Jauniešu koris «Balsis» ieskandinās kultūras dienas Austrālijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2020. gada februārī Sidnejā, Melburnā un Adelaidē uzstāsies Jauniešu koris “Balsis”, gatavojoties 58. Austrālijas latviešu Kultūras dienām, kas notiks gada nogalē, medijus informē kora mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis.

Austrālijas latviešu kultūras dienas ierasti kuplina dziedātāji, dejotāji un aktieri no Latvijas, bet šoreiz nākamo Kultūras dienu koristiem ir iespēja ne tikai satikties svētkos, bet arī kopīgi tiem gatavoties. Būs vairāku dienu mēģinājumi, kuri vainagosies koncertos: 2. februārī Sidnejā, 8. februārī Melburnā, 16. februārī Adelaidē.

Koncertu pirmajā daļā ar solo programmu uzstāsies “Balsis”, bet otrā daļā skanēs 58. Austrālijas latviešu Kultūras dienu koprepertuāra programma, kur “Balsīm” pievienosies vietējie kori un dziedātāji.

“Doties uz Austrāliju un satikties ar tur mītošajiem latviešiem vienmēr ir īpašs notikums. Tā ir ļoti spilgta un kolorīta sabiedrība gan radošajā jomā, gan sadzīvē.

Dziedātāji ir aizrautīgi, vienmēr alkst uzzināt ko jaunu un ļoti pievērš uzmanību tehniskajām un mākslinieciskajām detaļām,” stāsta Ints Teterovskis.

Gaidāmo koncertu programmā skanēs Kultūras dienu repertuārs – koru klasika jauktiem, sievu un vīru koriem – Emīls Dārziņš, Jāzeps Vītols, Jānis Cimze, Jurjānu Andrejs, vairāki jauni darbi no Lauras Jēkabsones, Valta Pūces, Raimonda Tigula, Riharda Dubras.

“Prieks, ka, arī Pētera Barisona un Jāņa Akuratera kantāte ''Brīnumzeme'' atkal skanēs kopkorī. Bet līdzās latviešu mūzikai līdzi vedīsim arī baltiešu un skandināvu darbus, jo paralēli meistarklasēm latviešu auditorijai būs arī plašāk pieejamas meistarklases kopā ar Sidnejas filharmonijas kori “VOX” un “Inner West Voices” jau 1. februārī,” uzsver Teterovskis.

Visiem, kuriem nav iespējas piedalīties jauniešu kora ''Balsis'' koncertos un meistarklasēs Austrālijā, koris ir sagatavojis dāvanu – lielākā daļa kora ierakstu tagad ir dzirdami vietnē “Spotify”.

Austrālijas latviešu Kultūras dienas

Austrālijas latviešu Kultūras dienas 2020. gada nogalē risināsies jau 58. reizi. Šoreiz tās notiks Sidnejā, kur pulcēsies latvieši no visas pasaules. Skanēs kora dziesmas, būs dejas, teātru izrādes, filmu pirmizrādes un dažādas sporta sacensības.

Jau vairākus gadus Latvijas vadošie koru diriģenti mēro tālo ceļu, lai kopā ar Austrālijā mītošajiem tautiešiem kopīgi gatavotos gan kultūras dienām, gan dziesmu svētkiem. Parasti tās ir intensīvas vairāku dienu meistarklases lielākajos latviešu centros, kur Austrālijas latviešiem ir iespēja apgūt jaunu repertuāru virsdiriģentu vadībā, bet bieži šīs dziedāšanas meistarklases pāraug arī diriģēšanas stundās, kur gan pieredzējuši, gan jauni diriģenti atsvaidzina zināmo un iegūst ikdienas darbā nepieciešamo pārliecību un meistarību tālākajam ikdienas darbam. Austrālijā bieži viesojas Ivars Cinkuss, Gints Ceplenieks, Aira Birziņa un Ints Teterovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti