Kultūras ziņas

Paziņoti Jauno rakstnieku konkursa finālisti

Kultūras ziņas

Ar mākslu pret depresiju un vientulību

Latvija pasaules mūzikas forumā "Womex 2021"

Jauns uzrāviens un pozitīvas emocijas – Portugālē noslēdzies pasaules mūzikas forums «Womex»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Portugāles pilsētā Porto noslēdzies ikgadējais pasaules mūzikas forums “Womex” – tradīcijām bagāts notikums mūziķiem, izdevējiem, producentiem, mūzikas žurnālistiem un festivālu rīkotājiem. 16. reizi forumā ar savu stendu piedalījās arī Latvija.

Kopš 1994. gada ik oktobri pasaules mūzikas industrijas pārstāvji pulcējas starptautiskā izstādē, gadatirgū, konferenču un koncertu sērijā “Womex”. Jau vairākus gadus forumā piedalās arī Latvija. Aizvadītajā nedēļā “Womex” notika Portugāles pilsētā Porto, un mūsu mūzikas nozares pārstāvji teic, ka pasākums devis jaunu uzrāvienu un pozitīvas emocijas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Tā ir tā vienreizējā iespēja, ka mēs visi varam beidzot satikties,” uzsvēra Latvijas Mūzikas informācijas centra direktors Egīls Šēfers. “Sevišķi šajā laikā, šajos pēdējos divos gados; iepriekšējā gadā “Womex” notika tiešsaistē, un cilvēki ir ārkārtīgi izsalkuši pēc dzīvā kontakta, satikties, iespaidoties, redzēt vienam otru, piedzīvot dzīvo mūziku kopā, smelties spēku un, protams, arī veicināt sadarbību, jo lietas sāk notikt tikai tad, kad cilvēki satiekas viens ar otru.”

“Pieredze “Womex” ir vienmēr tāda atsvaidzinoša, jo satiekas no visas pasaules nozares profesionāļi,” atzīmēja Latvijas Mūzikas informācijas centra pārstāve, etnomuzikoloģe Lauma Bērza. “Šogad tad apjoms varbūt bija nedaudz mazāks, varbūt bija nedaudz mazāk pārstāvētas tādas tālākas vietas, citi kontinenti, Dienvidamerika, Āfrika, Austrālija, Jaunzēlande, bet bija arī pārstāvji no šīm vietām un [bija] krāšņi.”

“Womex” piedāvājums ir daudzpusīgs – iespējas iepazīties, iegūt jaunus sadarbības partnerus, prezentēt savu valsti un muzikālo apvienību, klausīties jaunu mūziku un iepriekš nedzirdētus mūziķus, piedalīties konferences sesijās un diskusijās. Satiekoties dažādu tautu pārstāvjiem, enerģija bieži vien plūst pāri malām.

“Vakarā notiek koncerts, brazīļu mūziķi muzicē uz skatuves, un cilvēki ir tik priecīgi, ka viņi sāk šajā nacionālajā teātrī, tādā baroka ēkā, iet vilcieniņā apkārt, cauri rindām un rokas gaisā, visi priecājas un vienkārši svin dzīvi un bauda šo mūziku un kopā būšanu,” stāsta Egīls Šēfers.

Latvijas pārstāvji šogad uzmanību sev pievērsa gan ar tautasdziesmu dziedāšanu, gan ikgadējo izlasi “Native Music”.

“Katru gadu šī izlasīte tiek izdota, arī pagājušogad, kad nenotika “Womex” klātienē, mēs viņu izdevām,” skaidro Lauma Bērza. “Tur ir dažādu stilu etniskā mūzika – tradicionālā, folkmūzika, pasaules mūzika, un grupas ir no “Saucējām” līdz “Very Cool People”, tā varētu īsumā teikt.”

Latvijas mūzikas izlasi iespējams gan klausīties mūzikas straumēšanas platformās, gan iegādāties fiziskā veidā. Prezentēt mūsu valsts dažādo žanru mūziku Latvijas Mūzikas informācijas centrs dodas arī uz starptautiskajiem pasākumiem “Classical: Next” un “Jazzahead”, kur satiekas klasiskās un džeza mūzikas profesionāļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti