Kultūras ziņas

Sācies "Kilograms kultūras 2020" ziemas balsojums

Kultūras ziņas

Zināmi visi "Purvīša balvas 2021" pretendenti

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai – 101

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija svin 101. gadskārtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

11. janvāris ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas dzimšanas diena, un šogad tai aprit 101 gads. Svinīgās runas, svētku koncertprogramma un akadēmijas mācībspēku, studējošo, darbinieku, draugu un domubiedru tikšanās notika tiešsaistē, taču ar to vien svinības neaprobežojās. Mūzikas akadēmija ir sarūpējusi arī virkni dāvanu, kas iepriecinās gan esošos, gan topošos, gan bijušos studentus.

Janvārī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas gaiteņi nav ieraduši būt tukši. Īpaši 11. janvārī, kad akadēmija svin dzimšanas dienu. Taču šogad šajā dienā kabinetos ir tikai retie administrācijas darbinieki un individuālās nodarbībās aizņemti studenti. Tomēr tas nenozīmē, ka 101. dzimšanas diena netiek svinēta. Šoreiz svinības notika tiešsaistē, tiekoties esošajiem un bijušajiem studentiem un mācībspēkiem.

Šī gada svinību centrā ir Mūzikas akadēmijas Klavieru katedra, kura atzīmē simtgadi. Par godu šim notikumam pie lasītājiem nonāk pianistes Diānas Zandbergas monogrāfija “Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Klavieru katedra (1919–2020)”.

Atšķirībā no citām mācību iestādēm Mūzikas akadēmijai attālinātais mācību process ir nopietns pārbaudījums. Tāpēc jubilejā akadēmija sev ir sarūpējusi dāvanu, pārceļot mācību procesu uz ''LoLa'' ("low latency") digitālo platformu, kas nodrošina augstvērtīgu tiešsaistes kvalitāti un ko aktīvi lieto mūzikas augstskolas daudzviet Eiropā.

Tāpat Mūzikas akadēmijā startē jauna mācību programma – “Mūzikas, teātra mākslas, dejas, vizuālās mākslas skolotājs”. Drīzumā arī sāksies mācības jaunizveidotajā doktora studiju programmā “Mūzika un skatuves māksla”. Šo novitāti akadēmija gaidīja jau vairākus gadus. Tajā atskaņotājmākslinieki, kuri sevi jau ir pierādījuši plašajai pasaulei, varēs iegūt augstākās izglītības augstāko līmeni jeb doktora grādu. Šīs programmas ir veidotas sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un Latvijas Mākslas akadēmiju.

Šobrīd Mūzikas akadēmijā zinības un prasmes apgūst aptuveni 600 jauno mūziķu, teorētiķu un pedagogu. Ik gadu akadēmijā iestājas vairāk nekā simt studentu. Akadēmijas pieredze liecina, ka pēdējā laikā visvairāk ir gribētāju apgūt operdziedātāja arodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti