Kā iesācies gads pašmāju mūzikā? Klausāmies jaunākās dziesmas un albumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada pirmie mēneši Latvijas mūzikā ir balvu un atzinību laiks, un iepriecina arī jauna mūzika. Dziesmas-vēstneses ziņo par drīzumā gaidāmiem albumiem, un pirmie albumi jau ir sagaidīti! Mūziķi ieintriģē ar jaunu konceptuālu pieeju un arī aicina uz sociāli aktīvu darbību.

"Astro'n'out"  – "Manifestē" 

Ar dziesmu "Manifestē" grupa "Astro'n'out" piesaka divus rudenī gaidāmus notikumus – septīto studijas albumu un koncertu "Arēnā Rīga". "Mēs ejam uz to, ka visi būsim izdejojušies trakāk, bet reizē satikušies uz sarunu par būtisko – par ilgām, zaudējumiem, cerībām, godīgiem jautājumiem sev. Satikties pa īstam ar visām emocijām no A līdz Z, bet pāri visam tomēr svinot dzīvi un iespēju atkal būt kopā mūzikā, kuru mīlam!" saka "Astro’n’out" līdere un soliste Māra Upmane-Holšteine. "Manifestē" ir ieturēta poproka stilistikā un ir romantisks stāsts par iemīlēšanos, asprātīgi spēlējoties ar latviešu valodas iespējām.

Idus Abra – "Saistīts"

Reperis un brīvrunātājs Abra ar savu debijas albumu "Saistīts" piesaka jaunizveidotu hiphopa mūzikas projektu "Abradūri", kura sastāvu veido reperis Abra un mūziķi Artūrs Strautmanis (bungas), Toms Valmiers (kontrabass, basģitāra) un Reinis Puriņš (trompete) un piedalījušies arī Ansis Jansons (kokle) un Svens Vilsons (elektriskā ģitāra). Albuma pēcapstrāde – Toms Lisments. Lielākā daļa kompozīciju tapušas laika posmā starp 2018. un 2019. gadu, tomēr tas savu dienasgaismu piedzīvo četrus gadus vēlāk.

Pretēji albuma nosaukumam – muzikāli tas ir brīvs un grūvīgs. Te savijas, te savā starpā duelējas mūzikas instrumentu un Abras balss radītie ritmi – sāncensība ir viens no hiphopa elementiem, un tā izskan arī mūziķa tekstos: "Nekad nav par vēlu, katrs spēlē savu spēli, tāpēc ej pēc sava vēl." Un tad kompozīcijā "Karā" mūziķis vēsta par to karu, ko paši  izcīnām ar sevi. Karsto lirisko varoni nobremzē mierīgā "Neskrien", bet patiesi miers ar sevi tiek noslēgts "Atpakaļ". Albumu izskaņā iepriecina kompozīcija "Uz sākumu" kā apļa kompozīcija, kā atgādinājums. Albumā "Saistīts" būs daudz mazi prieciņi – spēles ar paradoksu, humors un arī paklanīšanās repa dižgariem – kas sagādās negaidītu pārsteigumu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Juris Simanovičs – "Mīlestības metastāzes"

Dziesminieka Jura Simanoviča 13 dziesmu albums "Mīlestības metastāzes" klajā nāca šajā Valentīndienā. Albums ir ieturēts Simanovičam raksturīgajā eksistenciālismā un humora izjūtā, kas atklājas negaidītos stāstu atrisinājumos. Šķiet, viņš priecājas par mīlestību, reizē saredzot tās nolemtību. 

"Mīlestības metastāzes" ir Simanoviča trešais solo albums, kas izdots astoņus gadus pēc iepriekšējā ("Kā samierināties ar savu nenozīmību") un 11 gadus pēc pirmā ("Riperogrāfija"). Tas ierakstīts ilgajā pandēmijas periodā, mājsēdē, lielākoties mūziķa dzīvoklī Rīgā. Izņemot tituldziesmu, visu ierakstu Juris veicis vienatnē. Albuma tituldziesmas ieskaņošanā piedalījās kolektīvs ar nosaukumu "Aleponijas eņģeļi".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Intars Busulis – "Āmen"

Intara Busuļa un gospeļkora "GG Choir"  jaunā dziesma "Āmen" ir aicinājums ticēt cilvēcībai, kas dod cerību nākotnei, neskatoties uz pasaules notikumiem, nelaimēm, dabas katastrofām. Tā ir cīņa par brīvību visos laikos un notikumos. Busulis izsenis ir spējis iznest emocionāli ietilpīgas balādes, un arī "Āmen" dinamika aug un kulminācijā dziedātāja balss satiekas ar ekspresīvu ģitāras solo, raisot līdzi pārdzīvošanu.

Múr – "Tu mani turi"

Londonā dzīvojošā Múr turpina koķetas popmūzikas radīšanu, šoreiz iemīlēšanās tēmā ieskanas arī indie roka ģitāras. Par dziesmas nozīmi Múr izsakās miglaini – tā esot par "maigu mīlestību un nevainīgiem pieskārieniem."

Mickeen, Goča – "ardievu"

Kompozīcija "ardievu" ir elektroniskās mūzikas veidotāja, bītmeikera Mickeen sadarbība ar reperi Goču, kas dinamiski ved caur naksnīgai pilsētas ainavā, kur Goča reflektē par pagātnē piedzīvoto, tam sakot – ar dievu! Singls piesaka  Mickeen albuma tuvošanos.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Grupa "Juuk" – "Neveiksminieku vientulība"

Grupas "Juuk" jaunā dziesma "Neveiksminieku vientulība" ir trešais singls no topošā albuma "Muļķa stabule". Dziesmas dzejas autors ir Antans A. Jonīns (autora versijā nosaukums "Pašķindināt atslēdziņas"), un tā ir klasiska prāta un ķermeņa klejojumu balāde pa 20. gadsimta beigu Lietuvas tumšajām ielām. Savukārt pavasarī gaidāmo albumu "Muļķa stabule" veidos latviešu un lietuviešu autoru dzeja ar Oskara Jansona, Edgara Šubrovska un Sniedzes Prauliņas mūziku.

Burlax – "Dvēseles izpēte"

Viens no "Ghetto Games" brīvrunu batla 2022. gada līderiem un "Ghetto Games" gada balvas laureāts, reperis Burlax (īstajā vārdā Olafs Aleksandrs Skulte) publiskojis albumu "Dvēseles izpēte". Albums sastāv no septiņām kompozīcijām, kas atspoguļo mākslinieka personības izaugsmi. Albumā dzirdami arī viesmākslinieki – dziedātājas Krisy (Kristiāna Skudrupa) un Samanta Balcere, kā arī viens no hiphopa apvienības "Avangards" reperiem – Brālēns (Edgars Klindžāns). Par albuma dziesmu ierakstu un apstrādi parūpējies "Avangarda" skaņu inženieris un producents Jezups (Jāzeps Žogla), savukārt albuma vāka dizainu veidojis Eduards Žiborkins (Ziborkishdesign).

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

I Mean Love – "Savējo sirdi"

Mākslinieka I Mean Love muzikā saplūst dažādi stili – un arī aktuālajā singlā "Savējo sirdi" saplūst hiphops, elektronika un popmūzika, ar skaņu efekta "auto-tune" palīdzību, radot sintētiski kosmisku skaņu. "Savējo sirdi" ir stāsts par mīlestību, uzticēšanos savām sajūtām un savu cilvēku atrašanu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Baložu pilni pagalmi" – "Tā siena un tikai"

Dziesma "Tā siena un tikai" ir vēstnese "Baložu pilni pagalmi" šogad gaidāmajam albumam. Tā ierakstīta 2022. gada rudenī un ziemā. Mūzikas un vārdu autors ir Māris Šverns. Skaņas ierakstu un pēcapstrādi veicis  Mārtiņš Krastiņš. Dziesma piedāvā dzejiski muzikālu ceļojumu, kuram atdoties ar savu sajūtu receptoriem. "Tā siena un tikai" stilistiski ir postroks, kurā ieskanas Māra Šverna rečitatīvs, dinamika tiek kāpināta, lai galu galā izgaistu tālumā.

"The Bad Tones" - "i" 

25. februārī pašmāju psihedēliskā roka grupa "The Bad Tones" laida klajā trīs dziesmas jeb, kā raksta paši mūziķi, "tringlu" ar nosaukumu "i". Šogad gaidāmi vēl divi šādi trīs dziesmu albumi. Grupas dalībnieks Edvards Broders skaidro: "(...) strādājot pie radoša darba ziemā vai vasarā, rezultāts, pie kā nonāc, ir pavisam citādāks, tāpēc ierosināju šo ideju īstenot albuma formātā, respektīvi trīs dziesmas katrā gadalaika posmā."

Apkopojumu "i" veido dziesmas "plieņciema jūra", "mcteo" un "kosmonauts". Grupas "The Bad Tones" mūzikā dzirdamas dažādas ietekmes, tajā skaitā progresīvais un džezroks, klasiskā popmūzika, indie, bet dziesmu daudzdaļainība dod iemeslu aizmirsties skaņu jūrā, kas šoreiz ir romantiska un mierpilna.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Katrīna Gupalo – "Kamēr pret sauli kāpu" 

Katrīna Gupalo un ukraiņu mūziķu grupa "Varakuta", ierakstījušas dziesmu ar Māra Čaklā vārdiem "Kamēr pret sauli kāpu". Dziesmā savijas maigais dziedājums ar "drum & bass" ritmu, un arī Ivana Dorna balss sempls. "Kamēr pret sauli kāpu" parāda dziedātājai piemītošo spēju mākslinieciski smalki izteikt protestu pret Krievijas izraisīto karu Ukrainā. Līdz ar singla izdošanu mūziķes izziņo ziedojumu vākšanas akciju ukraiņu aktiera Mihaila Dosenko atbalstam, kurš ir snaiperis Ukrainas armijas operatīvās reaģēšanas 14. brigādes 4. bataljonā un kuram nepieciešams automobilis – džips ar uzstādītu speciālo aprīkojumu ieročiem Krievijas armijas atvairīšanai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti