Panorāma

IZM 6 miljonu latu liels iztrūkums

Panorāma

Iedzīvotāji krāj valsts obligācijas

Meistarklases pie Dmitrija Baškirova

Jaunie pianisti mācās pie pasaulē slavenā meistara Baškirova

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šajās dienās savu otru meistarklasi Latvijas jaunajiem pianistiem pasniedz Karalienes Sofijas augstākās mūzikas skolas profesors Dmitrijs Baškirovs. Savulaik pie klaviermeistara savas pianista iemaņas slīpējis arī latviešu pianisma zvaigzne Vestards Šimkus.

 

Baškirovs saviem audzēkņiem cenšas ieaudzināt domu, ka pret klavierēm jāizturas kā pret dzīvu organismu. Meistarklases laikā profesors jaunos talantus pārtrauc bieži, brīžiem aizsvilstas un ir vārdos skarbs, un pats ļoti daudz rāda priekšā. Skaidro gan skaņdarba noskaņu un izcilas klavierspēles pamatus, gan tehniskus sīkumus un nianses, kas atklāj mūzikas bagātību.

„Ja es došu milzīgu informācijas apjomu, teiksim, 100%, tad man ir cerība, ka kādus 40% viņi pēc tam realizēs. Ja es došu 40%, viņi realizēs 4%, tāpēc es cenšos dot pēc iespējas vairāk, lai kaut kas beigās atliktu,” saka Baškirovs.

Iespēja mācīties no pasaulslavenā meistara šoreiz ir dota astoņiem jaunajiem pianistiem, katram – stunda. Baškirovs uzsver – tās laikā viņš spēj dot daudz, jautājums, cik cilvēks ir gatavs uzņemt. Tie, kas savu stundu jau izdzīvojuši, profesoru sauc par ģeniālu pedagogu. „Rokas netrīcēja, bet bija baigi interesanti ar viņu strādāt,” par piedzīvoto stāsta Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas 11.klases audzēknis un piebilst: „Īstenībā es viņu sapratu no pusvārda, jo…tas nāca no tā, ka viņš ekonomē laiku, un viņš cenšas visu pateikt uzreiz. Galvenais, ka es sapratu visu, ko viņš man pateica, un nu, es strādāšu, redzēsim, kā būs, bet es ceru, ka es visu darīšu, kā viņš man pateica.”

Baškirovs jaunos pianistus vērtē atzinīgi, tomēr norāda – šobrīd aug daudz jaunu talantu, tomēr agrāk tie bijuši spilgtāki. Pianists skaidro, ka māksla attīstās periodiski, tomēr mainījušies laiki un līdz ar tiem – arī izpratne par klavierspēli. „Mūs mācīja spēlēt nevis aplausu vai naudas dēļ, bet nebeidzamas mūzikas mīlestības dēļ,” norādīja Baškirovs.

Baškirova meistarklases Jāzepa Vītola mūzikas akadēmijā norisināsies līdz trešdienai un tās atvērtas visiem – gan topošajiem pianistiem, gan spraiga radošā procesa cienītājiem.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti