Juris Kaukulis: Šīs tautasdziesmas rada sava veida kosmosa sajūtu, un mēs esam teicēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmdien, 17. decembrī, Latvijas 1. rokkafejnīcā Reiterna namā notika Rozes Stiebras jaunākās animācijas filmas “Saule brauca debesīs” mūzikas albuma prezentācija. Animācijas filmas mūzikas autors ir Juris Kaukulis un “Jauno Jāņu orķestris”, un šis albums ir  pirmais pilnmetrāžas animācijas filmas skaņu celiņš.

Albumu "Saule brauca debesīs" veido 17 dziesmas, kas būs interesantas dažāda vecuma klausītājiem. Bērni atradīs pasakainu stāstu, bet pieaugušie sapratīs zemtekstu, kas, laikam ejot, savu aktualitāti saglabā, vēl jo īpaši, kad dzīvojam šajā politiski mainīgajā laikā: “Satika Dievs ar Velnu vidū jūras uz akmeņa. Kažociņš briku-braku. Zobentiņš šņiku-šnaku,” – tiek dziedāts “Dievs ar Velnu”.  

“Dziesmas bija ļoti viegli rakstīt, un par to jāsaka liels paldies Rozei Stiebrai, kura jau iepriekš, vairāku gadu garumā, ļoti uzmanīgi un jēgpilni bija atlasījusi un sakārtojusi tautas dziesmu vārdus,“ stāsta Juris Kaukulis, kuram iespēja strādāt kopā ar Rozi Stiebru nozīmēja redzes, dzirdes un kopējo sajūtu loka paplašināšanu. 

Kaukulis turpina: “Filmā ir vairāki līmeņi. Varoņi dodas gaitās un sarunājas. Viņiem piemīt īpašības un vajadzības, kas ir piemīt mums katram. Tam visam pāri kā senču koris dzied ''Jauno Jāņu orķestris'' – es,  Ieva Strode un reizēm arī Valērijs Cīrulis. Šīs tautasdziesmas rada sava veida kosmosa sajūtu, un mēs esam teicēji.”

Albuma “Saule brauca debesīs” ieraksta skaņu inženieris ir Kaspars Bārbals, mūzika ieskaņota studijā “Lauska”. Mūzikas producents – Juris Kaukulis. Skaņas ierakstā piedalījušies grupas “Jauno Jāņu orķestris” mūziķi: Juris Kaukulis, Ieva Strode, Artis Orubs un Valērijs Cīrulis, kā arī aktrise Zane Daudziņa un grupas “Tarkšķu mandolīnisti” dalībniece Marta Zakarīte.

“Kad 2016. gadā nodevām mūziku, nedomāju par albumu, bet producents jau sacīja, ka albumu vajag! Tā, lūk, albumu pabeidzām tikai šogad – septembrī, jo sākumā – animācijas filmā dziesmas ir īsas – garumā līdz minūtei. Filmā dziesmas un instrumentālā mūzika skan gandrīz visas 75 minūtes. Albumā izvēlējāmies iekļaut tikai dziesmas, lai albumu var viegli klausīties un atskaņot bērnu ballītē, ģimenes saietos, Jāņos, Ziemassvētkos un, ja ir liela luste, var dziedāt līdzi! Šīs dziesmas jau spēlējam arī “Jauno Jāņu orķestra” koncertos,” saka Juris Kaukulis, piebilstot, ka albums “Saule brauca debesīs”  ir sadziedāšanās vērts muzikālais materiāls.

Līdz ar albuma prezentāciju klajā nācis arī “Saule brauca debesīs” DVD izdevums un publiskots arī videoklips dziesmai “Saulīte un Mēnestiņš”.

Rozes Stiebras animācijas filma “Saule brauca debesīs”  savu pirmizrādi piedzīvoja šī gada 16. novembrī.  Filmas māksliniece ir Ilze Vītoliņa, producents Roberts Vinovskis, filma tapusi “Studijā Lokomotīve” Nacionālā Kino centra programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros, un šobrīd to var noskatīties gan kinoteātros, gan internetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti