Rīta Panorāma

Intervija ar Ivaru Jēkabsonu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ingu Vītolu

Doniceti "Rekviēms"

JVLMA orķestris viesdiriģenta Adigezalova vadībā izpildīs «Doniceti. Rekviēmu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

17. aprīlī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē akadēmijas simfoniskais orķestris azerbaidžāņu viesdiriģenta Jalčina Adigezalova vadībā izpildīs krāšņo Gaetāno Doniceti "Messa di Requiem". Ievadot Lieldienu laiku, koncertā "Doniceti. Rekviēms" līdzās orķestrim piedalīsies arī JVLMA jauktais koris un solisti.

Diriģents Jalčins Adigezalovs nāk no slavenas azerbaidžāņu mūziķu ģimenes. 1982.gadā mākslinieks beidzis Azerbaidžānas Valsts konservatorijas Klavieru nodaļu. Vēlāk studējis operas un simfoniskās mūzikas diriģēšanu Sanktpēterburgas konservatorijā un Vīnes Mūzikas un mākslas akadēmijā, kur arī saņēmis maģistra grādu diriģēšanā.

Mākslinieks bijis Azerbaidžānas Valsts simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs, Mocarta Mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs, galvenais viesdiriģents Krievijas Valsts Radio un TV simfoniskajā orķestrī, Stambulas Operas un baleta teātra orķestra diriģents.

Jalčins Adigezalovs kā viesdiriģents bieži tiek aicināts diriģēt orķestrus Ukrainā, Austrijā, Itālijā, Krievijā, Ungārijā, Beļģijā, Turcijā, Rumānijā, Spānijā un ASV. 

Kopš 2000. gada mākslinieks ir Azerbaidžānas Valsts operas un baleta teātra diriģents, kā arī pasniedz diriģēšanu Baku Mūzikas akadēmijā un Azerbaidžānas Valsts konservatorijā.

1993. gadā Adigezalovs saņēmis Azerbaidžānas valsts apbalvojumu kā gada labākais diriģents.

Gaetāno Doniceti opuss solistiem, korim un orķestrim "Messa di Requiem" ir salīdzinoši maz pazīstams un reti atskaņots darbs, kas komponēts itāļu operu komponista Vinčenco Bellīni piemiņai, tomēr palicis nepabeigts. Doniceti dzīves laikā skaņdarbs tā arī nav ticis atskaņots, bet izskanējis paša autora pārapbedīšanas ceremonijā 27 gadus pēc viņa nāves.

Rekviēmā itāļu operkomponists palicis uzticīgs savam rokrakstam un itāļu romantiskās operas labākajām tradīcijām: kantilēniem solodziedājumiem un ansambļiem, svinīgiem koriem, krāšņām orķestra krāsām, bet pāri visam – dramatiskam vērienam un itāļu mūzikas sentimentam.

"Es no tradīcijām cenšos atkāpties, jo tās vienmēr jāattaisno, bet, ja tradīcijās ienāk radošums, tās var pārkāpt,"  par savu atskaņojuma versiju stāsta diriģents Jalčins Adigezalovs.

Koncertā "Doniceti. Rekviēms" solo partijas izpildīs soprāns Laura Teivāne, mecosoprāns Helēna Zukule, tenors Mihails Čuļpajevs, baritons Rihards Millers un bass Viesturs Vītols.

"Tas, ka Doniceti lieliski pārzina, kādam jābūt labam operas solistam, padara šī skaņdarba atskaņojumu grūti izpildāmu - solisti ir nevis vienkārši vokāli instrumentālā skaņdarba solisti, bet jau nopietna operas uzveduma solisti," dziedātājus uzslavē JVLMA asociētais profesors un diriģents Andris Vecumnieks. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti