Jāzepa Vītola pianistu konkursā Lietuvai trīs pārstāvji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tuvojoties Jāzepa Vītola starptautiskajam pianistu konkursam, kas notiks no 18. līdz 26. oktobrim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Lielajā ģildē, piedāvājam iepazīšanos ar trijiem mūsu kaimiņvalsts Lietuvas pārstāvjiem.

Lietuvu šogad konkursā pārstāvēs trīs pianisti – Kristina Annamukhamedova, Motiejus Bazars un Dana Podrjabinkina.

Kristina Annamukhamedova (1992) ieguvusi daudzas prestižas balvas, ievērojamākās no tām – Mstislava Rostropoviča Labdarības un atbalsta fonda balva un Viļņas Rotari kluba apbalvojums. Savos divdesmit gados viņa jau uzstājusies kopā ar Sv. Kristofera kamerorķestri 8. Bistrampoles festivālā, ar Viļņas Nacionālo kamerorķestri (diriģents U. Bakofens) un Kauņas simfonisko orķestri (diriģents M. Staškus). Piedalījusies vairākos festivālos, to skaitā Mūzas Rubackītes rīkotajā 1. un 2.Viļņas pianisma festivālā un 17.Starptautiskajā jauno mūziķu festivālā Kauņā. Kristina studējusi klavierspēli pie D. Berulītes, J. Žarska, I. Baikštītes Viļņas Nacionālajā M. K. Čurļoņa mākslas skolā. Pašreiz iegūst mūzikas bakalaura grādu Sibēliusa Mūzikas akadēmijā pie prof. E. T. Tavaststjerna. Konkursa pirmajā kārtā Kristina atskaņos Johana Sebastiāna Baha Prelūdiju un fūgu mi minorā, Nikolo Paganīni – Ferenca Lista Etīdi nr.6, Sergeja Rahmaņinova “Etīdi gleznu” op. 39 nr. 1, Jāzepa Vītola Prelūdiju op. 17 nr. 2 un Jāzepa Vītola “Valsi kaprīzi”.

Motiejus Bazars (1987) studējis J. Naujāļa Mūzikas ģimnāzijā pie R. Šerkšnītes no 1995. līdz 2004.gadam. Šajā laikā piedalījies un saņēmis godalgotas vietas vairākos konkursos: “Jaunais mūziķis” Igaunijā (1998, 1. vieta), Konzerteum Grieķijā (1998, 2.vieta), Pro Piano Rumānijā (1999, 1.vieta), Berlingske Tidende Dānijā (2000, 2.vieta), Gradus ad Parnassum Lietuvā (2001, 3.vieta), Nikolaja Rubinšteina pianistu konkurss Parīzē (2002, Grand Prix), Starptautiskais Baļa Dvarjona konkurss Lietuvā (2002, Grand Prix). No 2004. līdz 2006. gadam Motiejus Bazars studējis Kauņas Joza Groda konservatorijā pie S. Bielionītes. Šajā laikā viņš ieguvis galveno balvu starptautiskajā pianistu konkursā Olimpo Musicale Lietuvā. No 2006. līdz 2011. gadam studējis Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas Kauņas nodaļā pie profesora Z. Ibelhaupta. Šajā laikā viņa lielākie sasniegumi bija 1. godalga S. Vaiņūna 6. starptautiskajā konkursā Lietuvā un diploms M.K. Čurļoņa 6.starptautiskajā konkursā Lietuvā. Kā apmaiņas students studējis Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā pie prof. F. Banfīlda. 2011./12. gadā Motiejus studējis pie profesora S. Okruško Vītauta Lielā universitātē. Pašlaik viņš ir doktorants Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā prof. P. Geņuša klasē. Motiejus uzstājies ar Kauņas, Lietuvas Nacionālo un Bulgārijas Nacionālo simfonisko orķestri un ir atzīts kamermūziķis. Piedalījies arī Starptautiskajā džeza festivālā Kaunas Jazz (2000, 2003–2006, 2009, 2013). Konkursa pirmajā kārtā Motiejs atskaņos Johana Sebastiāna Baha Prelūdiju un fūgu Mibemolmažorā, Sergeja Rahmaņinova “Etīdi gleznu” op. 39 nr. 6, Friderika Šopēna Etīdi op. 25 nr. 10, Jāzepa Vītola "Trīs siluetus" un Jāzepa Vītola "Viļņu dziesmu".

Dana Podrjabinkina (1988) ir studējusi Viļņas Nacionālajā M. K. Čurļoņa mākslas skolā, kur klavierspēli apguvusi pie J. Dvarjona. 2012.gadā ieguvusi bakalaura grādu Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā un pašlaik studē maģistrantūrā prof. B. Vaiņūnaites klavieru klasē. Piedalījusies daudzās starptautiskās meistarklasēs pie tādiem profesoriem kā N. Serjoginas, T. Aļihanova, V. Nosina, M. Levisa, D. Paskāla, G. Aleknas, G. Gruzmana un citiem. 2013.akadēmiskā gada rudens semestri Dana kā apmaiņas studente pavadījusi Veimārā, studējot pie profesoriem B. Sokolai un G. Otto. Dana uzvarējusi nacionālas nozīmes un starptautiskos konkursos. 2012.gadā ieguvusi pirmo godalgu starptautiskajā pianistu konkursā “Romantisms: pirmsākumi un aiz tā robežām” Maskavā, Krievijā. Jāzepa Vītola 6. starptautiskā pianistu konkursa 1.kārtā viņa izpildīs Johana Sebastiāna Baha Prelūdiju un fūgu fadiēzminorā, Sergeja Rahmaņinova “Etīdi gleznu” op. 39 nr. 9, Friderika Šopēna Etīdi op. 25 nr. 12 un Jāzepa Vītola “Astoņas latviešu tautas dziesmas”.

Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss ir prestižākais un ar plašāko starptautisko skanējumu no visiem Latvijas mūzikas konkursiem. To apliecina fakts, ka vairāki iepriekšējo konkursu uzvarētāji kļuvuši par Latvijā un ārzemēs atzītiem māksliniekiem. Viņu vidū ir pianisti Antons Ļahovskis (Grand Prix, 2008), Andrejs Osokins (1.vieta, 2008), Juris Žvikovs (Grand Prix, 1993), Jevgeņijs Samoilovs (1.vieta, 1993), Sanita Šablovska (1.vieta, 1997), kā arī Raimonds Petrauskis, Sandra Jalaņecka, Jānis Zilbers, Viktors Ritovs u. c.

Šīgada Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā būs plašs citvalstu pianistu loks. Konkursā piedalīsies dalībnieki no Ēģiptes, Japānas, Somijas, Ungārijas, Polijas, Ukrainas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas un, protams, arī no Latvijas. Konkursa trešajā kārtā konkursantu sniegumā varēsim baudīt Mocarta, Bēthovena, Šopēna, Rahmaņinova un citu mūzikas dižgaru skaistākos klavierkoncertus. Trešās kārtas koncertos un laureātu koncertā jaunajiem un talantīgajiem pianistiem pievienosies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Pirmais Jāzepa Vītola vārdā nosauktais konkurss notika jau 1989. gadā PSRS mērogā. Tajā pirmo vietu ieguva pašlaik Vācijā dzīvojošā pianiste Sana Villeruša. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas konkurss ieguva starptautisku statusu, un kopš 1993. gada tas ir noticis arī 1997., 2002. un 2008. gadā. Jāzepa Vītola starptautiskais pianistu konkurss ir kļuvis par svarīgu un neatņemamu Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļu, un šogad tā norisi sevišķi rotā Jāzepa Vītola 150. jubilejas svinību konteksts.

Turpmāk - par Igaunijas, Ukrainas, Krievijas un Polijas pārstāvjiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti