Kā kļūt par gada vērtīgāko dziesmu? Šķetinām «Muzikālās bankas» finālistu veiksmes formulu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sestdienas, 30. janvāra, vakarā, Latvijas Radio 2 aptaujas “Muzikāla banka” finālā tiks noteikta 2020. gada vērtīgākā dziesma. Uz šo titulu kandidē 15 dziesmas, ka pērn ieguvušas vislielāko klausītāju atbalstu. Iepazīsimies ar fināla dziesmām!

Nenoliedzami turbulentais 2020. gads ir atstājis gan tiešu, gan metaforisku ietekmi uz finālu dziesmu stāstiem, dziesmas izskan himnai raksturīgā cēlumā vai, gluži pretēji, pārdomu stāstus izdzied viegli un enerģiski. Interesanti, ka šogad starp finālistiem nav hiphopa pārstāvji, taču populāri ir dueti.

Katrai no fināla dziesmām ir savs atsevišķais faktors, kas ir ļāvis ievibrēt klausītāju sirds stīgas un nonākt līdz “Muzikālās bankas” finālam. Palūkosimies (paklausīsimies) tuvāk – kas veido katras dziesmas veiksmes formulu?

“Dejo vientulību” – Intars Busulis

Dziedātāju Intaru Busuli raksturo viņa emocionālais vokāls, kuru dziesmā “Dejo vientulību” viņš pielieto plašā diapazonā, no klusas, maigas ieelpas līdz piesātinātai kulminācijai. No muzikālā pavadījuma raugoties, dziesmu varētu saukt par roka balādi. Sadarbojoties ar gospeļkori “GG Choir”, dziesma iegūst himnisku, pacilātu sajūtu, ko klausītājs pazīst kā “skudriņu” sajūtu. Tekstuāli dziesma ļoti labi raksturo 2020. gadu, kad visā pasaulē mīlnieki bija viens no otra šķirti piespiedu vientulības izolācijā.

“Drāma” – MARTA

MARTAS dziesma “Drāma” ir lieliska savā vienkāršībā – tā stāsta par tām mazajām ikdienas lietām, kas ir par pamatu drāmām, ar kurām mēs visi esam pazīstami. Muzikāli “Drāma” ir enerģiska popdziesma, ar viegli prātā paliekošu un, galvenais, viegli līdzi dungojamu melodiju.

“Garīgais arī” – “Musiqq”

Dziesma “Garīgais arī” veikli izstāsta stāstu par sajūtām, kuras ir izjutis jebkurš dienā, kad, metaforiski runājot, gaidītās saules vietā saņem negaisu. Lai gan noskaņā minorīga, dziesmas dinamika pakāpeniski pieaug un tā ir enerģiski uzlādējoša, garastāvokli uzlabojoša.

“Haosā” – “Astro’n’out”, “Sudden Lights”

Poproka dziesma “Haosā” kopā savedusi divas grupas – pieredzējušos “Astro’n’out” un jaunos “Sudden Lights”. Dziesmu raksturo prātā paliekošā, optimistiskā melodija, un dziesma teksts stāsta par jautājumiem un grūtībām, ar kurām diendienā saskaras mūsdienu cilvēks. Šie kontrasti rada patīkamu līdzsvaru, kas rosina ieklausīties.

“Ietin mani” – Ivo Grīsniņš Grīslis

“Ietin mani” ir popdziesma ar indie-folka ietekmi dziesmas dzīvespriecīgā skanējumā. Tekstuāli dziesma atklāj romantiska stāsta pašu sākumu. Dziesmas tēma, ritmiskums, apļveida uzbūve “Ietin mani” padara par labu, piemēram, jaunā pāra deju.

“Ir lemts kopā būt” – Iveta Baumane, Roberts Pētersons

“Ir lemts kopā būt” ir popdziesma par mīlestību, kuru izpilda Iveta Baumane un Roberts Pētersons. Duets ļauj dziesmu uzbūvēt kā sava veida sarunu – pirmo pantu dzied Iveta, piedziedājumā viņai pievienojas Roberts, kurš izpilda otro pantu. Dziesmas mazās kulminācijas ir piedziedājumi.

“Lai jau deg” – Ivo Fomins

“Lai jau deg” ir roķīgākā no šī gada “Muzikālās bankas” dziesmām. Tās pamatā ir klasiska rokdziesmas uzbūve ar prātā labi paliekošu piedziedājumu. To visu ieskandina Ivo Fomina spēcīgā, emocionālā balss un ģitārista Roberta Dintera meistarīgās iespēles. 

“Mālos pelēkos” – “Triānas parks”, Igo

Ar dziesmu “Mālos pelēkos” grupa “Triānas parks” turpina savu duetu sadarbību, šoreiz kā viesmākslinieku pieaicinot leģendu – Igo. Dziesma ieturēta jutekliskas dejas ritmā, noskaņā melanholiska, tomēr optimistiska. Igo nobriedušas vīrišķīgais, Agneses maigais sievišķīgais vokāls savijas kopā, ļaujot iepazīt emocionālo trauslumu, ar kādām sargājam dziesmas tekstā attēlo mūžam senu vērtību – ticību mīlestības spēkam.

“Mēs vairs nē” - Samanta Tīna

“Mēs vairs nē” ir liriska popa balāde par atsvešināšanos pāra starpā, kas ved pie šķiršanās, ko ir grūti pieņemt. Un arī muzikālā tēma, apziņa par gaidāmo šķiršanos, pakāpeniski kļūst arvien dramatiskāka, tiek vesta uz kulmināciju dziesmas vidū, kad Samantai Tīnai pievienojas vēl citas balsis, un kulminācija izskan gospeļa formas dziedājumā. Lēmums ir pieņemts – mēs vairs nē!

“Panama” – “Tautumeitas”

“Tautumeitu” dziesma “Panama” ar klausītāju koķetē – hipnotisks ritms, daudzbalsība un divdomības tekstā, par pamatu izmantojot labi zināmas tautasdziesmas mūsdienu skanējumā, dziesmas vidū atdodot godu arī tradicionālajam dziedāšanas veidam. Visu kopā sasaista ritma plūdums. “Panama” izskan raiti un ir pierādījums, cik moderni var interpretēt mūsu tautas mantojumu.

“Šis ir mans laiks” – Aminata

“Šis ir mans laiks” ir enerģiska popdziesma par mūsdienām – tām situācijām, kad cilvēku pārņem neziņa, šaubas, jo īpaši aktuālas 2020. gada ierobežojumiem. Dziesmas uzbūvi veido trīs daļas, kuru laikā tiek kāpināta dinamika. Atkārtojot šo secību vairākas reizes, pieaug arī dziesmas lipīgums. 

“Stāvēt tuvāk” – “Dagamba”, Patrisha

Klasiskās mūzikas huligāni “Dagamba” un jaunā dziedātāja Patrisha dziesmā “Stāvēt tuvāk” uzbur sirreālu, krāsām piesātinātu skaņu ainavu, kas labi attēlo šobrīd pasaulē notiekošo – nesamierināmo viedokļu sadursmi. Tomēr dramatiskajai noskaņai līdzās ir cerība – tā atklājas Hamida dziedājumā, kas šķiet kā daļa no austrumu askētu sūfiju lūgsnas. Muzikāli dziesma ir labs starpžanru jeb “crossover” piemērs, apvienojot klasisko, populāro un arī pasaules mūziku.

“Tavs karogs” – “The Sound Poets”

Dziesmai “Tavs karogs” piemīt himnām raksturīgs cēlums – pakāpeniski augošā dinamika, nopietnā intonācija, kora balsu klātbūtne, un tomēr “Tavs karogs” ir arī ļoti sirsnīga dziesma tieši patriotiskajos vārdos, kas apdzied Latvijas skaistumu un piederības sajūtu.

“Tūrists” – Dons

Dziesma “Tūrists” ir liriska balāde, kurā sentimentāla noskaņa dziesmas pantos mijas ar cerību pilnu optimismu dziesmas piedziedājumā. Dziesmas klasiskā uzbūve un Dona balss emocionālās nianses padara “Tūristu” prātā paliekošu un viegli līdzi dziedamu.

“Vasara bez internetiem” – “Carnival Youth”

“Vasara bez internetiem” ir viena no alternatīvākajām dziesmām šajā “Muzikālajā bankā”. Latviskotā grupas “Mumiy Troll” dziesma poētiski stāsta par vasaras romānu – dziesmas pantos uzmanīgi klausies, lai sekotu līdzi stāsta pavērsieniem, bet piedziedājums ir līdzi dziedāšanai. Šie smalkie kontrasti ļauj saglabāt uzmanību līdz pat dziesmas izskaņai, lai atkal sāktu no jauna.

“Muzikālās Bankas” fināla balsojumā tiek iekļautas dziesmas, kas 2020. gada sezonā mēneša balsojumos saņēmušas vislielāko klausītāju atbalstu. Katrs izpildītājs finālā piedalās tikai ar vienu dziesmu, mūziķim pašam izvēloties balsojumā iekļaujamo dziesmu. Gada vērtīgākā dziesma tiks paziņota 30. janvārī apbalvošanas ceremonijas laikā – pulksten 21.15 Latvijas Radio 2, LTV1 un LSM.lv tiešraidē.

Klausītāju un ekspertu vērtējums pirmajās divās balsošanas kārtās sastāda 50% : 50%. Balsojuma otrajā kārtā vēl līdz 26. janvārim tīmekļa vietnē muzikalabanka.lv ikvienam reizi dienā ir iespēja pievienot papildu balsis.

Savukārt finālšova tiešraides laikā notiekošajā trešajā kārtā 50% vērtējuma ietekmēs skatītāju un klausītāju telefonbalsojums, bet atlikusī puse veidosies no 1. un 2. kārtas rezultātiem.

Ekspertu padomē arī šogad desmit profesionāli ar šī gada fināldziesmām nesaistīti mūziķi un mūzikas industrijas pārstāvji: dziedātāja Dināra Rudāne, dziedātāja Olga Rajecka, dzejnieks Kārlis Vērdiņš, komponists, diriģents Jēkabs Jančevskis, mūziķis, komponists, producents Reinis Sējāns, operdziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa, reperis, bītmeikeris, producents ansis, Latvijas izpildītāju un producentu apvienības LaIPA izpilddirektore Liena Grīna, “Sony Music Baltic” pārstāvis, grupas “Ewert and The Two Dragons” menedžeris Toomas Olljum, producents, Lietuvas Mūzikas asociācijas dibinātājs, mūzikas aģentūras “M.P.3” vadītājs Vaidas Stackevičius.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti