Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Arvo Perts un baznīcas dziedājumi gaismas uzvaras stāstā

Jauniešu koris "Balsis" prestižajā Sidnejas festivālā

Jauniešu korim «Balsis» intensīva koncerttūre Austrālijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

3. janvāra rītā Sidnejā ieradies jauniešu koris "Balsis" ar tā māksliniecisko vadītāju Intu Teterovski priekšgalā, lai piedalītos lielākajā un prestižākajā mākslu festivālā Austrālijā. Koris Austrālijā koncertē jau trešo reizi, un gandrīz mēnesi ilgā koncerttūre ir gana intensīva – uzstāšanās vairākas pilsētās, dažādas koncertprogrammas un paralēli tam balsinieki meistarklasēs palīdz Austrālijas latviešiem apgūt gaidāmo Dziesmu svētku repertuāru.

Lietuviešu opera "Saule un jūra" 2019. gadā Venēcijas biennālē saņēma augstāko novērtējumu – "Zelta lauvu". Opera uzvesta daudzviet pasaulē, un tuvākajās dienās izrāde ar jauniešu kora "Balsis" piedalīšanos būs skatāma Sidnejas festivālā. Tas ir Austrālijas lielākais un prestižākais mākslu festivāls.

Diriģents, jauniešu kora "Balsis" mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis stāsta: "Jau pirmajā reizē, kad mēs braucām uz Austrāliju, uzreiz bija doma, ka varētu piedalīties Sidnejas festivālā; tad tas likās nesasniedzams mērķis, jo programma tiek plānota ļoti uz priekšu un mākslinieku ziņā tā ir viena no prestižākajām. Tad Latvijas Radio koris bija šeit, Maija Kovaļevska, un tomēr iepriekšējo gadu darba rezultāts vainagojās ar to, ka mums tas piedāvājums nāca. [..] Šis uzvedums būs visvērienīgākais dalībnieku skaita ziņā, jo Sidnejas zāle ir ārkārtīgi liela, un visa būs pilna ar smiltīm, mēs visi būsim kā guloši mākslinieki smiltīs. Un skatītāji būs augšā balkonā visapkārt. Koristi spēlēs frisbiju vai volejbolu kā jau pludmalē un paralēli arī dziedās."

Jauniešu koris "Balsis" Sidnejā
Jauniešu koris "Balsis" Sidnejā

Šī ir jau trešā reize, kad jauniešu koris koncertē Austrālijā. Šim braucienam koris apguvis vairākas koncertprogrammas, un kopskaitā "Balsīm" šajā tūrē būs ap 10 koncertu.

"Diezgan pilns tas grafiks, sākumā likās, ka būs tāds nedaudz caurāks, būs lielāka iespēja iepazīt Austrāliju tiem jauniešiem, kam tā ir pirmā reize, bet tomēr būs kārtīgs darba mēnesis. Daudziem šķiet, ka amatieru koris to vien dara, kā dzied Dziesmu svētku repertuāru, bet tā nav. Un īpaši "Balsu" kontekstā nekad tā nav bijis, mēs vienmēr esam centušies būt daudzās jomās avangards. Un šī arī ir viena no tām iespējām," teic Teterovskis.

Pēc koncertiem Sidnejā "Balsu" tālākie ceļi vedīs uz Melburnu, kur meistarklasēs kopā ar Austrālijas latviešiem tiks apgūts un slīpēts gaidāmo Dziesmu svētku repertuārs.

"Adelaides mēģinājums bija ļoti labi apmeklēts, un Austrālijas latvieši kārtīgi gatavojas Dziesmu svētkiem, un tas vienmēr ir ārkārtīgi būtiski, mēs vienmēr ar balsiniekiem esam labprāt klāt, jo visi grib, lai Mežaparka estrādē kopkoris skan labi," uzsver Teterovskis.

"Balsis" uz Austrāliju aizveduši komponistu Andra Sējāna un Valta Pūces jaundarbus, kas veltīti kora 35. jubilejai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti