Jūrmalas festivālu atklās Aleksandrs Antoņenko

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par pirmā Jūrmalas festivāla Goda mākslinieku izvēlēts pasaulē slavenākais Latvijas tenors - Aleksandrs Antoņenko, kurš kopā ar citiem māksliniekiem uzstāsies festivāla atklāšanas koncertā Dzintaru koncertzālē 20.jūlijā, kā arī noslēguma koncertā 26.jūlijā.

Aleksandrs Antoņenko un Latvijas Radio koris Jūrmalas festivāla atklāšanas koncertā 20.jūlijā izpildīs vairākas Pētera Čaikovska dziesmas, kā arī Ērika Ešenvalda kompozīciju "Pirmās asaras" un Artura Maskata "Vesna". Tāpat programmā būs arī Gijas Kančeli, Georgija Sviridova un Antona Rubinšteina skaņdarbi.

Savukārt Jūrmalas festivāla noslēguma koncertā Antoņenko uzstāsies kopā ar Egilu Siliņu, Lielbritānijas operdziedātāju Rebeku Tīmu, kā arī Latvijas operdziedātāju Alisu Zinovjevu. Viņu izpildījumā būs dzirdami Vīnes valši un operu ārijas. Pie Jūrmalas festivāla orķestra diriģenta pults stāsies Tallinas operas galvenais diriģents Vello Pēns.

Kā intervijā "Rīta Panorāmā" norādīja festivāla idejas autors, Dzintaru koncertzāles direktors un "Latvijas Koncertu" valdes loceklis Guntars Ķirsis, Jūrmalai kā kūrorta pilsētai ir nepieciešams savs festivāls, kas daudzinātu pilsētas vārdu pasaulē: "Domāju, ka Jūrmala ar savu potenciālu ir spējīga izveidot un uzturēt festivālu, kas nostātos blakus pasaulē zināmiem festivāliem."

Jautāts, ar ko Jūrmalas festivāls izcelsies uz citu daudzo Latvijas festivālu fona, Guntars Ķirsis saka: "Es domāju, ka Jūrmalas festivāls izcelsies ar to, ka tas notiek Dzintaru koncertzālē, un tādas zāles tuvākā apkārtnē nav, gribētu teikt, ka pat pasaulē nav. Vēl jo vairāk - mēs esam kļuvuši par vēl vienu zāli bagātāki, kas ir šī vēsturiskā [Mazā] zāle - unikāla ēka, pirmā kocnertzāle Latvijā. Uz Dzintaru koncertzāli būtu vērts doties kaut vai tāpēc, lai to apskatītu. Tas ir arhitektūras piemineklis, fantastiski skaists mākslas un dizaina objekts, kas būvēts 1936.gadā. Tā ir viena no lietām, kas pati par sevi jau ir vērtība."

"Otra mūsu vērtība, protams, ir mūsu mākslinieki. Šī gada festivāla galvenais viesis ir Aleksandrs Antoņenko, kurš atklāj festivālu un kurš būs klātesošs arī festivāla noslēguma koncertā," stāsta Guntars Ķirsis.

Kā ziņots, no 20.līdz 26.jūlijam Dzintaru koncertzālē ar pasaulslavenu mākslinieku piedalīšanos norisināsies pirmais Jūrmalas festivāls. Tajā tiks apvienoti visdažādākie mākslas žanri - opera, balets, teātris, brodvejas mūzikli, kā arī brīvdabas džeza koncerti.

Festivāla programmā dalībnieku vidū būs slavenais Krievijas aktieris Konstantīns Raikins, opermūzikas projekta "XXI gadsimta tenori" mākslinieki, Itālijas "Teatro di Milano" baleta trupa uzvedumā "Viva Verdi", viens no labākajiem Gruzijas bigbendiem "Tbilisi Big Band". Ar Brodvejas mūziklu atpazīstamākajām ārijām un dziesmām koncertā uzstāsies mūziklu izpildītāji Lielbritānijas - Debora Majers un Andrians Der Gregorjans. Savukārt Latvijas Radio bigbends uzstāsies kopā ar vairāku "Grammy" balvu ieguvēju, ASV džeza dziedātāju Daienu Šūru. Daļa programmas būs veltīta leģendārajam blūzmenim BB Kingam, kurš šā gada maijā aizgāja mūžībā. Īpaši festivālam izveidots Jūrmalas festivāla orķestris, kura sastāvā muzicēs labākie Latvijas mūziķi.

Plašāka programma pieejama Jūrmalas festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti