.

Operas libreta autori ir Liāna Langa un Arturs Maskats, iestudējumu veido muzikālais vadītājs un diriģents Modests Pitrens, diriģents Normunds Vaicis, režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne un gaismu mākslinieks Nikols Hungsbergs. Titullomas iestudējumā izpilda Inga Kalna, Evija Martinsone vai Kristīne Gailīte.

„Ideja sākās, kad vienu vakaru pie vīna glāzes Valentīna Freimane stāstīja, kā viņa pirmo reizi iemīlējās pianistā,” atklāj režisors Viesturs Kairišs. „Un viņa to stāstīja ar tādu entuziasmu, ka tas bija ļoti iedvesmojoši.”

Pēc režisora Viestura Kairiša domām, Arturs Maskats operā „Valentīna” ir izdarījis neiespējamu lietu – mūzika šķīsta, nevis nomāc, un mīlestība ir kā spēks, kas palīdz pacelties virs traģiskiem notikumiem.

Manuprāt, šajā operā nevienu brīdi nav „gruzona”. Es nezinu latvisko vārdu. Tiešām nevienu brīdi nav tāda „gruzona”, tā drīzāk tevi šķīsta,” saka režisors.

Valentīnas lomas atveidotāja Inga Kalna savukārt uzskata, ka reti sastopami tik ironiski memuāri, kādi ir Valentīnai Freimanei.

„Arī skarot necilvēciski traģisku tēmu, tomēr tur pavīd ironija un ļoti sievišķīgi viltīgs smaids. Tas, protams, mani ir ļoti iedvesmojis,” atklāj dziedātāja. Maskata mūziku Kalna raksturo kā neviltotu un emocionāli tiešu, bez liekvārdības.

Operā ienāk tie svarīgie momenti, kas bija liktenīgi visai Latvijas valstij, Latvijas neatkarībai tajos gados, kad sākās Otrais pasaules karš. Un te mums jādomā, kā šo neatkarību nosargāt arī šodien,” pateicoties režisoram par asprātīgiem komentāriem, vienu no operas „Valentīna” stāsta vēstījumiem raksturo Maskats.

Radošā komanda – gan režisors Viesturs Kairišs, gan libretiste Liāna Langa, gan diriģents Modests Pitrens un visi dziedātāji – domājusi par to, lai izrāde būtu ne tik daudz par karu, bet vairāk par mīlestību, par Rīgu un arī par Latviju.

 „Mums ar Viesturu Kairišu vienmēr ir ļoti ideāli saskanējis dzīves uztveres ziņā un arī skatuves uztveres ziņā. Mēs esam ļoti daudzus darbus kopā strādājuši gan teātrī, gan kino,” norāda Maskats.

Operas "Valentīna" iecere ieguva pirmo vietu 2008.gadā izsludinātajā latviešu oriģināloperu konkursā. Iestudējums papildina Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmu. "Valentīnas" viesizrāde Berlīnes Vācu operā 2015.gada 19. maijā ir iekļauta Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti