Jūrmalā dziedās 160 Belvederes konkursa finālisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, šogad risināsies pasaules līmeņa mūzikas notikums – starptautiskā Belvederes jauno vokālistu konkursa fināls. Latvija būs pirmā valsts Ziemeļeiropā, kur notiks šis mūzikas pasaulē nozīmīgais pasākums. Uz to pulcēsies 160 dziedātāju no visas pasaules, kas izturējuši atlasi reģionālajos konkursos, un viņus vērtēs prestižu opernamu un festivālu direktori.

Latvijā gatavojas Belvederes konkursa finālam
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Šonedēļ Latvijā viesojās Belvederes konkursa ģenerāldirektori, atzīstot, ka ir gandarīti, ka konkursa fināls noritēs valstī, no kuras nāk tik daudz izcilu mūziķu.

Belvederes vokālistu konkursa idejas autors un izveidotājs ir Vīnes kameroperas dibinātājs un ilggadējs vadītājs Hanss Gabors. Viņa mērķis bija atklāt jaunus talantīgus dziedātājus, un viņš to nolēma izdarīt, žūrijā aicinot nevis akadēmiskus vokālos pedagogus, bet gan vairāk praktiķus – operu un festivālu vadītājus.

Pirmais Hansa Gabora vārdā nosauktais Belvederes konkurss notika 1982. gadā Vīnē, tajā piedalījās aptuveni 100 dalībnieku. Konkurss ātri ieguva popularitāti, pulcēja arvien vairāk dziedātāju, tādēļ, lai nepārslogotu žūriju, pirms fināla sāka rīkot atlases kārtas citās pilsētās.

Šobrīd atlases kārtas notiek jau 70 pilsētās visā pasaulē, un tajās piedalās aptuveni 1300 dalībnieku, no kuriem finālam izraugās 160.

Fināls pirmos 30 gadus notika tikai Vīnē, bet nu jau vairākus gadus tas risinās ārpus tās – Amsterdamā, Diseldorfā, Keiptaunā, Maskavā un šovasar tas notiks Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē.

Gatavojoties finālam, Latvijā šonedēļ bija ieradusies Belvederes konkursa ģenerāldirektore, Hansa Gabora atraitne Izabella Gabora:

„Belvederes konkurss tiek saukts par pasaules labāko vokālistu konkursu, un reizēm to sauc arī par balsu Volstrītu jeb par jauno dziedātāju fondu biržu. Tā noteikti ir vieta, kur tiekas talantu meklētāji no visas pasaules. Skatītājiem savukārt vērot šo konkursu nozīmē, ka viņi jau šodien var skatīt rītdienas zvaigznes. Es patiesi priecājos viesoties Latvijā – valstī, no kuras nāk daudzi slaveni operdziedoņi – Elīna Garanča, Kristīne Opolais, Marina Rebeka, Inese Galante un daudzi citi”.

Konkursa ģenerāldirektors Holgers Bleks, kurš līdz ar Izabellu Gaboru ieradies Latvijā, atzīmē, ka konkurss daudziem tā dalībniekiem bijis kā tramplīns uz starptautiskas karjeras veidošanu un uzstāšanos slavenākajos opernamos:

„Pirmo triju vietu ieguvēji saņem naudas balvas, tāpat tiek pasniegta skatītāju balva un mediju balva, bet, manuprāt, pats lielākais ieguvums no konkursa ir iespēja tikt ievērotam no starptautisko operas namu un festivālu vadītāju puses, kas dziedātājam paver jaunus ceļus karjerā”.

Pēc panākumiem Belvederes vokālistu konkursā karjeru pasaules slavenākajos operteātros sākuši daudzi, tagad jau operas pasaulē labi zināmi dziedātāji, viņu vidū Irina Lungu, Reičela Vilisa Serensena, Pritija Jende, Antonio Poli un daudzi citi.

No mūsu dziedoņiem konkurss būtisks pagrieziena punkts bijis Elīnai Garančai un Egilam Siliņam.

Egils Siliņš konkursā piedalījās 1989.gadā Atmodas laikā, un tas bija viņa pirmais konkurss ārpus Padomju Savienības:

„Bija 265 dalībnieki, kad es aizbraucu uz Vīni, man bija, es atceros, 192.numurs, un beigu beigās es dabūju 3.vietu. Šis konkurss pavēra pirmo iespēju manai karjerai, kas tagad joprojām turpinās jau 30 gadu. Tajā reizē uz konkursu bija arī daudz aģentu, un burtiski jau pirms fināla man notika ar divām trim aģentūrām pārrunas, un bija jāsāk domāt, kurus piedāvājumus pieņemt, kurus nepieņemt. Tā kā bija ļoti veiksmīgi priekš manis.”

Lai vērtētu 37.starptautiskā Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa finālistus, Latvijā ieradīsies 17 pazīstamu pasaules opernamu direktori, festivālu vadītāji, arī dažādu mūzikas aģentūru un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Latviju fināla žūrijā pārstāvēs Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš:

Reģionālās atlases kārta Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, notiks 5.aprīlī, bet lielais Belvederes konkursa fināls, kas pulcēs aptuveni 160 dziedātājus no visas pasaules, risināsies no 3. līdz 10.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti