«Jumprava», svinot 30.jubileju, izdos jaunu albumu un koncertēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Leģendārā latviešu grupa „Jumprava” šogad svin 30 gadu jubileju. Par godu tam grupa maijā laidīs klajā jaunu albumu „Laiks runā”, bet rudenī dosies Latvijas koncertturnejā ar īpašu jubilejas koncertprogrammu, lsm.lv pavēstīja grupas pārstāve Zane Vītola.

Grupa "Jumprava" jau aprīlī ir pabeigusi darbu pie jaunā albuma „Laiks runā” un mēģinājumos sākusi aktīvu darbu pie jubilejas tūres „Jumprava 30” koncertprogrammas.

Jaunais albums „Laiks runā” ir grupas 30 gadu domu apkopojums. Albumā ir gan jaunas dziesmas, gan arī no jauna ierakstītas iepriekš piemirstas melodijas. Interesanti, ka tādas kompozīcijas kā „Kareivis”, „Kur sākums”, „Glāb” un citas pie grupas nonāca no fanu koncertierakstiem, kas veikti 80.gadu beigās un līdz šim bija nepelnīti aizmirstas.

Aigars Grāvers apgalvo, ka „albumā nav kompozīcijas, kas tur atrastos tāpat vien, viss ir loģiski, secīgi, un kas svarīgi – bez banalitātes. „Laiks runā” ir albums ar stabilu vēstījumu un skatu nākotnē”. Savukārt jubilejas koncertu sesijas programma gaidāma ar retrospektīvu ievirzi – skanēs dziesmas no visa grupas darbības laika.

Pēc septiņiem koncertiem Latvijas lielākajās pilsētās – Rēzeknē, Liepājā, Valmierā, Jelgavā, Jēkabpilī, Ogrē un Cēsīs - jaunajā Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, īsta ballīte tiks sarīkota koncertzālē "Palladium" 13. un 14.novembrī, sola grupas mūziķi.

Popularitāti un publikas mīlestību grupa „Jumprava” iekaroja 80.gadu beigās, kad tās dziedātās dziesmas „Ziemeļmeita” un „Tālu aizgāja” cilvēkiem šķita īpaši tuvas un nozīmīgas. Starp grupas „Jumprava” hītiem ir arī ”Mākonis”, „Peldētājs”, „Prom no pilsētas”, „Vēlreiz”, „Nedaudz par viņu”, savukārt dziesma „Par rozēm”, kas ir arī viens no pirmajiem grupas radītajiem skaņdarbiem, arvien nav zaudējis savu aktualitāti latviešu romantisko dziesmu topā. Kopumā grupa savā pastāvēšanas laikā izdevusi 11 albumus un ierakstījusi vairāk nekā 100 dziesmas.

No 1984.gada, kad dibināta grupa „Jumprava”, tās sastāvs ir mainījies, taču oktobrī gaidāmajā jubilejas koncerttūrē „Jumprava 30” uzstāsies kopš 1987.gada nemainīgais sastāvs – trīs Aigari (Grāvers, Grauba, Krēsla) un Ainārs Ašmanis.

„Grupu dibinājām divatā ar bundzinieku un pamazām pievienojās pārējie mūziķi. Tajā laikā mūsu dziesmas bija veids kā netieši paust savus uzskatus un viedokli. Ar tādu izteikšanās veidu guvām daudz līdzīgi domājošus – fanus, kas mūs saprata, atbalstīja un ir ar mums joprojām,” stāsta viens no grupas „Jumprava” dibinātājiem, basģitarists Ainārs Ašmanis.

„Lielākie grupas hīti vienmēr bijuši klausītāju izvēlēti, un ticu, ka tam par pamatu bijusi tā kopējā sajūta starp mums, kas veidojusies varbūt tāpēc, ka esam nogājuši to pašu ceļu, ko mūsu cienītāji - no dumpīgiem jauniešiem līdz ne tik jauniem romantiķiem,” piebilst dziedātājs un dziesmu autors Aigars Krēsla, kurš „Jumpravas” sastāvam pievienojās pāris gadus pēc grupas izveidošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti