Jaunie un daudzsološie. Iepazīstam «Zelta mikrofona» debitantus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viena no svarīgākajām Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” nominācijām bez šaubām ir nominācija “Gada debija”. Tā dod iespēju jaunajiem, daudzsološajiem pieteikt savu vārdu kā līdzvērtīgu saviem pieredzējušiem, populārajiem kolēģiem.

Atskatoties, “Zelta mikrofona” debijas kategorijā uzvarējuši mākslinieki, kuru vārds šobrīd nekādus komentārus neprasa – Linda Leen (2000), grupa “Instrumenti” (2009), “Carnival Youth” (2014), Patrisha (2019) un citi pazīstami mūziķi. Tas “Debijas” nominācijai liek pievērst papildu uzmanību – kas būs nākamais mākslinieks, kas sekos viņu pēdās?

Balvai “Zelta mikrofons 2021” nominācijā “Gada debija” tika izvērtēti 42 ieraksti, kas izdoti 2020. gadā, no kuriem atlasīti pieci nominanti:

  • "Ieroči" – Loreta Reide
  • "Lai noskan klusums" – Evija Smagare
  • "LG ir HH" – Ūga
  • "Runa nav par naudu" –  grupa "Audiokvartāls"
  • "The Lighthouse Trilogy" – grupa "audrú"

Kas ir šie nominanti?

Loreta Reide

Dziedātāja, mūzikas autore Loreta Reide Latvijas popmūzikā debitēja pērnā gada janvārī ar singlu “Zāles”, esot tikai 15 gadus veca. 2020. gada maijā iznāca viņas mazalbums “Ieroči”, kura tituldziesmu – duetu kopā ar Klāvu Ozolu, tāpat kā “Zāles” labi uzņēma radio stacijas. Loretas Reides mūzikai piemīt rotaļīgums, vieglums un tajā pašā laikā dziesmas sevī slēpj sāpi – šīs komponentes raksturo labu popmūziku – tā viegli iekustināt padomāt par nopietno.

Evija Smagare

Dziedātāja Evija Smagare ar savu samtaino balss tembru uzmanīgākos klausītāju ausis veldzējusi jau ilgāku laiku, 2020. gada oktobrī sevi pieteikusi ar debijas albumu “Lai skan klusums”. Dziesmas trīs valodās, dažādās stilistiskās noskaņās – Evijas popmūzikā ieskanas gan elektronika un deju mūzika, gan iekrāsojas džeza noskaņas, šādi parādot mūziķes daudzveidību.

Ūga

2020. gada janvārī debijas albumu "LG ir HH" izdeva repere Ūga, kura ir viena no “Ausmeņa Records” dalībniecēm. Albumā "LG ir HH" Ūga repo latgaliski un latviski, dažās kompozīcijās ir pieaicināti viesi. Vairāk par valodas izvēli, jāuzsver Ūgas repam raksturīgais grūvs jeb prātā labi paliekošs ritms, un noskaņu īstajā brīdī papildina dzīvais, kolāžas veida pavadījums.

"Audiokvartāls"

Arī grupa “Audiokvartāls” jau kādu laiku darbojas poproka žanrā, bet debijas albumu “Runa nav par naudu” izdeva 2020. gada martā. Grupa savās dziesmās spēj runāt vienkārši un visiem saprotami, kā arī prātā paliekošās melodijas, kas ir pateicīgs formāts radio, un, šķiet, kopumā ir “Audiokvartāla” darbības veiksmes pamatā.

"audrú"

Indie roka grupa "audrú" savu debijas albumu “The Lighthouse Trilogy” izdeva pērnā gada oktobrī. Noskaņām bagāta, uzbūvē daudzdaļīga, melodiska mūzika ar rokmūzikas, popa un folka elementiem. Lielais trumpis – daudzbalsīgā dziedāšana, kas melodijai izskanēt kā putna lidojumā. Arī "audrú" mūzika atzinīgi novērtēta radio stacijās.

Kāpēc viņi un ne citi?

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Lai gan stilistiski atšķirīgi, visi debijai nominētie ieraksti ir gan tehniski nostrādāti, gan spēj ar savu vēstījumu aizsniegt plašāku klausītāju loku.

Lai atbildētu uz jautājumu, kāpēc viens tiek nominēts, otrs ne, jārunā par debitantu kategorijas kopējo problemātiku. Kāpēc kāds cits debijas ieraksts netika pie nominācijas? Diemžēl kategorijai pieteiktajos darbos vēl joprojām saklausāmas ļoti lielas atšķirības tehniskajā – ieraksta kvalitātē. Dažkārt šķiet, ka ir aizmirsts pat par konkrētiem ieraksta sesijas etapiem. Tas, protams, atvieglo vērtēšanas darbu. Tāpat problēma ir pašmērķīgums, nespēja vai negribēšana ar savu māksliniecisko domu komunicēt ar klausītāju, kas norāda uz prasmju trūkumu mūzikas valodas pielietošanā.

Mēs no debitantiem gaidām to, ka viņi ar savu oriģinālo redzējumu mainīs esošos spēles noteikumus, taču tas ir iespējams tikai laika gaitā. No otras puses, savu debijas albumu var izdot arī mākslinieks ar pieredzi mūzikā, savu rokrakstu un prasmēm komunicēt mūzikas valodā, ir dīvaini viņu salīdzināt ar jaunieti, kas tikko sāk savu ceļu mūzikā. Tāpēc “Zelta mikrofons” debitantu kategorijai būtu vēlams noteikt vecuma griestus.

Bet šos gan paklausies!

No debijas ierakstiem, kas neiekļuva “Zelta mikrofona” pieciniekā, jāizceļ arī Edvarda Brodera albums “Songs of Nicness”, kas ir sapņaina indie mūzika ar labu devu ironijas. Producents MT$ ar albumu “Homemade”, kurš zina īstās proporcijas, lai savā starpā kā aso piparu mērcīti jauktu elektronisko mūziku, hiphopu un ikdienas domu plūdumu. Grupa “So Lucid Electric Feel” ar psihedēliska-garāžroka albumu “We are all connected”. Grupa “Bekars” ar poproka albumu “Sākums”. Ansamblis “Svīres” ar albumu “Pūrs”, kurā tautas mūzikas mantojums satiek mūsdienas. Dziedātāja Monta ar melodisko-melanholisko albumu “Otra viņa”, kā arī pieredzējušais Andris Buiķis ar savu džeza un dzejas fusion albumu “Zaļš”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti