Kultūras ziņas

Noskaidroti balvas "Kilograms kultūras" rudens balsojuma finālisti

Kultūras ziņas

Aizvadīts festivāls "Teātris ir visur Kuldīgā"

"Sinfonietta Rīga" atklāj sezonu saspēlē ar Vinetu Sareiku

Kādi muzikāli izaicinājumi sagaida «Sinfonietta Rīga»? Kamerorķestris sāk jauno sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar diviem vakariem Roberta Šūmaņa un Johanesa Brāmsa skaņdarbu virpulī Lielajā ģildē un koncertzālē "Gors" aizvadītajā nedēļas nogalē jauno sezonu sāka kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Jaunās sezonas iesākumā orķestris atkal satikās ar vijolnieci Vinetu Sareiku.

Vivaldi "Gadalaiku" ieraksts un tā atskaņošana, dodoties ceļojumā apkārt Latvijai, ir pieredze, kas savulaik nostiprināja īpašu saiti starp "Sinfonietta Rīga" un vijolnieci Vinetu Sareiku. Šoruden atkalsatikšanās aizvadīta, izpildot vācu komponista mūziku.

Diriģents Normunds Šnē stāsta: "Brāmss – tāda vesela simfonija vijolei un orķestrim, kur vijolei ir jābūt kā pirmajai starp līdzīgajiem. Visa šī sadarbība, kādu to Brāmss ir iecerējis, tas ir darbs ar vērienu, bet pietiekami smalks, lai tajā vajadzētu iedziļināties."

Arī Vineta Sareika domā līdzīgi kā diriģents – orķestris ar vijoli šoreiz ir vienlīdzīgi partneri: "Ļoti daudz ir sadarbošanās ar citiem orķestra mūziķiem, un visu laiku jābūt tādām atvērtām ausīm un atvērtai sirdij. Tas nav tāds koncerts, kur solists ir uz pjedestāla un izrāda savu virtuozitāti. Ir arī trešajā ātrajā daļā virtuozas lietas, bet primāri tā ir saspēle."

Vineta Sareika muzikālās gaitas turpinās Berlīnes filharmonijā, ar ko gaidāma tūre Amerikā. Decembrī vijolniece gan plāno iegriezties arī Latvijā. Krājot pieredzi ārzemēs, viņa novērtē arī pašmāju mūziķu izaugsmi.

No 19. gadsimta līdz mūsdienu mūzikai. Jau nākamais sezonas izaicinājums kamerorķestrim gaidāms Liepājā – video opera "An Index of Metals". Šnē skaidro: "Darbs ar videoprojekcijām, apskaņoto ansambli. Faktiski tur nav tādas dzīvas skaņas, tas viss ir tāds ansamblis "zem palielināmā stikla" ar tādu īpašu spiedienu uz mūsu maņām."

Un pēc tam – dažādākās sadarbības ar ārzemju mūziķiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti