Etnovēstis

"Jauno Jāņu Orķestra" albums "Ieviņa" un bērnu un jauniešu folkloras konkursa fināls

Etnovēstis

Rēzeknes folkloras draugu kopa un kapela "Vīteri" svin 15. gadskārtu

"Jauno Jāņu Orķestris" laiž klajā otro albumu, tā nosaukums - "Ieviņa"

«Jauno Jāņu orķestra» otrais albums «Ieviņa» – dauzonīgs un privāts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

27. aprīlī klajā nāks folkgrupas "Jauno Jāņu orķestris" (JJO) otrais studijas albums "Ieviņa", bet albuma atvēršanas koncerts notiks 30. aprīlī mūzikas namā "Daile". Tāpat kā grupas pirmajā albumā "Kālabad", arī jaunās programmas pamatu pamats ir latvju dainas.

"Jau no brīža, kad sākās šis "Dzelzs vilka" projekts, dainas ir pamats, iedvesmas avots un lirika, bet mūzika ir jaunradīta," saka grupas līderis Juris Kaukulis.

"Jauno Jāņu orķestra" tapšanas iniciatore ir "Dzelzs vilka" menedžere un Jura Kaukuļa dzīvesbiedre Aija, kura, Kaukuļa vārdiem runājot, ir vairāk nekā menedžere: "Viņa drīzāk ir kā motors, kas mūs visus dzen uz priekšu, un tieši Aija ir arī "Jauno Jāņu orķestra" idejas autore. Kad pienāca laiks "Dzelzs vilkam" pēkšņi dalīties, satikām Ieviņu (Ieva Strode - red.), sameklējām Valēriju Cīruli, parādījās arī Artis Orubs, Andris Veinbergs un Kaspars Tobis.

Esam ļoti kustīgi, daudz eksperimentējam.

Dainas izmantojam nevis tradicionāli, bet skatāmies kā uz dzeju – kā uz iespēju stāstīt savus stāstus, kurus dzīvojam šodien vai kurus esam piedzīvojuši pagātnē."

"Ieviņas" iedvesmas avots - Kaukuļu dēls

Interesanti, ka par jaunā albuma iedvesmas avotu kļuvis Jura Kaukuļa dēls: "No vecāsmātes viņš atveda gleznu, kas piederējusi manam vecamtēvam – tas ir 19. gadsimta beigu gleznojums.

To ieraugot, burtiski sajutu elektrības dzirksteles pārskrienam.

Atcerējos, ka šo gleznu redzēju agrā bērnībā – tajā redzams ziemas skats kādā Austrumeiropas zemē, tur ir apsnigusi māja, ļoti daudz sniega, kamanas, kurās sēž cilvēki. Likās – es to gribu to pārvērst skaņās un tekstā. Lai tas stāsts skan no mūsu mutēm. Pagātne – tas ir vecaistēvs, viņa stāsti; stāsti, ko tēvs stāstīja par vecotēvu, un arī nākotnes sajūta – dēls, kurš atnesis gleznu," – šādu teiksmainu ainu uzbur Juris Kaukulis.

Ieviņa kā atšķirības zīme

"Ieviņa mūsu ansamblī ir tā stīga, kas mūs visvairāk vieno ar folkmūziku," saka Juris Kaukulis, jo Ieva Strode patiesi ir galvenā, kura atšķir "Jauno Jāņu orķestri" no "Dzelzs vilka". Viņa spēlē vijoli, dzied, ir tuvāk tradicionālajai mūzikai.

"Muzikāli esmu izaugusi no tautas mūzikas, un daudz kas no tā, kas no manis ārā nāk, iespaidojies tieši no tās. Arī veids, kādā dziedu, tiešā veidā radies folkansambļos," atklāj mūziķe. Viņa arī atzīmē – tieši šobrīd pienācis brīdis, kad JJO sāk stāstīt savus stāstus: "Esam sapratuši, ko no katra var mēģināt sagaidīt, tāpēc šis albums ļoti atšķiras no "Kālabad".

Ir šeit arī daudz dauzonīgu stāstu – Jurim parādīju durtiņas uz dainu 13. sējumu, ko parasti slēpj no maziem bērniem...

Zināmos apstākļos lasītas, tās varētu uzlabot demogrāfisko situāciju Latvijā vai arī varētu nokārtot attiecības ar kaimiņu, pasmeļoties latviskas lamas," smej Ieva Strode.

Ja pirmā albuma tapšanas laikā ansambļa dalībnieki vēl cits citu savstarpēji nepazina un iešana notika kā pa plānu ledu vai sērsnu, šobrīd sastāvs nostabilizējies, un katrs dalībnieks dod savu īpatnēju garšu. Ieva skaidro - tāpēc arī šajā albumā iekļautie stāsti ir daudz privātāki, asāki, tiešāki, robežas pārkāpjošāki.

"Esam sānus pierīvējuši, tāpēc arī uzdrošināmies stāstīt tā, kā citi, iespējams, neuzdrošinātos."

Buršanās dziesma un dzirksteles

Liela nozīme JJO priekšnesumos ir arī improvizācijai. Kaukulis neslēpj, ka esot radīta pat speciāla atbrīvošanās jeb buršanās dziesma. "Es pats kā saucējs izsaucu improvizatoru, un katrs improvizē, kā nu māk. Bijis pat tā, ka ir duetu improvizācija. Pārstāvam dažādus mūzikas stilus, dažādas pasaules, tāpēc tas vienmēr ir jautri un radoši. Koncertos improvizācijas brīži ir īsi, toties kā īstas dzirksteles!"

Runājot par stāstiem un stāstīšanu, Kaukulis mazliet pārsteidz: "Brīdī, kad jūtu – stāsts nestāstās, dažas rindas pierakstu klāt. Esmu latvietis, kurš nācis no tautas, tāpēc drīkstu rīkoties ar to visu kā lācis ar medus podu."

"Toties Juris trīs reizes pārlasījis Dainu skapi no vāka līdz vākam," iesprauž Ieva.

Jāņi un Ieviņa

Jura Kaukuļa mīļākie svētki ir Jāņi, un arī Ievai Strodei tie ir atskaites punkts. Bet albuma tituldziesma šoreiz ir "Ieviņa".

"Lai gan Ievas ir ap Ziemassvētkiem, padzirdot vārdu "Ieviņa", man acu priekšā ir pavasarīgi sprigana meitene, daudz ziedu, un šķiet – tagad tikai sākam dzīvot un viss iet pa gaisu! Un arī "Jauno Jāņu orķestris" taču ir ļoti jauns ansamblis, sprāgst pumpuri..."

Protams, ka pēc koncerta mūzikas namā "Daile" sekos vēl daudzi citi. "Viss, kas iesācies Valpurģu naktī un turpinās līdz saulgriežiem, nes augļus visa gada garumā," teic Ieva Strode.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti