Jāzepa Vītola 150.jubilejas izskaņā zinātniskā konference

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar dažādiem koncertiem, konkursiem, izstādēm un makšķerēšanas sacensībām 150. jubilejā visa līdzšinējā gada garumā godināts mūsu mūzikas patriarhs Jāzeps Vītols.

Šīs nedēļas nogalē pasākumus turpinās starptautiska zinātniska konference, kurā mūzikas eksperti no trijām valstīm analizēs Vītola personību un daiļradi. Īpaša uzmanība tiks pievērsta viņa Krievijas periodam, kas Vītola dzīvē bija ļoti nozīmīgs.

Konferences laikā notiks arī koncerti un tiks atklāta izstāde.

Jāzepa Vītola „Stīgu kvartets" savulaik aizsāka latviešu stīgu kvarteta vēsturi, un būtībā tieši Vītols licis pamatus arī gandrīz visiem citiem žanriem latviešu mūzikā. Ne velti viņu dēvē par mūsu mūzikas tēvu.

Vītola devums tautā nav aizmirsts, tomēr tas joprojām pārāk maz padziļināti pētīts no zinātniskā viedokļa.

Vērtīgs solis uz to būs šonedēļ notiekošā starptautiskā zinātniskā konference, kurā par Vītolu ļoti dažādos kontekstos diskutēs zinātnieki no Latvijas, Igaunijas un Krievijas. Īpaši interesants varētu būt Sanktpēterburgas speciālistu stāstītais, jo vairāk nekā 30 gadu viņš bija ietekmīga persona Pēterburgas konservatorijā. „Tieši pirms gada mēs kopā ar rektoru apciemojām Sanktpēterburgas konservatoriju. Mums bija veiksmīgas tikšanās un jau uzreiz bija skaidrs, ka Vītols tur nav kaut kas no otrā, trešā vai vidus plāna, bet viņš ir blakus Rimskim-Korsakovam, viņu atceras, pie kabineta ir plāksnīte ar viņa vārdu. Patiešām viņš ir viens no pīlāriem arī tur," saka Latvijas Mūzikas akadēmijas zinātniskā un radošā darba prorektore Anda Beitāne.

„Beverīnas dziedonis", „Karaļmeita" un „Gaismas pils" - visai pārsteidzoši šķiet, ka šos spilgtākos mūsu nacionālās kora mūzikas simbolus Vītols radījis tieši savā Pēterburgas periodā.

Par šo periodu vairāk varēs uzzināt arī izstādē, kas arī papildinās starptautisko konferenci. Viesi no Krievijas būs sagādājuši ļoti interesantas fotoliecības, stāsta izstādes veidotāja, muzikoloģe Zane Prēdele. „Vītols ļoti ātri nonāk elitē. Ir interesantas bildes, kur viņš redzams kopā ar visiem vadošajiem Krievijas mūziķiem un komponistiem. Viņš ir plaša mēroga personība, bijis kontaktos gan ar Rietumiem, gan Austrumiem," saka Prēdele.

Izstādē būs skatāmas arī dažādas Vītola personiskās lietas, kas glabājas Latvijas arhīvos, pati personiskākā no tām atgādinās par viņa skaistajām attiecībām ar sievu Anniju. „Pavisam īpaša lieta ir Annijas līgavas plīvura gabaliņš, kas saglabājies vairāk nekā 90 gadu. Tas arī būs eksponēts izstādē," norāda Prēdele.

Jāzeps Vītols ģimenes dzīvi uzsāka tikai 58 gadu vecumā. Viņa iecerētā Annija bija 27 gadus par viņu jaunāka, tādēļ Vītols ilgi šaubījās, vai viņu bildināt. Tomēr dzīve pierādīja, ka viņi bija radīti viens otram. „Viņi kopā bija 27 gadus, un Annija palika atraitne 58 gadu vecumā. Ir ļoti skaists citāts, kurā viņa atzīst, ka šos 27 gadus viņa pavadījusi kā siltā pavēnī, patvērumā, tas ir bijis īpašs laiks viņas dzīvē - šī laulība. Pēc tam viņa savu īpašo misiju turpinājusi, kopjot Vītola piemiņu," klāsta Prēdele.

Izstādē būs skatāms arī Vītola slavenais spieķis, ko viņam uzdāvināja trīs mīļi studenti un no kura viņš nešķīrās, dodoties arī bēgļu gaitās uz Vāciju, sudraba tējas glāzes turētājs, jo Vītols bija liels melnās tējas cienītājs, adrešu grāmatiņa un vēl daudz citu viņu raksturojošu lietu.

Izstādes veidotāja Prēdele  šobrīd raksta disertāciju par Vītolu, no visdažādākajiem rakursiem iedziļinoties viņa daudzpusīgajā personībā, tādēļ arī viņa būs viena no referentēm starptautiskajā konferencē. „Vītols ir bijis tiešām līderis, un mēs redzam, kā cilvēki grupējas ap šādiem līderiem un ka jaunām nācijām ir vajadzīgi šādi līderi. Viņš ir piemērs, kādam vajadzētu būt lielam kultūras dzīves vadītājam. Man patīk Poruka dotais apzīmējums, par ko Vītols pats ir atzinīgi izteicies -  „vientulis burzmā"," secina Prēdele.

Starptautiskā zinātniskā konference, veltīta Jāzepam Vītolam, notiks no ceturtdienas līdz sestdienai Mūzikas akadēmijā. To atklās ar izstādi, un tās laikā notiks arī divi koncerti - Vītola kamermūzikas koncerts un kora mūzikas koncerts Valsts akadēmiskā kora „Latvija" interpretācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti