Jēkabpilī, Madonā un Rēzeknē skanēs Ivanova klaviermūzika un «Atlantīda»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Trīs koncertos Latvijā – Kēkabpilī, Madonā un Rēzeknē – skanēs Jāņa Ivanova klaviermūzika un 4. simfonija „Atlantīda", lsm.lv informē koncertu rīkotāji.

Jāņa Ivanova klaviermūzika un 4.simfonija „Atlantīda" būs klausāma Jēkabpils tautas namā 28.novembrī plkst. 19, Madonas kultūras namā 29.novembrī plkst. 18 un Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē 30. novembrī plkst. 18.

Koncerta pirmo daļu rotās Jāņa Ivanova skaistākie skaņdarbi, kas komponēti klavierēm solista Riharda Plešanova sniegumā. Pianists ir viens no Latvijas izpildītājmākslas lepnumiem, starptautisko konkursu laureāts, šobrīd viņš stažējas Maskavas konservatorijā pie ievērojamā pianista Mihaila Voskresenska.

Koncerta otrajā daļā skanēs Jāņa Ivanova 4.simfonija ar nosaukumu „Atlantīda". 2009.gadā izveidotais kultūras kanons apvieno tās garīgās vērtības, kas pēc ekspertu atzinuma vislabāk raksturo un izgaismo Latvijas kultūras mantojumu un viens no mūsu lepnumiem mūzikā ir izcilais komponists Jānis Ivanovs, kas iezīmē veselu pusgadsimtu latviešu kultūras attīstībā. Tieši viņa simfoniskā mūzika ir atzīta par kultūras kanona cienīgu vērtību.

Simfonijas trauksmainais tapšanas laiks no 1939.–1941.gadam un tajā ieliktais emocionālais komponista pārdzīvojums un priekšnojautas par tuvojošos vēstures katastrofu - Latvijas Republikas pastāvēšanas beigām, filozofiskā pamatdoma par varenas civilizācijas bojāeju Atlantijas okeānā, dara šo darbu aktuālu arī mūsdienās. Tā ir drāma, pirmais Ivanova darbs, kur tādā spilgtumā izcelts nesavienojamu spēku pretstats un sadursme – bargā nāve un cilvēka dzīvības skaistums. Šie divi pretpoli komponista mūzikā ieguvuši līdz šim nedzirdētu spilgtumu, kontrastainību.

Koncertam ir pieaicināts izcilais režisors Uģis Brikmanis un klausītājam tiks piedāvāta arī video projekcijā tērpta vizuāla šī koncerta koncepcija. Simfonijas atskaņojumā piedalīsies Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas meiteņu koris (diriģente Anda Lipska), Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas meiteņu koris (diriģente Agnese Grudinska), Madonas valsts ģimnāzijas meiteņu koris (diriģente Ija Voiniča), kā arī mūzikas skolu jauniešu apvienotais orķestris, kura sastāvā spēlē jaunie mūziķi no Rēzeknes, Madonas un Ventspils mūzikas vidusskolas, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas, Latvijas Mūzikas akadēmijas, kā arī Jēkabpils pilsētas kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Berga vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti