NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Akvalande, Vilki, Tavas māsas nāsis, Brodka u.c. u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Alexis Taylor, Black Dice, Chris Liebing, Keitija Bārbale u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Abuses, ZaKaBa, “Chvrches” feat. Robert Smith u.c.

Kā nenoslīkt un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vietējās mūzikas jaunumos savu otro singlu “Say Something” piedāvā postpanka vai post-whatever apvienība “Abuses”, bet par palaišanos mājsēdes un pandēmijas laikā atvainojas “ZaKaBa” dziesmā “Šausmīgi piedod”. Ārvalstu jaunumos trīs jauni singli kopā ar ziņām par drīzuma gaidāmiem studijas albumiem. Apvienība “Chvrches” publicējusi savu gotisko un emocionāli piepildīto “How Not To Drown”, kas tapis kopā ar Robertu Smitu. “Deafheaven” turpina savu radošo izaugsmi singlā “Great Mass of Color”, tikmēr austrāliešu “The Goon Sax” meklē patiesību pārdabiskajā vidē starp realitāti un fantāziju dziesmā “Psychic”.

“Abuses” – “Say Something”

Pērn dibināto postpanka apvienību “Abuses” veido Sabine Moore, Anete Čīma un Ričards Tompsons (Richard Thompson). Paši dalībnieki savu muzikālo stilu raksturo kā post-whatever, jo savā mūzikā iekļauj “ne tikai post-punk, bet arī eksperimentālo indie-rock, dream pop un eksperimentālās mūzikas skanējumu.” “Say Something” ir grupas otrais singls un priekšvēstnesis topošajam debijas albumam, kurā uz pavedinoša ritmu instrumentu mugurkaula atdzīvojas uzglūnošas ģitāras partijas. Singla videoklips tapis sadarbībā ar jauno fotogrāfi Ēriku Daņiloviču. Režisore ar video sniedz ieskatu savā personīgajā stāstā par jauniešu dzīvi pandēmijas laikā, kā arī par trauksmi un kā no tās atbrīvoties.

“ZaKaBa” – “Šausmīgi piedod”

Mājsēdes laikā dzimušo grupu "ZaKaBa" veido trīs pilna laika mākslinieki – aktieris Kristians Kareļins, bundzinieks Normans Bārbals un grupas "Gapoljeri" radošais balsts Normunds Zālamans. Ar singlu “Šausmīgi piedod”, autori aicina “piedot visiem tiem, kuri palaidušies!” Gada sākumā apvienība izdeva savu debijas īsalbumu “Reiz”, kurā iemūžinātas grupas dalībnieku domas un sajūtas, ko raisīja pagājušā gada mājsēde un citi pandēmijas radīti apstākļi. Jaunākajā singlā “Šausmīgi piedod” apvienība ir attapusies sabiedriskās dzīves atlabšanas mirklī. Rotaļājoties ar sintezatoru un bungu mašīnu sniegtajām iespējām, trio lūdz piedošanu klausītājam, it īpaši sieviešu dzimuma pārstāvēm, par savu nolaisto paskatu, ataugušo bārdu, novalkātajām drēbēm un citiem “post-mājsēdes” simptomiem. Spriežot par to, vai kādreiz izdosies sakoptiem atgriezties vecajās sliedēs, grupa komentē, ka “var gadīties, ka ne, tāpēc izturēsimies ar sapratni un piedosim, ja pārejas process aizņems kādu laiciņu.”

 

 

“Chvrches” feat. Robert Smith – “How Not To Drown”

Jūnija sākumā Glāzgovas apvienība “Chvrches” prezentēja pasaulei savu kopdarbu ar leģendārās grupas “The Cure” līderi Robertu Smitu. “How Not To Drown” ir jaunākais singls no 27. augustā gaidāmā albuma “Screen Violence”, kas seko 2018. gadā izdotajam “Love Is Dead”. Dziesmas ieraksts un tās videoklips tapuši attālināti, starp Losandželosu un Glāzgovu, Robertam Smitam savas video ainas filmējot mājas apstākļos pie “zaļā ekrāna”. Tomēr pašas saknes emocionālajam singlam aug no “zemākajiem” dzīves brīžiem, ko piedzīvojuši grupas dalībnieki. Mūzikas autors Mārtins Dohertijs (Martin Doherty) savos sociālajos tīklos par dziesmas tapšanu atklāja, ka “neatceros, kur es biju, bet atceros, kā jutos. Depresīvs, trauksmains, izolēts un kā parasti pārņemts ar vienīgo, kas man spēj dot pietiekami daudz līdzsvara sajūtas, lai tiktu cauri dienai un varētu nospēlēt koncertus. Ar to es domāju, ka es slēpos koncertvietas visklusākajā stūrī un savā datorā taisīju mūziku”. Savukārt par tekstuālo saturu vokāliste Lorēna Mejberija (Lauren Mayberry) komentē, ka vārdi tapuši “laikā, kad es vienkārši gribēju pazust, un vienīgajā brīdī, kad jebkad esmu domājusi par grupas pamešanu”. Rezultāta ir tapis tumšs, gotisks un emocijām piesātināts skaņdarbs, kas lieliski apvieno “Chvrches” meistarīgās elektroniskās un instrumentālās spējas ar Roberta Smita smeldzīgo vokālo sniegumu, it īpaši dziesmas izskaņā.

 

“Deafheaven” – “Great Mass of Color”

Vasara sākusies ar labam ziņām visiem “Deafheaven” klausītājiem par 20. augustā gaidāmo jauno studijas albumu “Infinite Granite”, kas seko apvienības 2018. gadā izdotajam “Ordinary Corrupt Human Love. Ar šo vēsti kopā publicēts singls “Great Mass of Color”, kas, iespējams, pārsteidzis daudzus, it īpaši grupas sākumdienu un “smagākā” skanējuma piekritējus. Džordža Klārka (George Clarke) jaudīgos, blekmetāla gaumē ieturētos vokālus sagaidām tikai sešu minūšu garā skaņdarba pēdējā minūtē. Līdz šai enerģijas kulminācijai singls aizrit smagākas rokmūzikas, “šūgeiza” elementu un sintezatoru mijiedarbībā. Skaidrs ir tas, ka šajā desmitgadē kopš “Deafheaven” debijas albuma “Roads to Judah” izdošanas apvienība nekad nav pārtraukusi attīstīt savas radošās spējas un mērķtiecīgi iet uz savas mūzikas pacelšanu jaunās virsotnēs.

“The Goon Sax” – “Psychic”

Arī īndīroka grupa no Brisbenas nav izņēmums to apvienību virknei, kas vasaru sākušas ar vēsti par drīzumā gaidāmu albumu. “The Goon Sax” jaunākais studijas veikums “Mirror II” pie klausītājiem nonāks jau pavisam drīz, 9. jūlijā. Par to, kas tajā gaidāms, iespējams dzirdēt svaigajā singlā “Psychic”, kas seko nesen izdotajam “In the Stone”. “”Psychic” eksistē trauslajā saskares punktā starp fantāziju un realitāti – pārdabiskajā pasaulē, uz kuru tu bēdz līdz atkal sajūti, kā realitāte rauj tavu ap kaklu [..] Ar laiku spriedze starp abām pasaulēm liek tev pārdomāt savu uzticību tām, spiežot domāt, cik lielā mērā patiesību var izvēlēties un kādi spēki no abām šīm pasaulēm ir pārāk vareni, lai tu tiem stātos pretī. Līdzīgi kā “In The Stone”, šī dziesma ir saruna. Divu cilvēku patiesības un tās meklēšana,” hipnotisko singlu komentē “The Goon Sax” dalībnieki. Singls publicēts kopā ar vizuāli pievilcīgu un eklektisku video klipu, kas liek justies tā, it kā būtu dota iespēja ielūkoties kāda sveša cilvēka sapņu ainās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti