Kultūras ziņas

Dž. Pučīni operas "Vīlas" pirmuzvedums Latvijā

Kultūras ziņas

Latvijas paviljons Venēcijas mākslas biennālē

Jauno Eiropas mūziķu koncerts Londonā

Jauno Eiropas mūziķu koncertā Londonā arī latvieši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas koncertzāles arvien biežāk un pārliecinošāk savā valdījumā pārņem latviešu diriģenti. Pasaulslavenajiem Marisa Jansona un Andra Nelsona vārdiem līdzās cienījami skan arī Aināra Rubiķa vārds. Piektdien viņš diriģēja Eiropas dienai veltīto koncertu Londonā, Svētā Jāņa baznīcas koncertzālē.

Lai gan britu vēlētāji tikai pirms mirkļa uzticējuši vadīt valsti eirokritiskiem politiķim, šis koncerts uzskatāms par īstenu Eiropas kopidejas iemiesojumu – latvietis, kas diriģē Eiropas Savienības jauniešu orķestri un Londonas jauniešu kamerkoris, kas cenšas dziedāt latviski.

„Es domāju, ka tas bija vienkārši lieliski,” saka mūzikas aģente Līsa Pīkoka. „Es pati esmu koncertu menedžere un strādāju arī šeit regulāri. Un bija tik jauki redzēt koncertzāli tik pilnu un tik augstus standartus. Tas bija izcili.”

„Domāju, ka tā bija ļoti laba ideja izvēlēties tik daudzveidīgu mūziku, tai skaitā - Latviju pārstāvošo [Artura] Maskata mūziku,” uzsver muzikologs, kordiriģents Leslijs Īsts.

„Saskaitīju sešus latviešus uz skatuves – bieži Londonā? Varētu būt, tādā kalibrā. Fantastisks Rubiķis, piektdien bija Nelsons, tagad Rubiķis,” atzīst folkloriste un kordiriģente Lilija Zobens.

Un latvieši patiešām Londonai parāda: šobrīd te uz skatuves – diriģents Ainārs Rubiķis, vijolniece Kristīne Balanas un akordeonists Māris Rozenfelds.

Pēc koncerta mākslinieki atzīst, ka Londonā ir ļoti atsaucīga publika. Diriģents Ainārs Rubiķis drīzumā pošas uz Bavāriju, uz Oberamergau, kur divas nedēļas pavadīs ar operu „Nabuko”, kas būs milzīgs brīvā dabā izpildīts uzvedums, arī ar ciema iedzīvotāju dalību. Bet pirms tam Latvijā - Rainis un Apazija.

Savukārt vijolniece Kristīne Balanas, kas Lielbritānijā arī mācījusies, jūlijā pošas uz Čaikovska konkursu Maskavā un sola koncertēt ne tikai te un Vācijā, bet arī Latvijā.

"Es ceru, ka esmu progresējusi, arī dzīves ziņā. Londonā grūtāk izdzīvot, bet lielākas iespējas. Te brauc daudz mākslinieku, var mācīties,” atklāj vijolniece Kristīne Balanas.

Kristīne, kas koncerta dienā svin arī savu divdesmit piekto dzimšanas dienu, to arī izmanto.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti