Jurjānu Andreja koka pūšaminstrumentālistu konkursu noslēgs koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 14. oktobrī, Lielajā ģildē notiks Jurjānu Andreja koka pūšaminstrumentālistu konkursa noslēguma koncerts. Koncerta īpašais viesis – konkursa žūrijas priekšsēdētājs, ievērojamais Šveices flautists Fēlikss Rengli, kurš būs solists Fransuā Devjēna Otrajā flautkoncertā. Programmā līdzās Devjēnam un laureātu apbalvošanai – Ilonas Breģes jaundarbs “Ceturtais Rīgas koncerts”, kur solisti būs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) grupu koncertmeistari Jānis Porietis (trompete), Kaspars Majors (trombons) un Raivis Māgurs (tuba). Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģēs Guntis Kuzma.

No 7. līdz 14. oktobrim Rīgā sesto reizi notiek Jurjānu Andreja starptautiskais koka pūšaminstrumentālistu konkurss. To rīko Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

11. un 12.oktobrī turpinās spraiga sacensība starp labākajiem 36 konkursa dalībniekiem, kas savu sniegumu visaugstākās grūtības skaņdarbos demonstrēs konkursa otrajā kārtā. Jau 12.oktobra vakarā uzzināsim sešus finālistus, kas turpinās sacensību Finālā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

14. oktobra vakarā Lielajā ģildē notiks laureātu apbalvošana un konkursa noslēguma koncerts, kurā Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģēs Guntis Kuzma.

Konkursa žūrijas priekšsēdētājs Fēlikss Rengli spēlēs solo Fransuā Devjēna (1759–1803) Otrajā flautkoncertā.

Fēlikss Rengli Rīgā viesojies jau vairākkārt, un daudzi, iespējams, atcerēsies viņa uzstāšanos 2008. gada jaunās mūzikas festivālā “Arēna”, kad meistars kopā ar Latvijas Radio kori un "Sinfonietta Rīga" atskaņoja Heinca Holligera mūziku. Freiburgas Mūzikas augstskolas (Vācija) profesors Fēlikss Rengli ir viens šībrīža izcilākajiem flautistiem, un viņa autoritāte ir tikpat liela gan atskaņotājmākslā, gan pedagoģijā; viņš sniedz koncertus un meistarklases visā pasaulē.

Koncerta programmā iekļauts Latvijas komponistes Ilonas Breģes (1959) sacerēts jaundarbs – “Ceturtais Rīgas koncerts” trompetei, trombonam, tubai un simfoniskajam orķestrim (2016), kurā komponiste tēlojusi Vecrīgas torņu un jumtu līknes, skaņās zīmējusi Vecrīgas bruģi un paudusi emocionālu attieksmi pret Vecrīgu kā Rīgas sirdi.

"“Ceturtais Rīgas koncerts” sacerēts īpaši LNSO kā velte orķestra 90 gadu jubilejā. Koncertā ir trīs solisti un trīs daļas. Katrā daļā viens instruments ir vadošais triju solistu saspēlē. Pirmā daļa dod iespēju vairāk izpausties tubas spēles meistaram Raivim Māguram. Otrā daļa ir sacerēta trompetistam Jānim Porietim, bet trešajā daļā priekšplānā izvirzās trombons un solists Kaspars Majors,” saka Ilona Breģe. Nosauktie solisti ir LNSO attiecīgo instrumentu grupu koncertmeistari.

Ilonas Breģes iepriekšējie Rīgas koncerti, kas divertismentu stilā veidoti solistu grupai un orķestrim, atskaņoti 2006. gadā (Sandis Šteinbergs, Rūta Lipinaitīte, Ēriks Kiršfelds, Kremerata Baltica), 2007. gadā (Darja Smirnova, Arigo Štrāls, Sinfonia concertante, Andris Vecumnieks) un 2011. gadā (Normunds Šnē, Guna Šnē, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestris, Andris Poga).

Pats svarīgākais – šajā koncertā būs iespēja dzirdēt un redzēt jaunos talantus, kas konkursā ieguvuši prēmētas vietas. Jurjānu Andreja vārdā nosauktais konkurss šogad ieguvis nebijušu starptautisku vērienu, un konkursantu atlase bija sevišķi stingra, lai piedalītos labākie no labākajiem.

Jurjānu Andreja koka pūšaminstrumentālistu konkursa noslēguma koncerts notiks piektdien, 14. oktobrī, plkst. 19 Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti