Kultūras rondo

Janis Rozentāls un viņa attiecības ar Rīgu

Kultūras rondo

Dziesminiece Anta Eņģele aicina “Uz laimīgo zemi”

Kā pandēmija ietekmējusi mūzikas izdevēju darbu?

Kā pandēmija ietekmējusi mūzikas izdevēju darbu? «Jersika Records» pieredze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2017. gadā dibinātās mūzikas izdevniecības “Jersika Records” vadītājs Mareks Ameriks uzsver, ka pandēmijas laiks mūziķu radošumu nav mazinājis. Sarežģītāka šajos apstākļos ir darba organizēšana studijā. Ikviens iesaistītais ir jāpasargā no saslimšanas riskiem. Kopš pirmo ierobežojumu izsludināšanas “Jersika Records” nopietnāk pievērsās digitālajai videi. Nu mazliet esot pieaugusi ārvalstu klausītāju interese.

Mūzikas izdevniecība “Jersika Records” pašreiz piedzīvo vairākus gandarījumus. Viens no tiem – divi no viņu izdevniecībā tapušajiem albumiem "Yggdrasil" un "Identities" saņēmuši apbalvojumu “Zelta mikrofons”. Mareks Ameriks Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” teic: “Jebkurš novērtējums un it sevišķi, ja tas ir no nozares, ir patīkams. Prieks par māksliniekiem, ka viņu mūzika tiek pamanīta un mēs kaut kādā veidā esam bijuši klātesoši tajā visā.” Nupat klajā nācis vēl kāds jaunums – izdota saksofonistu Ļuda Mockūna un Arvīda Kazlauska Drabiņu kūdras purvā ierakstītā dubultā skaņu plate “Purvs”. Kā atklāj mūzikas izdevniecības vadītājs, darbs pie šīs skaņu plates bijis sarežģīts. Procesu būtiski ietekmēja ne tikai pandēmijas laika ierobežojumi, bet arī laikapstākļi, jo ieraksts veikts brīvā dabā. 

Taujāts, kā “Jersika Records” sokas Covid- 19 diktētajos apstākļos, Mareks Ameriks norāda: “Augstvērtīgas mūzikas, ko ierakstīt, ir daudz. Mākslinieki strādā radoši. Problēmas es vairāk redzu tīri loģistikā – kā šīs ierakstu sesijas var saorganizēt, ja studijā ir vairāki cilvēki. Ir jāmāk tā, lai tas viss būtu droši.” 

Kad pirms gada valstī tika izsludināta pirmā ārkārtējā situācija, “Jersika Records” sāka vairāk pievērsties digitālajai videi. Izdevniecības vadītājs stāsta, ka ir strādāts pie mājaslapas sakārtošanas un mūzikas platformām, piemēram, “Bandcamp”.

Novērots arī neliels ārvalstu pircēju intereses pieaugums. Jāatzīmē, ka izdevniecība ierakstus izplata ne tikai fiziski (skaņu plates), bet tikpat labi piedāvā tos klausīties arī dažādās straumēšanas platformās u.c. 

Ar skaņu plašu ražošanu pandēmijas laikā gan mēdzot būt aizķeršanās. Mareks Ameriks: “Jau janvārī, februārī vajadzēja būt pieejamam maestro Raimonda Paula 60. gadu ierakstu albumam, bet [tai pašā] janvārī noskaidrojās, ka fabrikā ir ar Covid- 19 saistītas problēmas un radies sastrēgums. Cerams, ka viss būs labi, kā viņi saka, un šī plate aprīlī būs klāt un maija sākumā es to varēšu publicēt.”

Par situāciju, kādā šobrīd ir visa nozare, “Jersika Records” vadītājs neņemas spriest, piebilstot, ka situāciju labāk varētu komentēt izdevniecības, kas darbojas ilgstoši. “Jersika Records” vēl esot pašā ceļa sākumā. Tomēr Ameriks aktīvi seko līdzi tam, kas Eiropā, pasaulē notiek ar džeza izdevniecībām, ko tās rada un kā strādā. Viņš skaidro:

“Koncertdzīve ir apstājusies visā pasaulē. Tā tomēr ir svarīga visa mārketinga plāna sastāvdaļa – albumu izdošana tiek plānota pakārtoti koncertiem. [..] Tā shēma ir apstājusies. No mūziķiem es dzirdu, ka izdevniecības piesardzīgi skatās uz jauniem projektiem.

Tā droši vien ir tad, kad biznesa modelis jau ir izstrādāts. “Jersika Records” savā ziņā vēl joprojām ir entuziasma stadijā, kur tie cipari mums tikai sāk slēgties.” Latviešu džeza mūzikas izdevniecība atbalstu projektu realizēšanai gūst arī piedaloties dažādu fondu konkursos. 

Ameriks tic, ka latviešu džeza mākslinieku mūziku var iznest pasaulē. Darbs nav viegls, bet viņš ir apņēmīgs.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti