Monopols

Acu ārste Dace Lietuviete

Monopols

Jānis Skutelis: Komiķis savā ziņā ir sevis, sabiedrības, dažādu norišu kritiķis

Komponists Juris Vaivods: Dziesmu svētki uzskaņo uz patriotisma stīgas

Juris Vaivods: Dziesmu svētku kopkorī mēs katrs pienesam savu vibrāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sadziedāšanas nakts Dziesmu un deju svētku noslēgumā jau kļuvusi par īpašu notikumu, kas vieno dalībniekus un skatītājus. Arī gaidāmajos svētkos pēc noslēguma koncerta “Zvaigžņu ceļā” būs sadziedāšanās programma, kurai dziesmu krājumu veido komponists Juris Vaivods.

“Krājums būs vērtīgs ar to, ka lielākā daļa dziesmu būs tuvu oriģinālversijai vai tā, kā iedomājušies komponisti,” sarunā Latvijas Radio raidījumā “Monopols” atklāj Juris Vaivods.

Vaivods stāsta, ka, veidojot sadziedāšanās nakts dziesmu krājumus iepriekšējos svētkos, paļāvies uz nopietnās publikācijās pieejamām notīm. “Kad sāc pētīt oriģinālus un sazināties ar komponistiem, izrādās – parādās daudzas nianses,” atzīst Vaivods.

Vaivods stāsta, ka bieži izpildītāji pielāgo savām spējām vai tā brīža situācijai dziesmu un tas, kā to ir radījis komponists, ir cits stāsts.

“Gribējās, Latvijai iesoļojot otrajā gadu simtenī, atstāt vēsturisko materiālu, kā paši komponisti redzējuši,” norāda Vaivods.

Arī viņa kolēģi komponisti esot bijuši atsaucīgi. “Arī mums Imanta Kalniņa un Raimonda Paula dziesmas ir folklorizējušās, un tauta tās mēģina pa savam pielabot. Un komponisti arī ļaujas reizēm. Bet grāmatā, kas ir informācijas nesējs, gribētos, ka ir precīzāk. Tas neliedz tādā naktī nevilkt līdzi nošu bumbuļiem, bet dziedāt, kā ierasts. Grāmata pēc tam var kalpot izziņai,” vērtē Vaivods.

Runājot par Dziesmu svētkiem un to nozīmi, Vaivods norāda – lai arī reizēm mēdz būt kāda “netīrība” skaņā, bet “tā netīrībiņa kopkorī rada virsskaņu, kas rezonējot kopskaņu ierezonē citā dimensijā”.

“Mēs katrs pienesam savu vibrāciju, savus virstoņus kopkorī. Ja esam pareizi uzskaņoti to dziesmu dziedāt, viss notiek,” piebilst Vaivods.

Bet Dziesmu svētkus kopumā viņš vērtē kā uzskaņošanos uz patriotisma stīgas. “Reizi piecos gados apjaušam savu piederību, kura būtu varbūt vēlama reizi piecos mēnešos. Mums ir doti Dziesmu svētki, kur dabūjam šo dvēseļu kopskaņu. Daudz vibrāciju, virstoņu,” tā Juris Vaivods.

Šoreiz sadziedāšanās dziesmu krājums veidots, dziesmas jau izkārtojot secībā, kā sadziedāšanās organizatori iecerējuši tās norisi. Vaivods smej, ka sadziedāšanās dalībnieki zinās, kurā brīdi var aiziet iedzert sulu vai kvasa glāzi un kad jāatgriežas estrādē, lai dziedātu kopā ar visiem savu mīļāko dziesmu.

“Jaunā paaudze atbalstīja ideju, ka varam pieskarties visām trim latviešu atmodām un svarīgākas dziesmas naktī kopīgi izdziedāt,” atklāj Vaivods. “Vēlēšanu gadā mazdrusciņ sevī atmodināt sajūtas, kas bija Trešajā atmodā, attīrīt no sārņiem domāšanas komforta zonas, uzskaņot uz cerīgākām lietām. Atcerēties sajūtu, kad ar dziesmām varēja uzvarēt vienā vai otrā cīņā.”

Vaivods arī atklāj, ka atšķirībā no iepriekšējiem svētkiem šajā sadziedāšanās naktī būs iekļauti arī danči, kurus palīdzēs vadīt grupa “Iļģi”, bet sadziedāšanās krājumā būs pieejami danču apraksti.

Savukārt dziesmām muzikālo pavadījumu nodrošinās jaunie džeza talanti “Electric Combo”. Vēl priekšdarbi jāveic vokālajām grupām, kas būs tā kā priekšdziedātāji šajā koncertā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti