«Jautrā atraitne» - operetes etalons ar dzirkstošu mūziku un deju kokteili

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Popularizēt operetes žanru - ar šādu misiju pirms vairākiem gadiem darbību uzsāka Latvijas Operetes fonds. Līdz šim jau iestudētas vairākas koncertprogrammas un operete "Klīvija", kas izpelnījās lielu klausītāju atzinību. Drīzumā pirmizrādi piedzīvos vēl viens jauns iestudējums - Franča Lehāra operete "Jautrā atraitne", ko lielās popularitātes dēļ mēdz dēvēt par operešu karalieni. Pie iestudējuma strādā spēcīga profesionāļu komanda, tas solās būt mūsdienīgs, dzīvespriecīgs un dzirkstošs.

Nauris Indzeris iejūtas galvenā mīlētāja grāfa Danilo lomā, viņa partnere - Sonora Vaice ir jautrā atraitne Hanna Glavarī. Pie jaunā iestudējuma radošā grupa strādā ar milzīgu degsmi un azartu, lai operetes žanru atklātu visā tā burvībā un krāšņumā.

"Tik daudz dejojusi savā mūžā es vēl neesmu nekad. Tāpat kā sēdējusi gultā un centusies pēc iespējas labāk izrunāt savu tekstu. Protams, es mācos arī dziedāt, bet tas gan ir kā vienmēr," saka Sonora Vaice. Viņa un arī citi dziedātāji atzīst, ka grūtāk viņiem klājas tieši ar skatuves runu, kas operetē ir tikpat svarīga kā dziedāšana, bet vēl jo smagāk - ar sarežģītajām dejām, ko iestudē Alberts Kivlenieks. Nauris Indzeris pat dažkārt tā mēdz saskaisties uz horeogrāfu, ka sāk lauzt priekšmetus.

Pats Kivlenieks gan dziedātāju pūliņus vērtē pozitīvi: "Tas ir normāls process. Mēs tur "palaizām sālīti" ne pa jokam, viņi gan vairāk nekā es. Bet man liekas, vispār tā mūzika ir ļoti pateicīga kustībai un tajā tiešām var izpausties."

Dzirkstošo mūzikas un deju kokteili papildinās krāšņi tērpi, ko veidojusi Jurate Jurjāne-Silakaktiņa, un elegantā scenogrāfija, kas ir Ivara Novika pārziņā. Līdzās populāriem solistiem izrādē piedalīsies arī koris un dejotāji, kā arī Operetes orķestris Guntara Bernāta vadībā.

"Šī izrāde ir kļuvusi par zināmu operetes etalonu. Mēs uz šo atpazīstamo brendu labprāt aicināsim klausītājus, lai viņi to visu vēlreiz klātienē baudītu, pārdzīvotu, iekšēji dziedātu līdzi," saka Guntars Bernāts.

Opereti iestudē režisors Jānis Kaijaks, kurš uzskata, ka pēc mūziklu pārbagātības, kas bijusi pēdējos gados, ir pilnīgi loģiski atgriezties pie operetes žanra. Tajā nevar noslēpties aiz mikrofoniem, tas priecē ar dzīvām balsīm un lielo klasisko orķestri un kādu īpašu šarmu.

Lehāra "Jautrās atraitnes" popularitāti Jānis Kaijaks skaidro ar komponista spēju tajā ielikt jaunības dullumu, kas Lehāram nebija izdevies ar nopietnām operām. ""Jautrā atraitne" ar pirmizrādi 1905.gadā bija pirmais viņa īstais izrāviens operetes žanrā. Šķiet, ka viņš bija nokratījis nost kaut kādu nopietnības nastu, ļāvies uzrakstīt savā jaunības dullumā to, ko juta no sirds," pauž Jānis Kaijaks.

Iestudējumu veidojot, īpaši domāts, lai tas būtu mūsdienīgs un interesants dažādām paaudzēm. Atraktīvais galvenā mīlētāja lomas dziedātājs Nauris Indzeris īpašu intrigu sola tieši trešajā cēlienā, kas būs kā visa dzīvespriecīgā iestudējuma vainagojums.

"Īstās lietas - kabarē - ir tikai trešajā cēlienā. Tur būs tādas meitenes! Manas Lu lū, Do do, Žu žū, Ko ko un mana mīļā Fru frū. Tur būs ko redzēt!" uzsver Nauris Indzeris. "Šī ir operete - īsti klasisks paraugs ar diviem mīlētāju pāriem. Tur ir septeti, spožais kankāns, visbeidzot - laimīgās beigas," viņš norāda.

Kā vēstīts, Lehāra operetes "Jautrā atraitne" pirmizrāde kultūras pilī "Ziemeļblāzma" Rīgā būs skatāma 1.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti