Kā stāstīt par trim gadiem neredzamai publikai. Koncertzāle «Latvija» atzīmēs trešo jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

24. jūlijā Ventspilī ar trīsdaļīgu notikumu tiks atzīmēta koncertzāles "Latvija" trīs gadu jubileja. Notikuma saukli "Kā stāstīt par trim gadiem neredzamai publikai" iedvesmojis ne tikai vācu mākslinieks Jozefs Boiss (Joseph Beuys) un viņa 1965. gadā Diseldorfā īstenotā ikoniskā izrāde, bet arī aizvadītais un joprojām izdzīvojamais laiks, kurā "mūsu visu kolektīvās un individuālās ieceres atcēlās, pārcēlās, tika koriģētas", informēja koncertzāles pārstāvji.

Jubilejas notikumu kopā ar koncertzāles komandu veido režisore Laura Groza un mākslinieku tandēms "MAREUNROL`S". Tā pirmās divas daļas ietvers gan performatīvu komentāru par šī laika novērojumiem, gan atskatu uz aizvadīto gadu un spilgtākajiem notikumiem koncertzālē "Latvija".

"Ar koncentrētu skatu, atceroties aizvadītās sezonas sākumu, par "Rudens darbiem" pagājušā gada septembrī atgādinās pianists Reinis Zariņš. Šī gada pavasarī Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija (op. 110a) koncertzālē izskanēja pat divos atšķirīgos lasījumos. Uz vienu no tiem, turklāt – caur sākumu, caur komponista 8. stīgu kvartetu, no kura izauga Kamersimfonija, atskatīsies "Jubilejas kvartets" jeb Dina Dorofejeva (vijole), Kristīna Zeltkalne (vijole), Helēna Navicka (alts) un Pēteris Ozoliņš (čells)," pastāstīja rīkotāji.

Aizvadītā gada rudenī jauktais koris "Ventspils" kopā ar dirģentu Aigaru Meri koncertprogrammā "Atgriešanās Ventspilī" godināja Astora Pjacollas (Astor Piazzolla) simtgadi, un vairākus skaņdarbus no programmas izpildīs arī koncertzāles jubilejas reizē.

Mākslinieku tandēms "MAREUNROL`S" instalācijas veidā viesiem atgādinās par aizvadītajā gadā pieredzēto "Biežņu" un "Nabaga pasakām", par Jaņņa Ksenaka simtgades svinībām, par Krista Auznieka pieckāršā koncerta "Four Angles" pirmatskaņojumu un citiem koncertzālei nozīmīgiem notikumiem.

Jubilejas kulminācijā iecerēta pazīstamā britu ērģelnieka Džeimsa Makvinnija (James McVinnie) atgriešanās Ventspilī un muzicēšana kopā ar amerikāņu komponistu Tristanu Periču (Tristan Perich), izpildot viņa īpaši Makvinnijam radīto skaņdarbu "Infinity Gradient" jeb "Nebeidzama nogāze" – darbu stabuļu ērģelēm un simts skaļruņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti