JVLMA profesore Gunta Sproģe: Uz priekšu dzen savstarpējā sacensība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Savstarpējā sacensība ir tā, kas dzen uz priekšu," intervijā Latvijas Radio 3 - Klasika uzsver Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) profesore Gunta Sproģe. Trešdien, 8. janvārī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē jau desmito reizi tiks pasniegta JVLMA un „Swedbank" Gada balva par izciliem sasniegumiem mūzikā 2013.gadā. Šogad tiks sveikta un apbalvota JVLMA profesore Gunta Sproģe, kā arī studenti Rihards Millers (baritons) un Oskars Bokanovs (kontrabass).

JVLMA profesore, pianiste Gunta Sproģe sarunā ar Latvijas Radio 3 norāda, ka viņas darbā stabilā un noturīgā daļa ir starptautiskie pasākumi, kas spiež uzturēt sevi, savus studentus un prasmes visaugstākajā līmenī.

„Esmu ievērojusi, ja starptautiskie festivāli dažkārt notiek reizi divos gados, tad tas viens gads atlaižas atpakaļ. Tad mēs it kā pietaupāmies un nākošajā gadā tad saņemamies," stāsta laureāte.

Starptautiski festivāli un konferences notiek katru gadu. Katru gadu tiek rīkotas atlases, kurās piedalās 4-5 kameransambļi.

Savstarpēja sacensība ir tā, kas dzen uz priekšu," atklāj Sproģe, uzsverot arī muzikālās izglītības lomu. „Pēdējos deviņus gadus mums ir ļoti intensīva sadarbība ar mūzikas vidusskolām, jo tikai tad, ja mēs audzinām kameransambļa mūziķus jau no bērnu skolas, ir iespējams paredzēt labus rezultātus."

Profesore stāsta, ka studenti, kuri atgriezušies no studijām ārvalstīs, atzīst, ka salīdzinoši kameransamblis un klaviermūzikas pavadījums pie mums ir nostādīts ļoti labā līmenī un JVLMA prasības ir augstas.

„Pēdējie divi gadi ir parādījuši, ka kamermūzika aizvien vairāk ieiet koncertzāļu programmā un sevišķi to varu teikt par simfoniskā orķestra darbību," stāsta Sproģe.

Kā vēstīts, trešdien, 8.janvārī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un „Swedbank" Gada balvas pasniegšanas ceremonijā par izciliem sasniegumiem 2013. gadā tiks apbalvoti – JVLMA profesore Gunta Sproģe, kā arī studenti Rihards Millers (baritons) un Oskars Bokanovs (kontrabass).

Pa ceļam ar Klasiku saruna ar Oskaru Bokanovu un Rihardu Milleru
00:00 / 05:09
Lejuplādēt

Gada balvas pasniegšanas ceremonija noritēs JVLMA 94.dzimšanas dienas svinību ietvaros. Dzimšanas dienas svētku programmā piedalīsies„Gada balvas" laureāti, kā arī JVLMA simfoniskais orķestris un koris, Svetlana Okuņa (vijole), Inga Sunepa (čells), Juris Žvikovs (klavieres). Diriģenti Viesturs Gailis un Andris Vecumnieks. Programmā – J. Vītols, P. Plakidis, F. Šopēns, S. Kusevickis, V. A. Mocarts, Dž. Verdi, P. Čaikovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti