JVLMA Pūtēju orķestra koncertos - viesdiriģents Ēro Lehtimeki un virkne pirmatskaņojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Pūtēju orķestris ar somu viesdiriģentu Ēro Lehtimeki pie diriģenta pults aicina klausītājus uz diviem koncertiem, kuros izskanēs virkne Latvijā nedzirdētu skaņdarbu.

Ceturtdien, 27. novembrī, plkst. 19 Talsu Tautas namā un sestdien, 29. novembrī, plkst. 16 JVLMA Lielajā zālē uz savu ikgadējo koncertu aicina JVLMA Pūtēju orķestris. Šoreiz diriģenta zizlis nodots jaunā somu diriģenta Ēro Lehtimeki rokās un kopā ar saviem kolēģiem uzstāsies soliste JVLMA 7. semestra saksofona klases studente Katrīna Kivleniece.

Koncerta programmai Latvijā jaunais somu diriģents izvēlējies gan pasaulē atzītu, gan mazāk pazīstamu dažādu valstu komponistu oriģinālmūziku un aranžējumus pūtēju orķestrim. Talsos un Rīgā skanēs slovēņu komponista Nejca Bečana Uvertīra pūtēju orķestrim, Grigorija Kaļinkoviča virtuozais un ļoti krāsainais skaņdarbs saksofonam – Koncertkapričio par Paganīni tēmām, somu kino mūzikas komponista Tomasa Kantilainena izvērstais skaņdarbs „Ghosts” (Spoki), amerikāņu komponista Deivida Maslankas Mazā simfonija pūtēju orķestrim „Give Us This Day” (Dāvā mums šo dienu), somu komponista, džeza pianista Juka Linkola skaņdarbs Kāzu mūzika, kā arī izcilā amerikāņu komponista Vincenta Persiketi krāsainais, sešdaļīgais Divertisments pūtēju orķestrim.    

Arī šoruden JVLMA Pūtēju orķestris turpina iesākto tradīciju savu koncertprogrammu gatavot kāda ārzemju viesdiriģenta vadībā. Līdz šim kolektīvs koncertus veidojis ar tādiem starptautiski atzītiem diriģentiem kā Lorenco Della Fonte (Itālija), Henijs Ramaekers un Frīds Dobelsteins (Nīderlande), Timotijs Reinišs (Lielbritānija) un Ērika Neidlingera (ASV).

Ēro Lehtimeki ir somu jaunākās paaudzes pūtēju orķestru diriģents, kurš 2014. gada pavasarī ieguva pirmo vietu Starptautiskajā putēju orķestru diriģentu konkursā Jervenpē, Somijā. Viņš studējis orķestra diriģēšanu pie tādiem atzītiem sava aroda meistariem, kā Jorma Panula, Atso Almila un Peters Etrups Larsens. Šobrīd Ēro Lehtimeki Vīnē papildina prasmes orķestra diriģēšanā pie Johannesa Vildnera un Simeona Pironkofa un studē arī operas diriģēšanu pie Konrada Laitnera. Sava redzesloka paplašināšanai diriģents ir arī studējis akustikas jautājumus, spēlējis altu un dejojis baletu.

Katrīna Kivleniece saksofona spēli uzsāka Rīgas Doma kora skolā, kur paralēli pamatstudijām diriģēšanā viņa apguva šo instrumentu pie skolotājas Ievas Slokas. Lai gan Doma kora skolu 2011. gada absolvēja kordiriģēšanas specialitātē, saksofona spēle viņas dzīvē ieņēmusi svarīgu vietu, to pierāda panākumi daudzos konkursos: Starptautiskajā jauno mūziķu konkursā "Sigulda", Latvijas mūzikas skolu Pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu izpildītāju konkursā, kā arī konkursā "Saxophonia", kurā 2009. gadā Katrīna ieguva I vietu (III grupā) un specbalvu - "Selmer" saksofonu.

Kā soliste Kivleniece uzstājusies kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Šobrīd jaunā saksofoniste studē JVLMA prof. Arta Sīmaņa saksofona klasē. Ārpus mācībām aktīvi koncertē ar saksofonu kvartetu „n[ex]t move”, muzicē dažādos kamersansambļos un orķestros, kā arī nododas pedagoģiskajam darbam Juglas Mūzikas skolā un Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolā. Paralēli saksofona skolotājas darbam uzņemoties arī skolas jaunāko klašu pūtēju orķestra vadīšanu, ar šo kolektīvu 2014. gada pavasarī startējot Republikas pūtēju orķestru konkursā, iegūstot diplomu par veiksmīgu diriģentes debiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti