Jāzepa Vītola 7.starptautiskais pianistu konkurss norisināsies Rīgā un Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Klasiskās mūzikas cienītājus Rīgā un Liepājā no 26. oktobra līdz 3. novembrim priecēs starptautiska jauno pianistu parāde. Divās solo kārtās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē un fināla kārtā ar orķestri Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” talantīgi jaunieši muzicēs Jāzepa Vītola 7. starptautiskā pianistu konkursa ietvaros.

Konkursa organizāciju un atbalstu nodrošina četri valsts mēroga kultūras pīlāri – JVLMA, vecākais Baltijas valstu simfoniskās mūzikas kolektīvs – Liepājas simfoniskais orķestris, Borisa un Ināras Teterevu fonds, kā arī Kultūras ministrija.

Jāzepa Vītola konkurss kļuvis par tradīciju – tā pirmsākumi meklējami 1989. gadā, par konkursa patroniem paspējuši būt gan savulaik Latvijas kultūras ministrs Raimonds Pauls (1993), gan valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere (2008), bet žūrijā citu starpā darbojušās tādas klaviermūzikas prominences kā Lazars Bermans (Krievija/Itālija) un Staņislavs Igoļinskis. Arī 2017. gada konkurss solās pulcēt uz skatuves izcilus jaunos talantus, bet pie žūrijas galdiem pieredzējušus mākslas pasaules grandus.

Konkursa organizācijas komitejas vadītājs un JVLMA Klavieru katedras vadītājs, profesors Juris Kalnciems, komentē 7. starptautiskā konkursa žūriju sekojoši: “Atskatoties pagātnē, man ir liels gandarījums par mūsu konkursu žūriju darbu. Žūrijas locekļi vienmēr bijuši neatkarīgi savos spriedumos un autoritātes gan savā zemē, gan arī starptautiskā mērogā. Šogad vislielākais gandarījums par mūsu žūrijas komisijas priekšsēdētāju, Gildholas Mūzikas un drāmas skolas mācībspēku, pieprasīto britu mūziķi Ronanu O’Horu, kurš atkārtoti piekritis vadīt komplicēto vērtēšanas procesu. Ņemot vērā viņa pieredzi un profesionalitāti, domāju, ka žūrijas darbs ritēs ļoti labi. Arī pārējie kolēģi ir izcilas personības: jaunais Tallinas Mūzikas un teātra akadēmijas rektors, pianists Ivari Ilja, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors Jurģis Karnavičus, Milānas konservatorijas docētājs Pjērs Frančesko Forlenca. Latvijas pianisma skolu konkursa žūrijā šogad pārstāvēšu es, savukārt eksotisku “rozīnīti” žūrijas darbā ienesīs pianiste no tālās Uzbekistānas – Madina Faizejeva.”

Žūrija šogad intensīvi strādās divās pilsētās, jo pēc atlases kārtām Rīgā fināla priekšnesumi 1. un 2. novembrī noritēs Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”. Iespējams, pasaules pianisti Liepāju nu pazīst labāk par Rīgu, ņemot vērā izcilo, pat unikālo Liepājas Pianisma zvaigžņu festivāla tradīciju – kopš 1993. gada Liepājas simfoniskais orķestris gadu no gada muzicējis ar izcilākajiem pasaules klavierspēles meistariem, kopumā sadarbojoties ar vairāk nekā 200 pianistiem.

Liepājas simfoniskā orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis aicina jaunos pianistus piedalīties Jāzepa Vītola konkursā: “Liepāja vienmēr ir bijusi mūziķu pilsēta, un šeit vienmēr skanējusi klaviermūzika. Liepājas simfoniskais orķestris pārpildītās koncertzālēs muzicējis kopā ar tādām zvaigznēm kā Mihails Voskresenskis, Noriko Ogava, Eldars Džangirovs, Džulians Džozefs. Bet šoreiz vēlamies iepazīties ar jums – jaunajiem māksliniekiem! Piedalieties, iekļūstiet finālā un mēs nākotnē uz skatuves tiksimies ne reizi vien.”

Informācija par konkursa noteikumiem, pieteikšanās kārtību un repertuāru pieejama konkursa mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti