Jūrmalā uzstāsies pianists Frančesko Pjemontēzi un «Orchestra della Svizzera Italiana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Svētdien, 31. martā, plkst. 18.00 Dzintaru koncertzālē pirmo reizi Latvijā uzstāsies pasaulslavenais “Orchestra della Svizzera Italiana” diriģenta Markusa Pošnera vadībā. Krāšņā programmā baudīsim Ludviga van Bēthovena “Astoto simfoniju” un “Trešo klavierkoncertu”. Koncerta solists – karalienes Elizabetes konkursa laureāts un “BBC New Generation Artist” balvas ieguvējs pianists Frančesko Pjemontēzi.

“Orchestra della Svizzera Italiana” ir viens no izcilākajiem Šveices orķestriem. Tas dibināts 1935.gadā Lugāno. Pie orķestra diriģenta pults stāvējušas tādas izcilas personības kā Igors Stravinskis, Leopolds Stokovskis, Serdžiu Čelibidake, Lorins Māzels, savukārt galveno diriģentu vidū bijis Mihaels Pļetņevs un Vladimirs Aškenazi. Kolektīvs sadarbojies ar tādiem pasaulslaveniem komponistiem kā Pjetro Maskanji, Rihards Štrauss, Artūrs Onegērs, Pauls Hindemits, Lučiāno Berio, Kšištofs Pendereckis. “Orchestra della Svizzera Italiana’’ regulāri piedalās Lugāno festivālā un pianisma leģendas Martas Argerihas festivālā. Kolektīva ieskaņojumi izdoti tādās prestižās ierakstu kompānijās kā “Chandos”, “Hyperion”, “EMI”, “Deutche Gramophon”.

Frančesko Pjemontēzi ir pasaulē atzīts klasicisma un agrīnā romantisma interprets. Pianistu īpaši slavē par Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas izpildījumiem. Neskaitāmu starptautisku konkursu , tostarp prestižā Beļģijas karalienes Elizabetes konkursa un "BBC New Generation Artist" laureāts. Viņam izveidojusies cieša sadarbība ar diriģentiem seru Rodžeru Noringtonu, Deividu Afkhamu, Endrū Manci.

Francesco Piemontesi
Francesco Piemontesi

Pianists uzstājies ar tādiem orķestriem kā Klīvlendas simfoniskais orķestris, Minhenes filharmoniķi, BBC simfoniskais orķestris, Losandželosas filharmoniskais orķestris un citiem. Frančesko Pjemontēzi ir arī aizrautīgs kamermūziķis, kura skatuves partneru vidū ir izcili mūziķi – Emersona stīgu kvartets, klarnetists Jērgs Vidmanis, čelllists Gotjē Kapisons un Klemenss Hāgens, dziedātāja Angelika Kiršlāgere un citi. Šajā sezonā viņš uzstājas ar Šūberta mūzikas koncertu ciklu slavenajā Vigmora zālē Londonā.

Koncerta diriģents būs Markuss Pošners, kurš kopš 2015.gada vada “Orchestra della Svizzera Italiana”. Dzimis Minhenē, kur arī studējis un sācis diriģenta gaitas Bavārijas Radio simfoniskajā orķestrī. Viņš bijis sera Rodžera Noringtona un sera Kolina Deivisa asistents. Kopš 2007.gada Pošners ir Brēmenes Universitātes goda profesors muzikoloģijas katedrā.

Markuss Pošners
Markuss Pošners

Pošners diriģējis daudzus pasaules vadošos orķestrus – Drēzdenes Valsts kapelu, Minhenes filharmoniķus, Vīnes simfonisko orķestri, Berlīnes Radio simfonisko orķestri, Bambergas simfonisko orķestru Štutgartes Radio simfonisko orķestri, NKH simfonisko orķestri, Metropolitēna simfonisko orķestri Tokijā un citus. Kā viesdiriģents uzstājies Berlīnes Valsts operā, Cīrihes operā, Frankfurtes operā un Hamburgas Valsts operā. Kopš 2017.gada Pošners ir arī galvenais diriģents Antona Bruknera orķestrī Lincā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti