Jauno mūziķu koncertā Saulkrastos pirmatskaņos Santas Bušs kvintetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saulkrastos 16. un17.augustā notiks kamermūzikas koncerti "Jaunie Latvijas kamermūziķi - Saulkrastiem". 17.augusta koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos jaunās komponistes Santas Bušs stīgu kvartets "Point de rosée".

Šo nedēļu Saulkrastos aizvada Parīzē, Londonā, Ķelnē, Kopenhāgenā, Briselē un Grācā studējoši Latvijas jaunie mūziķi. Šīs idejas - sapulcināt ārvalstīs studējošos latviešu jaunos mūziķus - autore ir saulkrastiete, vijolniece Magdalēna Geka.

Vijolnieces Lāsma Taimiņa, Magdalēna Geka un Zane Kalniņa, altistes Jevgēnija Frolova un Jūlija Makarina, kā arī čellisti Tatjana Rediko un Reinis Apsītis nedēļu no 11. līdz 17.augustam dzīvo Saulkrastu viesu namā "Aizvēji", lai saspēlētos un sniegtu klausītājiem pasaules kamermūzikas pērles augstvērtīgā izpildījumā. Satikties ar jaunajiem mūziķiem, uzzināt sīkākas detaļas par dzīvi un studijām dažādās Eiropas valstīs varēs 14.augustā plkst.16 kultūras namā "Zvejniekciems".

Tāpat šīs nedēļas laikā jaunie mūziķi dosies ekskursijā pa Saulkrastiem un sniegs divus koncertus Saulkrastu veco ļaužu aprūpes namos. Jaunajiem mūziķiem pievienosies vijolniece, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Eva Bindere. Kopā ar mūziķiem darbosies arī jaunie fotogrāfi, kuri viņus iemūžinās darba procesā.

Latvijas jauno mūziķu veikumu varēs novērtēt divos kamermūzikas koncertos.

16.augustā plkst. 21 Saulkrastu Saules laukumā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta "Mazā naktsmūzika", Astora Pjacollas "Four for tango" un Pētera Čaikovska "Atmiņas par Florenci".

Savukārt 17.augustā plkst. 17 Saulkrastu Pēterupes evaņģēliski luteriskajā baznīcā klausītāji varēs piedzīvot jaunās komponistes Santas Bušs stīgu kvarteta "Point de rosée" pirmatskaņojumu. Tāpat koncertā skanēs fragmenti no Johana Sebastiana Baha "Goldberga variācijām" pārlikumā stīgu trio un Johannesa Brāmsa pirmais stīgu sekstets.

Latvijas Radio 3 "Klasika" studijā viesojās Tatjana Rediko, kura šobrīd studē Ķelnes mūzikas augstskolas maģistrantūrā, Magdalēna Geka, kura zinības apgūst Parīzes Nacionālajā konservatorijā, Jevgēnija Frolova - Dānijas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūras studente, kā arī Santa Bušs, kura aktīvi darbojas gan Latvijā, gan dažādās ārvalstu rezidencēs.

Mūziķes stāsta, ka Saulkrastos no astoņiem rītā līdz desmitiem vakarā viņas čakli mēģina koncertu programmu, bet galvenais notikums būs Santas Bušs kvarteta pirmatskaņojums.

"Darbs rakstīts jau pirms gada. Kad Magdalēna mani uzrunāja Saulkrastu sakarībā, sākumā bija doma par stīgu trio, taču nonācām pie lēmuma par kvartetu, kas ir uzrakstīts, bet vēl nav atskaņots," stāsta Santa Bušs.

"Kvarteta nosaukums "Point de rosée" latviski tulkojams kā "Rasas punkts". Šajā gadījumā tā ir gaisa temperatūra, kādā rodas rasa. Tāpēc mana ideja bija veidot darbu kā pārejas posmu no ļoti skaidra punkta līdz tam, kad sāk veidoties rasa, līdz pat ledus kristāliņiem. Visu laiku tāda nestabila fāze - ka ir rīta agrums vai vakars, un tad viss pēkšņi mainās - gaisā ir mitrums, viss sataustāms un sasmaržojams," skaidro jaunā komponiste.

Santa Bušs atklāj, ka tā šoreiz esot Šveices rasa, jo kvartets rakstīts, uzturoties gan Šveicē, gan Francijā, kur viņa dzīvojusi ūdeņu tuvumā un rasas veidošanos novērojusi īpaši spilgti. Komponiste ir gandarīta, ka nu viņas mūzika skanēs arī Saulkrastos.

Mūziķes, kuras atskaņos jaundarbu, atzīst - kad saņēmušas nošu partitūru, bijušas pārsteigtas, cik daudz tajā skaņu efektu - gandrīz virs katras nots kāds īpašs apzīmējums. Tāpēc jaunās mūziķes ar nepacietību gaida, kā tas viss skanēs kopā.

Sarunā ar "Klasiku" jaunās mūziķes atklāj savu pieredzi, studējot ārzemēs. Galvenā vērtība esot labi pedagogi un koncertu iespējas, bet pats galvenais - visu uzkrāto pieredzi atvest atpakaļ, lai liktu lietā dzimtenē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti